Chevrolet Cruze SW 1.4 Turbo 140 cp

"Un break atragator, sigur si bine realizat"
PUNCTAJ
4TUNING
89
PRIZA LA PUBLIC
55
NOTA CITITORULUI
70
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Valentin Mănuș
  • Km. la bord: 6350
  • Km. efectuati: 633
  • Tipul drumului: asfalt
  • Mediul de condus: extraurban
  • Conditii meteo: ploaie
  • Traseu: Bucuresti - Constanta - retur
  • Numar de pasageri: 2
  • Bagaje: nu
  • Stil de condus: legal
Dupa ce colegul meu Andrei s-a plimbat cu noul Chevrolet Cruze Station Wagon cu ocazia lansarii oficiale internationale, a venit si randul meu sa scot la un scurt test drive aceasta masina break. Insa pe drumuri autohtone, mohorate si intunecate din pricina iernii.

Specificatii tehnice

FAMILISTI Cel mai probabil sa o conduca:
FAMILISTI
URBAN / EXTRAURBAN Conceputa sa fie condusa:
URBAN / EXTRAURBAN
RIDICA O SPRANCEANA Sex-Appeal:
RIDICA O SPRANCEANA
  • Carburant benzina
  • Cilindree 1364 cmc
  • Putere 140 cp
  • Cuplu 200 Nm
  • 0 - 100 km/h 9,5 s
  • Viteza maxima 200 km/h
  • Tractiune fata
  • Greutate 1405 kg
  • Consum mixt 8,2l/100km
  • Nr. locuri 5
  • Nr. usi 5
  • Volum portbagaj 500 l
  • Euro NCAP 5*
  • Pret de pornire 12.980 Euro
  • Pret model testat 19.293 Euro
  • Impozit anual 54 lei

Exterior

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Test Drive Chevrolet Cruze SWCam asa arata un break elegant

Voi fi ceva mai succint in ceea ce priveste descrierile generale, pentru ca este o masina pe care noi (nu eu personal) am mai testat-o. Nu stiu cum sunt altii, dar eu consider ca acest model de Chevrolet, in varianta break, arata incredibil de bine. Fara indoiala Cruze SW este poate cel mai atragator break de pe piata. Si aici ma gandesc la masini accesibile, nu la cine stie ce Shooting Break-uri de lux. Imi place ca este o masina echilibrata, cu faruri mari, dar si cu stopuri mari. Cu forme curbate in laterale dar si in spate sau fata. In acelasi timp, cu multe unghiuri ascutite peste tot, atat cat trebuie. Imi place foarte mult si linia plafonului care coboara mult spre spate, oferindu-i un aspect sportiv si agresiv. Cu alte cuvinte, eu cred ca acest SW este o masina "cu de toate", dar cu de toate bine alese.

Test Drive Chevrolet Cruze SWGrila masiva si logo urias - specific ChevyTest Drive Chevrolet Cruze SWUn spate bine proportionat si atragator

Interior

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Interiorul este unul placut, in care te simti confortabil si iti place sa stai, indiferent de numarul kilometrilor pe care ii vei parcurge. Materiale de calitate, inclusiv pe bord, unde de aceasta data a lipsit finisarea textila care strangea praf si arata urat. Insa locatia butoanelor de clima au ramas in acelasi loc incomod si risti sa le atingi cu genunchii. Volanul imbracat in piele arata si se simte excelent, ceasurile iti dau un aer sportiv, iar luminozitatea habitaclului oferita de suprafata vitrata mare te face sa te simti mai bine si cu chef de condus. Noi am testat un Cruze SW cu echipare LTZ, adica echipare de top, plus alte cateva dotari optionale, asa ca nu e de mirare ca am avut parte de ce e mai bun.

Test Drive Chevrolet Cruze SWTest Drive Chevrolet Cruze SW

Spatiu

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Pentru ca discutam de o masina special creata pentru familie, nu mai trebuie sa avem dubii ca acest model este unul care duce lipsa de spatiu. Dimpotriva, Cruze SW sta foarte bine la acest capitol. Pot merge 5 persoane in voie, chiar si pe distante lungi, fara sa se simta inghesuite. Si, cu portbagajul de 500 de litri isi pot duce fara emotii si bagajele. Insa daca ai chef de carat diverse lucruri mai serioase, poti rabata bancheta spate pentru a obtine un volum urias care iti va permite sa cari si mobilierul din casa. Mai adaugam multe spatii pentru depozitari diverse si avem o masina cu adevarat spatioasa.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Motor

