Chiar daca am prins un week-end plin de ploaie si masina nu prea a fost curata, nu este greu sa-ti dai seama din poze ca Mazda 6 este un autoturism foarte frumos. De fapt, nu din aceste poze, ci din orice alte fotografii de calitate. Da, Mazda 6 este un automobil elegant, atragator si extrem de frumos. Nu se pune problema gusturilor aici, pentru ca nu am auzit niciun om spunand ca nu-i place cum arata.
Mazda 6 arata la fel de 5 ani, chiar daca acum are un facelift subtil. Si in toata aceasta perioada lunga de viata a fost si a ramas unul din cele mai atragatoare sedanuri existente. Iar faceliftul nu a facut decat sa cizeleze putin o masina aproape perfecta. Cu ale sale arcade proeminente deasupra rotilor din fata, cu farurile incruntate si cu grila fata care acum este ceva mai mica. Stopurile la facelift sunt mai inguste, ornamentele cromate si ele mai subtiri, barele de protectie putin modificate...
Este greu sa iti dai seama de modificarile aduse de facelift daca nu ai masina veche in paralel. Dar, de fapt, nu conteaza mai deloc aceste mici imbunatatiri estetice. Pentru ca masina a ramas aceeasi, reusind sa incante orice privire cu formele sale pur si simplu suave si desenate parca dintr-o pensula magica ce nu da gres.
Traditional. E cuvantul care defineste cel mai bine interiorul acestui model. Nu gasesti ecrane LCD in loc de ceasuri clasice de bord, rotunde, cu limba, nu gasesti nici guri de aerisire ciudate, pozitionate cine stie unde, ci gasesti 4 guri de ventilatie obisnuite, acolo unde le avea Mazda si in anii '80. Totul este familiar, calduros, nimic nu te face sa te simti ciudat si pierdut in spatiu.
Modelul testat de noi a fost unul ceva mai dotat, cu echipare Revolution Top. De unde si ceva piele perforata pe ici, pe colo. Un volan imbracat in piele, elegant, cu prize pentru maini, te face sa te simti chiar si pilot de curse, daca vrei, mai ales cu ajutorul padelelor de schimbare a treptelor de viteza.
In rest, interiorul lui Mazda 6 este cat se poate de normal, fara arogante, fara forme ciudate si fara elemente inutile. Clima este la locul sau obisnuit pe consola centrala, cotiera la fel, singurele piese care te aduc in 2017 fiind ecranul LCD si joystick-ul de la care controlezi toata multimedia. Asadar, in cazul in care vrei functionalitate si caldura in loc de arogante futuriste, interiorul acesta e pentru tine.
Mazda 6 este o masina voluminoasa. Iti dai seama de asta de afara, dar si din interior. Pasagerii din spate au loc fara probleme la genunchi si la cap. Sunt locuri suficiente pentru depozitare iar buzunarele portierelor sunt chiar uriase, poti pune acolo chiar o poseta de mana. Cat despre portbagj, acesta are un volum de 480 de litri, iar daca vrei sa transporti ceva lung, bancheta are spatarul rabatabil. Suficient incat sa pleci intr-o vacanta spre greci cu toate bagajele posibile, pentru toti cei 5 pasageri.
Masina testata de noi est cu adevarat un Fiu Ratacitor. Datorita motorului. Sau... din cauza motorului, inca nu m-am hotarat. Cine s-ar astepta ca in ziua de azi sa gaseasca sub capot unei masini un motor de 2.5 litri pe benzina, aspirat? Si in 4 cilindri! Un motor care produce 192 cp, exact cat producea un motor BMW tot de 2.5 litri, tot aspirat, in 1991! De ce ai pune asa ceva pe o masina moderna?
In timp ce toti producatorii cauta sa instaleze propulsoare cat mai mici, de 1.2, 1.4 sau 1.6 litri echipate cu un turbo-compresor, Mazda s-a gandit sa puna un 2.5 aspirat. Mai exista pe masina asta alte doua motoare disponibile: un 2.0 benzina aspirat de 145 sau 165 cp si un diesel de 2.2 litri. O singura varianta are motorul de 2.5 litri, respectiv cea testata de noi, disponibila doar cu transmisia automata.
Desi nu ai cum sa fii impresionat de acest motor care nu este cel mai performant de pe piata, desi nu ofera o putere uriasa si nici cuplu enorm, ai parte totusi de niste satisfactii greu de explicat. In primul rand, motorul asta nu se va strica niciodata. E bulletproof. Este simplu si merge mereu fara sa fie chinuit. In al doilea rand, este silentios din cale afara si iti ofera o acceleratie extrem de rotunda. Si te poarta intr-o epoca demult apusa, in care motoarele turbo nu pusesera inca stapanire pe omenire.
Mazda 6 are disponibile atat transmisii automate, cat si manuale. Insa versiunea cu motorul de 2.5 litri vine exclusiv cu o cutie automata care are 6 rapoarte. O cutie normala, obisnuita, care schimba vitezele destul de repede, inclusiv prin intermediul padelelor de la volan. Pentru ca nu vorbim de o masina performana, cu care sa faci demaraje nebune pe Valea Oltului, cutia nu ar cum sa fie una care sa schimbe treptele intr-o miime de secunda. Dar isi face treaba decent, in orice conditii: in mod normal schimba treptele repede, ca sa ajute consumul, iar in modul Sport o face mai sus.
