Masinile Lexus au avut din totdeauna un stil propriu si o prezenta impunatoare, care a fost mereu pe placul privitorilor. Si modelul GS nu face nici el exceptie. Un mix reusit de sportivitate si eleganta, cu multe amanunte inedite, fac din acest model unul extrem de reusit. De la grila fata, pana la ornamentele evacuarii din spate, gasim multe elemente noi si futuriste. Poate cel mai bun etalon in a masura nivelul de atractie vizuala a unei masini este reactia celor din jur. Si cat m-am plimbat cu aceasta masina, credeti-ma ca am simtit multe priviri indreptate spre mine. Ma rog, spre masina...
Noi am testat un model de Lexus cu echipare de varf, numit Luxury. Adica dotat cu tot ce se poate, de la ornamente din lemn si piele, pana la trapa si ventilatie in scaune. Dar despre dotari, o sa revin ceva mai jos. Pana atunci insa, trebuie spus ca GS are un interior atragator si elegant. Si ca la orice masina care se respecta, aceasta trasatura e scoasa in evidenta prin doua materiale exclusiviste: piele si lemn. Volan de lemn cu piele, bord imbracat in piele, tapiterie maro de doua feluri, fete de portiere din piele si lemn, etc... E clar: Lexus isi intareste iar numele de a fi... Luxos, prin acest interior. Si ca la casele cele mai prestigioase, un ceas analog sta mandru in centrul bordului. De efect.
Cum m-as fi asteptat de la o masina de lux, GS ofera spatiu generos pentru pasageri. Masina are 5 locuri, insa 4 persoane este numarul ideal pentru ca toata lumea sa fie fericita. In spate, locul este suficient pentru cap si picioare, iar pentru cei doi pasageri din fata, senzatia de spatiu este cu adevarat prezenta. Asta iti dai seama si din dimensiunile cotierei centrale, care este una mare. Adica pasagerii din fata nu se vor atinge deloc. Cat despre portbagaj, acesta are o capacitate de 530 de litri, bancheta ramanand fixa. Spatiile de depozitare de la interior sunt si ele multe, in diverse locuri, insa torpedoul este destul de mic.
Varianta testata de noi a fost GS250. Adica am avut sub capota un motor V6 de 2500 cmc care produce 209 cp la 6400 rpm si un cuplu de 253 Nm la 4800 rpm. Nimic grozav, nimic spectaculos. Motoare V6 de acelasi litraj, dar cu puteri ceva mai mari, vedeam inca din anii '90. Asadar, pe hartie, absolut nimic uimitor. Insa cei de la Lexus se autodefinesc ca avand masini cu "Intelligent Power", asa ca poate motorul isi da arama pe fata la capitolul consum. Dar mai avem pana acolo.
Masina vine cu o cutie automata in 6 trepte, cu padele la volan. Este o cutie buna, precisa si silentioasa. Dar nu exceleaza in viteza cu care schimba treptele. Mi-am dat seama ca este foarte sensibila la modul in care calci acceleratia. Daca la alte masini, in momentul unei depasirii, calci mai tare pedala ca sa intre intr-o treapta inferioara, la GS trebuie... S-O CALCI, nu gluma! Cutia raspunde destul de greu, indiferent ca doresti schimbarea treptelor de la padele sau din pedala. Puterea este transmisa puntii spate, pentru ca acolo este tractiunea. Nu stiu daca masina are diferential blocant, insa cel putin unul electronic trebuie sa aiba la acest nivel.
Accelerare: conform datelor tehnice, lui GS ii sunt necesare 8,6 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h. Din nou, nimic spectaculos. Poate si pentru ca vorbim despre o masina grea, ce cantareste nu mai putin de 1640 kg goala. Viteza maxima este de 230 km/h.
Franare: la acest capitol, masina nu are probleme. Si cum e normal, avem sisteme ABS, sistem de asistare la urcarea in panta, frana automata de urgenta, sistem de management integrat al dinamicii vehiculului VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) si VSC.
Suspensii: exista 3 moduri de configurare a masinii care influenteaza si suspensiile: normal, sport si ECO. Insa indiferent de modul ales, e clar ca Lexus a pus accentul pe confort, nu pe sportivitate. In GS nu vei simti nimic, nu vei avea parte de sunete violente de la gropi sau sine de tramvai. Suspensiile sunt excelente, demne pentru o masina de lux din gama ei de pret.
Putere inteligenta? Asa si asa... Poate la eoliene e mai buna.
Lexus GS250 este o masina special conceputa pentru a manca o multime de kilometri fara sa te faca sa te simti obosit. Este o masina grea si masiva, dar cu tehnologie de ultima ora. Si aceasta combinatie face ca GS-ul sa fie un excelent partener pentru condus in orice conditii. Fie ca mergi cu el prin oras, sau la drum intins, GS este confortabil, stabil si precis. Nu am nimic de reprosat felului in care se conduce si cum se simte directia. Poate doar cand e nevoie sa faci manevre ceva mai sportive, si suspensia adaptiva-variabila nu se intareste destul, dandu-ti usor impresia de balans.