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Am mai testat acest motor si pe alte masini ale grupului GM. Insa niciodata nu am fost placut impresionat de acest motor 1.4 Turbo si 140 cp. La volanul lui Cruze istoria se repeta, mai ales ca avem de miscat o masina destul de grea, de aproape 1,5 tone. Chiar daca este turbo, motorul mic de 1400 cmc trebuie turat zdravan daca vrei sa faci depasiri sau sa urci pante abrupte. Cu alte cuvinte, are cuplul la o turatie mare. Si, odata cu turatia creste si consumul. Acest motor este pentru cei care se stiu ca merg linistit si au rabdare ca micul motor sa ajunga la turatia optima pentru a accelera mai tare. Pe de alta parte, motorul este silentios la orice turatie, chiar si atunci cand intra in functiune sistemul Start / Stop odata cu apasarea butonului ECO: nu sti cand porneste si se opreste motorul.

Test Drive Chevrolet Cruze SWTest Drive Chevrolet Cruze SWTest Drive Chevrolet Cruze SW

Transmisie

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Cuplata motorului de 1.4 litri de pe Cruze SW este o cutie manuala in 6 trepte. Cutia se comporta bine, are treptele scurte si este asistata de martori pe bord care te "sfatuiesc" cand sa schimbi vitezele. Ceea ce mi-a placut la aceasta masina este ultima treapta de viteza, care iti permite sa mergi la drum intins, cu o viteza de croaziera mare, sa zicem de 130 km/h, la o turatie destul de mica. Adica cu un consum scazut de combustibil.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Performante

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Accelerare: masina atinge 100 km/h, conform spuselor oficiale, in doar 9,5 secunde si poate atinge 200 km/h.

Franare: Cruze SW se bucura de discuri pe toate cele 4 roti, asistate de ESP, ABS, AFU si EBD.

Suspensii: fiind o masina mare, dedicata familiei, te-ai astepta sa aiba si niste suspensii foarte moi si confortabile. Confortabile sunt, insa moi, deloc. Ba chiar sunt putin rigide, lucru de care iti dai seama in oras mai ales, cand mergi pe piatra cubica sau peste sinele de tramvai. Insa aceasta rigiditate se face utila la drum intins, cand masina ramane extrem de stabila si lipita de asfalt in orice situatie.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Tinuta de drum

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Surprinzatoare. Asa as defini tinuta de drum a lui Cruze SW pe sosea. Chiar daca directia este moale, adica normala pentru o masina fara veleitati sportive, stabilitatea si precizia pe care o are masina la viteze mari, chiar si in cazul virajelor de la viteze mari, iti transmite sentimentul unei sigurante depline. Ba mai mult, suspensia este ajutata si de forma caroseriei, care in cazul unui Station Wagon are o portanta mare si aerul o tine stabila la viteze mari. In concluzie, Cruze SW este foarte placut de condus la drum intins, la viteze mari, si chiar pe un drum virajat.

Test Drive Chevrolet Cruze SWTest Drive Chevrolet Cruze SW

Vizibilitate

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Asa cum spuneam si mai sus, acest break are o suprafata vitrata mare, ceea ce ofera o vizibilitate buna. Inclusiv in spate, acolo unde exista multe masini de tip SW sau Hatchback ce sufera din cauza unei lunete de mici dimensiuni. Nu este cazul lui Cruze SW insa. In fata, in laterale si in spate soferul are o vizibilitate buna, iar toate cele 3 oglinzi sunt destul de generoase. Nu avem senzori de parcare in fata, ci doar in spate, insa avem si o camera video de marsarier foarte utila.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Siguranta

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Despre siguranta, nu voi spune decat ca masina a primit punctaj maxim din partea Euro NCAP. Si asta pentru ca vine in varianta standard cu 6 airbaguri, inclusiv cortina, plus o sumedenie de sisteme electronice care te vor lasa sa conduci in siguranta. Asadar, daca te intereseaza siguranta ta si a celor pe care-i plimbi, fie ei copii sau adulti, poti sa te bazezi pe Cruze Station Wagon.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Dotari

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Desi varianta LTZ este cea mai dotata din oferta Chevrolet pentru modelul Cruze, masina condusa de noi mai avea si cateva dotari optionale. Acestea sunt sistem intrare si pornire fara cheie, TAFU Tapiterie piele JetBlack (cu scaune fata incalzite), UXW Sistem de navigatie, display color 7” CD-MP3+USB, 6 difuzoare Premium, RVF Jante aliaj 17” Black Painted.

