MINI Cooper S Cabriolet

""Go-kart feeling" cu cerul liber deasupra ta"
PUNCTAJ
4TUNING
90
PRIZA LA PUBLIC
50
NOTA CITITORULUI
50
DESPRE TEST SI SUMAR PUNCTAJ
Testat de: Alexandru Monenciu
  • Km. la bord: 5487 km
  • Km. efectuati: 660 km
  • Tipul drumului: Asfalt
  • Mediul de condus: Urban / Extraurban
  • Conditii meteo: Uscat/Ploaie
  • Traseu: Bucuresti - Lepsa - Retur
  • Numar de pasageri: 2
  • Bagaje: Nu
  • Stil de condus: Legal/Sportiv
Sunt unele masini pe care atunci cand le conduci - indiferent de varsta pe care o ai - te poarta inapoi in adolescenta, in vremurile cand nu aveai nicio grija si te bucurai de ziua de azi fara a te gandi la cea de maine. MINI Cooper S Cabriolet este una dintre ele.

Specificatii tehnice

TINERI Cel mai probabil sa o conduca:
TINERI
URBAN / EXTRAURBAN Conceputa sa fie condusa:
URBAN / EXTRAURBAN
CHIAR TARE Sex-Appeal:
CHIAR TARE
  • Carburant Benzina
  • Cilindree 1998 cmc
  • Putere 192 CP
  • Cuplu 280 Nm
  • 0 - 100 km/h 7.1 sec
  • Viteza maxima 230 km/h
  • Tractiune FWD
  • Greutate 1315 kg
  • Consum mixt 6.5 - 7.0 l/100 de km
  • Nr. locuri 4
  • Nr. usi 2
  • Volum portbagaj 160 litri
  • Pret de pornire 30.464 euro
  • Pret model testat 45.709 euro
  • Impozit anual 200 lei

Exterior

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Mini-ul original s-a nascut la finalul anilor '50 in uzina constructorului British Motor Corporation - o fuziune intre Morris si Austin - si la inceput a fost vandut sub denumirile Austin Seven si Morris Mini-Minor. Apoi, in 1969, in plin curent hippie, Mini a devenit un brand de sine statator. Tot in anii '60, modelele Mini Cooper si Cooper S s-au impus de trei ori consecutiv ('64, '65 si '66) in celebrul Raliu Monte Carlo.

In 2000, BMW a vandut o mare parte a Grupului Rover - pe care l-a achizitionat in 1994 - dar a decis sa pastreze brand-ul Mini si sa construiasca in continuare masinile care au marcat atatea generatii. Asa se face ca un an mai tarziu apare pe piata noul MINI Hatch, un model pe care fanii l-au indragit inca de la inceput.

MINI Cooper S Cabriolet

Chiar daca de-a lungul anilor a trecut prin mai multe transformari, MINI a ramas fidel valorilor marcii, atat din punct de vedere al manevrabilitatii - pastrandu acel "go-kart feeling" - cat si al design-ului.

Actuala generatie, a treia, a debutat in 2013, fiind lansata pe piata un an mai tarziu. Facelift-ul prezentat in 2018 a venit cu mai multe imbunatatiri de ordin tehnic dar si cateva de ordin estetic. Incet incet au fost preluate de toate versiunile de caroserie, inclusiv de MINI Cooper Cabriolet.

Ne referim aici la farurile LED care integreaza atat luminile de zi cat si semnalizarile, grila extinsa sau stopurile pe ale caror fundal este afisat cu mandrie Union Jack (drapelul Regatului Unit). 

MINI Cooper S Cabriolet

Fiind un Cooper S, masina din imagini are cateva detalii exterioare specifice, cum ar fi emblema S de pe grila si Cooper S de pe portbagaj, jantele Roulette Spoke, cu diametrul de 17 inch, sau sistemul de evacuare dublu montat pe mijloc. 

Pentru ca este un Mini Cabrio, avem si un plafon retractabil din material textil (Union Jack este prezent si aici) care se inchide/deschide in circa 15 secunde si pana la viteze de 30 km/h. Asa ca nu trebuie sa opresti de tot in cazul in care se strica vremea. 

Interior

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Interiorul unui Mini este un loc plin de personalitate si detalii, care te cucereste din momentul in care deschizi portiera si patrunzi in acest univers in care elementele clasice se imbina cu cele moderne si cu materialele de calitate. 