Un sedan de dimensiuni generoase trebuie sa fie bine gandit pentru a nu exista probleme la acest capitol. Daca in fata si laterale soferul nu are probleme, atunci cand priveste in luneta, el se confrunta cu un spatiu destul de redus. Nu e grav, ca la alte masini, dar se vede parca nevoia unei lunete mai mari. Insa acest lucru e compensat de camera de marsarier care iti arata pe generosul ecran LCD de la bord tot ce doresti sa vezi, atunci cand faci o parcare cu spatele. Tot aici as trece si sistemul de avertizare a prezentei unei masini in unghiul mort. Sistemul clasic, pe care il vezi la mai multe masini, cu semnalizare direct in oglinda laterala.
Ultima oara cand cei de la Euro NCAP au testat o caroserie GS a fost in 2005, an in care a primit oricum punctaj maxim la siguranta. Fara indoiala ca si acum, clasa GS sta perfect la capitolul siguranta. Masina vine in varianta standard (Lexus GS Luxury) cu directie asistata electric functie de viteza (EPS), frana de parcare electrica EPB (Electronic Parking Brake), pompa de frana cu servofrana, selector moduri de conducere - Eco / Normal / Sport S / Sport +, sistem anti-blocare roata ABS (Anti-lock Braking System), sistem de asistare la urcare pantelor (Hill-Start Assist Control HAC), sistem de avertizare asupra presiunii din pneuri TPWS (Tyre Pressure Warning System), sistem de avertizare asupra presiunii din pneuri TPWS (Tyre Pressure Warning System) cu localizare, sistem de control al tractiunii TRC (Traction Control System), sistem de management integrat al dinamicii vehiculului VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management), sistemul de control al stabilitatii VSC (Vehicle Stability Control), suspensie adaptiv variabila (AVS), 10 airbaguri, inclusiv pentru genunchii pasagerilor din fata, sistem Isofix, senzori de parcare.
Ca si in cazul masinii bavareze prezentata nu demult, lista de la acest capitol e una lunga. Insa nu voi mai mentiona ceea ce este evident, gen clima automata cu 3 zone, geamuri electrice, etc. O sa spun de interiorul din piele semi-anilina Topaz Brown, bord imbracat in piele, scaune ventilate, insertii lemn, trapa, navigatie cu ecran de 12,3 inch, sistem audio Mark&Levinson cu 17 difuzoare, sistem start/stop, volan electric si incalzit, scaune electrice, pilot automat, head-up display, jante aliaj 18 inch, faruri bi-xenon adaptive, senzori de lumina si ploaie, etc. E normal ca o masina din clasa de lux sa aiba multe dotari de confort. Mai ales daca vorbim de GS Luxury, varianta cea mai scumpa.
Desi am mers cam 700 de km cu masina, in timp ce toti cei din jur puteau citi pe laterale "Intelligent Power", consumul a fost dezamagitor. Am mers permanent pe modul ECO, fara exceptie. La drum intins, masina consuma in jur de 9,5 - 10. Iar in mediul urban, GS consuma cam 13-14 litri. Repet, pe modul ECO. Daca doresti sa mergi sportiv sau normal, nu ai nicio sansa ca sa scoti la drum intins undeva sub 11-12 litri la 100 km. Si e o cifra destul de mare, chiar daca avem 6 cilindri "la masa" care beau benzina. In prezent exista tehnologii ce reduc consumul chiar si la masini mari si grele, cum este GS. Insa acesta este pretul pe care Lexus il plateste pentru lipsa unor motorizari pe motorina. Se pare ca prefera echilibrul si silentiozitatea motorului V6 pe benzina, sacrificand astfel consumul redus.
Modelul testat de noi, GS250 Luxury, incepe de la 68.850 de Euro cu TVA. De fapt, cam acolo se si opreste, pentru ca nu prea mai ai ce pune pe aceasta echipare. Un pret destul de mare, care intra in competitie directa cu rivalii germani, care ofera si motorizari diesel mai puternice si mai economice la acesti bani. Varianta mai slab dotata, numita GS250 Business, incepe de la 53.300 Euro cu TVA.
RAZBOI SI PACE DE V6. De ce razboi? Simplu. Atunci cand o calci tare, si cutia de viteze iti pune la dispozitie o treapta inferioara care ajuta motorul sa urce pana spre limitare, dincolo de 4500 rpm, evacuarea scoate un sunet demential, de masina sport, de motocicleta, de avion de vanatoare, care face tot deliciul. Nu am cum sa NU ma gandesc la avioanele japoneze din cel de-al Doilea Razboi Mondial, numite Zero, care bagau spaima in americani cu sunetul lor ascutit (de unde si titlul). Insa, totodata, masina se poate comporta frumos si pe timp de pace. Cand mergi incet, linistit, cu o viteza de croaziera decenta, antifonarea perfecta isi spune cuvantul. Poti auzi chiar si limbile ceasului de pe bord cum se misca, in linistea de la interior. Cat despre motor, e atat de silentios incat uneori trebuie sa te uiti la turometru ca sa te convingi ca merge.
Primul Lexus testat de noi a insemnat o incursiune interesanta in segmentul "luxoaselor" japoneze. Avion Zero de vanatoare si limuzina cufundata in tacere deopotriva. O masina cu dotari din cele mai alese, dar cu un pret pe masura. Nu sunt foarte sigur ca GS reuseste sa tina pasul cu limuzinele germane, dar fara indoiala ca este alegerea cea mai buna pentru cei care nu vor sa faca parte din multimea de soferi ce conduc masini nemtesti. E greu sa te apropii de raportul calitate/pret pe care il ofera sedanurile de lux cu care ne-am obisnuit cu totii sa le vedem pe strazile patriei, insa japonezii de la Lexus incep sa castige teren.