Test Drive Chevrolet Cruze SW

Fata de aceste dotari bifate in plus de pe lista, echiparea LTZ vine din fabrica cu: ABS, servodirecţie, airbag-uri frontale şi laterale, airbag-uri cortină, ESP+TCS+EBD, cheie contact pliabilă, imobilizator motor, geamuri electrice faţă si spate cu functie confort, oglinzi acţionate electric si încălzite, volan imbracat in piele reglabil pe înălţime, banchetă spate rabatabilă fracţionat 40/60, geamuri cu tentă fumurie, parbriz cu protecţie solară, mânere uşi şi carcase oglinzi vopsite în culoarea caroseriei, bare pavilion vopsite, kit reparatie anvelope, proiectoare ceata, senzori parcare spate, comenzi audio volan, suport ochelari, alarmă, centuri de siguranţă pretensionate electric, scaun şofer şi pasager reglabile pe 4 direcţii, cotieră centrală faţă reglabilă, grila radiator cromată, pilot automat (cruise control), torpedou cu inchidere, jante 17” din aliaj uşor cu anvelope 225/50 R17, aer condiţionat electronic, aprindere automată a farurilor, senzor de ploaie, oglindă retrovizoare heliomată, radio MyLink ecran tactil 7” si integrare Smartphone, interfata audio Wireless prin Bluetooth si IPod/lineauxiliar si USB, camera video spate, consolă centrală neagră High Gloss, ornamente geamuri laterale cromate, instrumente de bord cu inele cromate.

Test Drive Chevrolet Cruze SWTest Drive Chevrolet Cruze SW

Consum

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Cu sau fara modul ECO, motorul de 1.4 litri si 140 cp nu este foarte economic. Cel putin, din spusele computerului de bord. La drum intins, masina consuma cam 7,5 litri, in timp ce in mediul urban ajunge chiar si la 9,5. Nu este un consum mic, mai ales daca ne uitam la capacitatea motorului de sub capota. Poate tocmai din acest motiv, cei care nu apreciaza motoarele pe benzina se pot indrepta spre motorul de 2 litri diesel, un motor foarte puternic si economic in acelasi timp. Noi am testat Cruze hatchback cu motorul diesel si am ramas surprinsi.

Test Drive Chevrolet Cruze SWAlaturi de un coleg din GM

Pret

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Desi un Chevrolet Cruze Station Wagon incepe de la 12.980 Euro cu TVA pentru varianta de echipare LS Plus si motorizare pe benzina de 1.6 litri si 125 cp, modelul testat de noi are un pret final de 19.293 Euro cu TVA. Acest pret este unul promotional, la dealerul Radacini.

Test Drive Chevrolet Cruze SWSiguranta in oglinda

Special

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

ASPECT vs. TINUTA DE DRUM. Am scris mai sus despre ambele. Insa vreau sa ma fac inteles. Cred ca modelul Chevrolet Cruze Station Wagon este unul care arata foarte bine. Ba mai mult, se conduce incredibil de bine. Sunt de altfel doua trasaturi care pana nu demult nu prea aveau ce cauta la o masina de familie, cu o caroserie break. Ei bine, cei de la Chevrolet au reusit sa faca si o masina frumoasa si una la bodul careie sa-ti faca placere sa te urci.

Concluzii

PUNCTAJ TOTAL
89 / 100

Segmentul masinilor accesibile este destul de aglomerat, cu multe oferte bune si o sumedenie de caroserii si echipari din care poti alege. Insa daca ne limitam la masinile break, care inca sunt cautate in Romania multumita spatiului generos pe care il ofera, vom vedea ca avem de ales din putine modele. Daca ne uitam si la cum arata ele si ne intereseaza sa avem o masina atragatoare, noul Cruze SW este o optiune fezabila. Poate ca un motor diesel este mai bun decat cel pe benzina de 1.4 litri. Dar atat e de schimbat ca sa te poti bucura de o masina sigura, cu forme moderne si atragatoare, in care sa te simti bine oriunde, in orice conditii.

 
  • puterea motorului
  • pozitia butoanelor rotunde de clima
  • dotari
  • siguranta
  • spatiu interior
  • aspect interior
  • tinuta de drum
  • aspect exterior

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
70 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (22) Poze Test Drive Chevrolet Cruze SW
[+] mai multe