Acceleratie: masina are nevoie de 7.8 secunde ca sa atinga suta de kilometri si accelereaza pana la 223 km/h;
Franare: frana este cu discuri pe toate rotile asistate de ESP, ABS, EBD si DSC, iar oprirea se face excelent indiferent de viteza;
Suspensii: nu trebuie sa mire pe nimeni ca Mazda 6 este o masina foarte confortabila, bine izolata fonic, care absoarbe usor si fara dificultate orice denivelare, pasagerii din interior nesimtind mare lucru. Exact ca o masina din gama premium.
Mazda 6 nu este o masina strict de oras, cel putin, nu cu acest motor. Este, in principal, un autovehicul destinat calatoriilor la drum intins, pentru plecari externe in confort maxim. Asadar, nu poate fi vorba de o masina sport, cu suspensii rigide, care abordeaza virajele cu mare precizie.
Dimensiunile generoase isi spun cuvantul cand vrem sa abordam un viraj in viteza, simti imediat ca esti la volanul unei limuzine. Tendinta de ruliu exista, dar nu este pronuntata, iar in cazul depasirilor la drum intins, din scurt, nu se simte deloc. In oras sunt ceva probleme, tot din cauza lungimii: parcarea este mai grea si intoarcerile, din pricina razei de bracare mari, sunt anevoioase.
In Mazda 6 ai o pozitie inalta la volan, vezi traficul foarte bine. Surprinzator, lucru mai rar intalnit in segment, masina ofera o vizibilitate buna si in oglinda retrovizoare, prin luneta. Stalpii parbrizului sunt destul de subtiri incat sa te asiguri la trecerile de pietoni usor, iar daca vrei sa parchezi "balena" de 4,87 metri, te ajuta senzori de parcare fata-spate si o camera de marsarier.
Mazda 6 a fost testata de Euro NCAP in 2013 si a devenit la acea vreme una din cele mai sigure masini, obtinand punctaj maxim. Modelul testat de noi avea 6 airbaguri, asistenta la parasirea benzii de mers, senzori de parcare, franare automata in mediul urban, sistem Isofix (foto) si o sumedenie de sisteme electronice precum ESP, ABS, EBD, ESS si DSC. Toate, gandite sa tina masina pe asfalt daca te crezi mai sofer decat esti.
Echiparea Revolution Top vine cu destul de multe dotari. Enumeram clima dubla automata, tapiteria din piele perforata (cea alba este optionala), scaune incalzite, faruri xenon cu faza lunga automata, senzori de ploaie si lumina, sistem audio Bose cu Bluetooth si mufa USB, ecran color de 7 inch, jante de aliaj pe 18 inch cu anvelope Toyo, 4 geamuri electrice, sistem i-Stop (Start/Stop), oglinzi laterale incalzite si reglabil electric, rabatabile, volan imbracat in piele incalzit, head-up display. Apropo de head-up display: nu am reusit sub nicio forma sa aflu cum se poate culca micul ecran pe care se proiecteaza informatiile. Asta daca nu vrei sa vezi in fata toate acele detalii, de exemplu, in oras...
Surprinztor, te-ai astept ca un benzinar de 2.5 litri sa fie gurmand. Dar nu prea este. Poate ca japonezii au pus accent mare si pe tehnologia Skyactiv, poat ca l-au sugrumat din toate incheieturile, dar cert este ca, desi are multe in comun cu propulsoarele anilor '90, consumul este diferit. Pe vremuri, un motor de 2.5 litri nu avea cum sa consume mai putin de 15 litri intr-un Bucuresti aglomerat. Dar Mazda 6 consuma circa 10 litri in oras la mers normal in aglomeratie. Asta, desi producatorul anunta 8,5 litri consum oficial in oras. Cine stie, poate ca nu a auzit de un Stefan cel Mare blocat cap-coada... Cert este ca un consum mediu al acestei masini poate fi cam de 7 litri, ceea ce nu este deloc rau.
Mazda 6 nu este o masina ieftina. Mai ales daca vrei motorul acesta de 2.5 litri. Poti cumpara o Mazda 6 incepand de la 21.090 Euro, insa varianta testata de noi, cu echiparea Revolution Top, costa 31.290 Euro. Un pret deloc mic, dar comparabil cu cel al unui Renault Talisman sau Opel Insignia. Totusi, Mazda nu este pentru oricine, are ceva aparte, iar clientela este un speciala.
CLASIC. Daca te-ai saturat de povesti cu motoare diesel sau turbo stricate sau uitate prin service, daca nu esti de acord cu trendul downsize de miscsorare a motoarelor, daca nu ai chef sa te uiti doar la ecrane LCD in habitaclu si daca inca vrei sa mai simti ca esti la volanul unei masini obisnuite, iti iei Mazda 6. O marca japoneza de calitate, cu un picior in zona premium, care tine foarte mult la traditii. Daca vrei o masina mai mult clasica decat moderna, asta este.
In timp ce toti producatorii se gandesc numai la economia de carburant si la motoare mici, Mazda ramane fidela retetei conventionale. In timp ce toata lumea se zbate sa castige cursa electrica si cea a suprasturarii cu tehnologie de ultima ora, totul tactil, totul automat, totul complicat si predispus la stricare, Mazda a zis: Nu, noi nu participam la asa ceva! Si asa se intampla ca nu poti cumpara nicio Mazda 6 pe benzina cu motor turbo. Doar aspirat, de 2 sau 2,5 litri. Asa cum au existat automobilele de mai bine de 100 de ani. Si, ghici ce: tocmai din acest motiv lumea va cumpara masina asta. Pentru ca este ultimul Fiu Ratacitor.