MINI Cooper S Cabriolet

Butoanele inspirate din industria aeronautica, scaunele sport cu tetiera integrata, volanul multifunctional John Cooper Works imbracat in piele, ceasurile de bord analogice, frana de mana mecanica si elementul rotund care domina partea superioara a consolei centrale si care acum include display-ul de 8.8 inch, cu touchscreen, al sistemului de infotainment, toate acestea sunt ca o punte peste ani care uneste trecutul MINI cu prezentul acestui brand atat de reprezentantiv pentru industria auto britanica. 

MINI Cooper S Cabriolet

Noaptea, sau in conditii de lumina slaba, habitaclul este animat de benzile cu lumina ambientala. Paleta de culori este generoasa iar trecerea prin nuante se face cu ajutorul unui buton din "plafoniera". Tot aici este pozitionat si butonul care coboara sau ridica plafonul soft top.

 

Spatiu

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Spatiul este relativ intr-un MINI Cooper Cabriolet. Adica, in fata, pasagerii au destul loc insa cei doi din spate nu se pot considera la fel de norocosi. In plus, daca montezi paravantul masina se transforma intr-un roadster, bancheta devenind spatiu de depozitare. 

MINI Cooper S Cabriolet

Ca tot am ajuns la spatiile de depozitare, acestea nu sunt foarte multe si nici generoase ca dimensiune. Dar gasesti unde sa-ti pui telefonul, portofelul sau sticlele cu apa. Lista cu dotari optionale include si o cotiera centrala dar aceasta incorporeaza zona cu incarcare prin inductie pentru telefonul mobil asa ca nu prea mai ai loc de altceva aici. 

Cu plafonul ridicat ai destul de loc pentru cap, indiferent ca stai in fata sau in spate. 

MINI Cooper S Cabriolet

In ceea ce priveste portbagajul, acesta are un volum de incarcare de 160 de litri, cu plafonul coborat, si 215 cu el ridicat. Ai la dispozitie chiar si o functie de incarcare usoara a bagajelor care ridica nivelul plafonului si face deschiderea portbagajului mai mare.

Motor

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

MINI Cooper S Cabriolet este echipat cu acelasi motor de 2.0 litri TwinPower Turbo, cu patru cilindri, la fel ca si versiunile John Cooper Works, numai ca in cazul sau agregatul dezvolta 192 de cai putere intre 5000 si 6000 de rotatii pe minut si 280 Nm cuplu intre 1350 si 4600 rpm.

MINI Cooper S Cabriolet

Propulsorul se comporta in acelasi timp ca un motor turbo dar si ca unul aspirat. Adica trage de foarte jos, chiar de la 1.350 rpm insa varful de putere il are pe la 5-6000 de rotatii, foarte aproape de linia rosie. Cu alte cuvinte iti da ocazia sa experimentezi toata plaja de turatii si trage liniar pe toata "lungimea" ei. 

MINI Cooper S Cabriolet

Iar sunetul, mai ales dupa 3-4000 de rotatii pe minut creeaza dependenta. Activeaza modul Sport, coboara plafonul si bucura-te de un sunet infundat, amestecat cu suieratul turbinei, care iti rezoneaza parca langa ureche. 

 

 

 

Transmisie

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

MINI le da ocazia puristilor sa echipeze modelul Cooper S Cabriolet cu o transmisie manuala dar cutia automata Steptronic Sport, cu dublu-ambreiaj si sapte rapoarte, este cea mai buna alegere daca vrei schimbari rapide si precise, rezultand astfel o livrare mult mai buna a puterii de la motor la roti. 

MINI Cooper S Cabriolet

Prin mutarea selectorului spre stanga, cutia trece in modul Sport iar treptele sunt tinute mai mult pentru a te bucura indelung de sunetul evacuarii montate pe mijloc. Daca nici asta nu-ti satisface pofta de schimbari rapide, poti schimba chiar tu treptele de la padelele generoase montate in spatele volanului. Fiind o transmisie cu dublu-ambreiaj, atunci cand tu selectezi o treapta cutia deja o pregateste pe urmatoarea, astfel ca schimbarea este aproape instantanee.

 

Performante

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

In versiunea Cooper S, MINI Cabriolet atinge 100 de km/h in 7.1 secunde si pe o portiune de autostrada din Germania, fara limita de viteza, acul vitezometrului se va opri la 230 de km/h daca uiti sa mai ridici piciorul de pe acceleratie. 

Franele sunt cu disc pe ambele punti insa doar cele de pe fata au discuri ventilate. Pentru un plus de siguranta, franele sunt asistate de ABS.

MINI Cooper S Cabriolet

Decapotabila de la Mini poate fi echipata cu mai multe tipuri de suspensie insa masina condusa de noi a avut-o pe cea adaptiva. Ce inseamna asta? Ca reactioneaza dinamic la modurile de condus Mid, Green sau Sport, aceasta ultima setare fiind destinata condusului...ei bine, sportiv.

MINI Cooper S Cabriolet

Practic insa, suspensia MINI-ului Cooper S Cabriolet mi s-a parut rigida, indiferent de modul de condus selectat. Asa ca daca ai de facut un drum mai lung, pregateste-te sa simti aproape toate denivelarile din sosea chiar daca mergi in modul Mid sau Green. De gropi nici nu mai zic.

 

 

 

 

Tinuta de drum

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

De la volan, uiti de toate neajunsurile pe care, pana la urma, le are aproape orice decapotabila. Cand te asezi in scaunul sport, apesi butonul rosu care trezeste la viata cei 192 CP si auzi bolboroselile evacuarii, nu mai conteaza nimic altceva decat experienta incredibila pe care stii ca o vei avea imediat ce pui selectorul in Drive si pornesti de pe loc.

MINI Cooper S Cabriolet

Directia este greoaie si precisa, ceea ce permite schimbari rapide de directie care te lipesc cand de suportul lateral din stanga a scaunului, cand de cel din dreapta. Pe virajele largi si pe succesiunile de viraje masina sta foarte bine dar in cele stranse, daca abuzezi de acceleratie la iesire, asteapta-te la putina subvirare. 

MINI Cooper S Cabriolet

Am pilotat cateva kart-uri la viata mea iar manevrabilitatea MINI mi-a adus intotdeauna aminte de acele vremuri.

 

 

 

Vizibilitate

PUNCTAJ 4TUNING
7 /10

Cu plafonul coborat, vizibilitatea in spate aproape ca nu exista. Pentru ca soft top-ul se strange ca un acordeon, in retrovizoare vezi masina din spate doar de la jumatatea parbrizului in sus. 

MINI Cooper S Cabriolet

Asta inseamna ca la parcari sau la mersul cu spatele trebuie fie sa te bazezi pe ochi (nici asta nu te ajuta prea mult), fie pe camera de marsarier optionala, pe care masina condusa de noi nu a avut-o. A fost...interesant, sa zic asa. 

Daca ridici plafonul, vizibilitatea in spate se imbunateste putin, dar acum nu mai vezi nimic pe diagonala. 

MINI Cooper S Cabriolet

Partea buna este ca oglinzile laterale nu iti vor ridica probleme. Si nici parbrizul. 

Siguranta

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Actuala generatie MINI Cooper a fost supusa testelor de siguranta Euro NCAP in urma cu ceva ani si a obtinut 4 stele. Lipsa mai multor echipamente de siguranta, inclusiv a unor airbag-uri pentru genunchi a privat modelul britanic de punctajul maxim. 

MINI Cooper S Cabriolet

Daca este sa ne referim la procentaje, Euro NCAP a notat cu 79% protectia oferita adultilor, cu 73% pe cea oferita copiilor, 66% a primit protectia pentru pietoni iar 56% sistemele de asistenta oferite in standard. Printre acestea din urma regasim senzori de parcare spate, pilot automat cu functie de franare, sistem de fixare ISOFIX pentru scaun copil in scaunului pasagerului fata, monitorizare presiune anvelope, kit reparatie pana sau senzor de ploaie si control automat al farurilor.

MINI Cooper S Cabriolet

Optional, insa, MINI Cooper S Cabriolet poate fi echipat cu pachetul Driving Assistant care include asistent faza lunga, sistem de recunoastere a semnelor de circulatie, sistem de avertizare la coliziunea frontala si sistem de avertizare de pietoni. 

 

Dotari

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

Desi este o versiune aflata in partea superioara a gamei, MINI Cooper S Cabriolet nu vine alaturi de o lista foarte lunga cu dotari standard. Aceasta include, pe langa echipamentele pe care le-am tot amintit mai sus, jante cu diametrul de 16 inch, tapiterie din stofa, computer de bord, aer conditionat, reglare manuala in inaltime pentru scaunele fata, scaune fata sport, linie de culoare negru Carbon, Radio Mini Visual Boost, cutie manuala de viteze, volan multifunctional, deflector de vant, covorase din velur sau prezoane antifurt.

MINI Cooper S Cabriolet

Ca sa arate exact ca si masina din imagini mai trebuie sa bifezi optiuni precum vopsea exterioara British Racing Green IV, tapiterie din piele Chester Maro Malt, suspensie adaptiva, transmisie Steptronic Sport cu dublu ambreiaj, pachet oglinzi exterioare, sistem de acces Comfort, exterior Piano Negru, softtop Mini Yours, senzori de parcare fata/spate, sistem de asistenta la parcare, boxe Hi-Fi cu sistem Harman Kardon, volan imbracat in piele John Cooper Works, cotiera centrala fata, sistem wireless de incarcare telefon, jante din aliaj cu diametrul de 17 inch, aer conditionat automat, pilot automat activ, faruri adaptive LED sau Driving Assistant, sa mentionam cateva dintre ele.

Consum

PUNCTAJ 4TUNING
9 /10

Pentru aceasta motorizare, MINI declara un consum urban cuprins intre 6.7 si 6.9 litri/100 de km, unul extra-urban cuprins intre 5.1 - 5.2 litri/100 de km si unul mixt de 6.5 - 7 litri/100 de kilometri, valori calculate respectand normele WLTP. 

MINI Cooper S Cabriolet

In realitate insa, nu am facut foarte multi kilometri in oras asadar consumul aratat de bord a fost cam irelevant. In extra-urban, in cei 500 de kilometri  - si la un stil de condus legal si sportiv acolo unde drumul mi-a permis - consumul s-a plimbat intre 6.1 si 7.3 litri/100 de km. 

MINI Cooper S Cabriolet

Decent, zic eu, pentru o masina sport cu 192 de cai putere. 

Pret

PUNCTAJ 4TUNING
8 /10

MINI Cooper S Cabriolet porneste in Romania de la 30.464 de euro insa daca bifezi transmisia automata Steptronic Sport cu dublu ambreiaj pretul sare instant la 32.817 euro cu TVA. 

Pentru o masina identica cu cea din imagini pregateste-te sa scoti din buzunare 45.709 euro cu TVA. 

MINI Cooper S Cabriolet

Nu este o decapotabila accesibila - daca stai sa te gandesti, pe la 30.000 iti iei o Mazda MX-5 si ai cam aceleasi senzatii, plus tractiune spate - dar asa cum am mai spus, MINI nu este doar o masina, este un stil de viata. Si cine este fanul acestui stil de viata nu va dori altceva decat un MINI. 

 

Special

PUNCTAJ 4TUNING
10 /10

Performance Control. Pentru a fi cat mai dinamic pe viraje, inginerii MINI au echipat modelul Cooper S Cabriolet cu asa-numitul sistem MINI Performance Control. Pe scurt, Sistemul de control dinamic al tractiune (DCT) are grija sa ai cea mai buna aderenta pe asfalt, chiar si atunci cand suprafata de rulare este alunecoasa, iar controlul dinamic al stabilitatii (DSC) detecteaza, cu ajutorul senzorilor, cand urmeaza sa iesi de pe trasa si aplica forta de propulsie suplimentara fiecarei roti in parte pentru a tine masina sub control.  

Concluzii

PUNCTAJ TOTAL
90 / 100

Orice decapotabila inseamna libertate deplina insa MINI Cooper S Cabriolet pluseaza cu acel "go-kart feeling" - specific unui MINI - pe care il poti experimenta cu plafonul coborat si cu cerul liber deasupra ta. 

MINI Cooper S Cabriolet

Nu este cea mai utila decapotabila, nici cea mai accesibila si cu siguranta nici cea mai comoda, dar poti fi sigur ca orice drum cu ea va fi unul memorabil. Mai ales daca ai si 2-3 viraje pe traseu.

 
  • Vizibilitate in spate
  • Portbagaj mic
  • Motor
  • Transmisie
  • Interior
  • Tinuta de drum

 

SPUNE-TI PAREREA!

NOTA CITITORULUI
50 / 100
Browser-ul tau nu suporta javascript. Te rugam sa-l actualizezi.
Acordă o notă maşinii
Salvează
Punctajul dat de 4Tuning este cat se poate de obiectiv, fiind rezultatul propriei experiente acumulata conducand mai multe masini similare. Punctajul 4Tuning al fiecarei masini este si ca urmare a comparatiei cu alte modele din acelasi segment, niciodata cu masini din alte categorii. Popularitatea unei masini este calculata in functie de numarul de citiri ale articolului, impactul in mediul social online si comentarii. Nota cititorului este media notelor date de vizitatori, in functie de propriile preferinte. Spune-ti si tu parerea despre aceasta masina mai jos.
Da o nota masinii testate

Distribuie pe Facebook


Vezi toate pozele (31) Poze MINI Cooper S Cabriolet
[+] mai multe