Nu stiu daca am dreptul sa spun ca Mitsubishi i-Miev nu este o masina atragatoare. Si asta pentru ca este o altfel de masina, gandita complet diferit. Din lateral, are forma unui ou, cu o linie continua a plafonului, parbrizului si a capotei fata. Si asta pentru ca sub capota fata nu este niciun motor care sa formeze alta linie. Imaginea globala este de masina mica si inalta, iar din profil chiar ingusta. Ceea ce se traduce in mod normal cu dimensiuni disproportionate. Inca japonezii de la Mitsu si-au permis sa faca acest lucru, pentru ca masinuta electrica are un centru de greutate foarte jos, ceea ce-i confera stabilitate crescuta, asa ca inaltimea nu a fost o problema. Oricum, e clar ca nu aspectul exterior reprezinta punctul forte al acestei masini.
Pentru ca ne bazam pe putere venita din partea unor acumulatori, masina trebuie sa fie eficienta, prin urmare cat mai usoara. La interior avem strictul necesar, nimic mai mult. Materiale de calitate satisfacatoare, dar in general plastic, pentru a salva kilogramele in plus. Numai pe volan si schimbator gasim piele, iar pe scaune tapiterie textila si pe bord si portiere numai plastic. Consola centrala este simpla si are doar 3 rotite clasice ale sistemului de climatizare. La interiorul lui Miev te intorci la origini, acolo unde aerul conditionat era banal, cu 3 rotite, acolo unde volanul era inconjurat doar de 2 manete si unde toate butoanele din habitaclu le numarai pe degetele de la o mana. Ceasurile de bord sunt ceva mai speciale: in centru este kilometrajul, inconjurat de un indicator de eficienta a condusului. Mai avem un indicator de "plin" al bateriilor si un mini-ecran al computerului de bord. Simplu si eficient.
Ai sa razi, dar Miev face parte din acea categorie de masinute urbane care iti ofera mai mult spatiu decat te astepti. Pe cele 4 locuri oferite de masina, incap fara probleme 4 persoane de orice dimensiuni. Loc penru cap generos, la fel si pentru picioare. Portbagajul are 227 de litri, dar se poate mari la 860 cu bancheta din spate culcata. Nu trebuie sa uitam ca vorbim de o masina exclusiv pentru oras, deci scoatem din calcul plimbarile la mare cu multe bagaje. Insa pentru o femeie care se respecta, orice sesiune de cumparaturi ca la carte isi va gasi locul in portbagajul lui Miev.
Masina testata vine cu un singur motor disponibil, unul electric. Se numeste motor sincron cu magnet permanent, ce produce 49 kW, adica 65 de cp. Insa puterea electrica este diferita de cea a unui motor cu combustie. Unde mai pui ca are cuplu de la 0-2000 rpm de 180 Nm? Adica se simte de la orice turatie, de cand apesi pedala de acceleratie. Motorul pare foarte puternic si vanjos, mai ales ca masina este destul de usoara. Ba chiar ai fi surprins de cat de rapida se simte si cat de repede accelereaza!
Mitsubishi spune ca transmisia este automata, electrica. Nu stiu exact cum functioneaza aceasta cutie de viteze, pentru ca masina practic are o singura viteza inainte si una de mers inapoi. Adica masina merge mai tare cu cat motorul se tureaza, exact ca un kart. Nu stiu ce as putea sa depunctez la aceasta cutie, ca nu are ce trepte sa schimbe, nu se comporta in niciun fel, asa ca o sa las punctele complete.
Accelerare: conform datelor publicate de Mitsubishi, Miev accelereaza de la 0-100 km/h in 15,9 secunde. Desigur, nu e o cifra care sa ne dea pe spate, dar avem de-a face cu un motor electric care face toata treaba asta. Ba mai mult, daca nu cunosti aceste numere, ai jura ca totul se intampla mult mai repede.
Franare: franele masinii sunt normale, ca oricare alta. Se bucura de ABS si ASC, EBD si BA, adica distributie automata a fortei de franare si asistenta la franare. Franarea este buna si se impaca excelent cu greutatea masinii.
Suspensii: fiind o masina de oras, aceasta este confortabila si echilibrata, reglata astfel incat nu nu simti micile hopuri din trafic, gen sine de tramvai sau piatra cubica.
Repet: vorbim de o masina pentru oras, nu ne raportam la cum se comporta Miev pe circuit sau la viteze uriase pe autostrada. Nu este pentru asa ceva. Insa in oras masina este stabila si precisa. Podeaua masinii are incorporat acumulatorul, care de altfel este si cel mai greu element. Si asta duce la un centru de greutate coborat, adica la o stabilitate excelenta in viraje. Directia este si ea buna, dar as fi vrut ca volanul sa fie reglabil, ca era prea sus din pacate...
Cum spuneam si la inceput, masina este inalta si mica. Avand o suprafata vitrata mare, duce la o vizibilitate buna. Parbrizul urias cu stalpi subtiri si luneta dreapta fac din parcare o joaca de copil, chiar daca nu ai senzori de parcare sau camere video.
Cei de la Euro NCAP au testat i-Miev si i-au acordat 4 stele din 5. Adica un punctaj destul de slab. Insa nu exista momentan norme diferite de testare a masinilor electrice, care se comporta altfel la impact, mai ales ca nu au un motor in fata care sa mai amortizeze impactul frontal. Siguranta este data insa de 6 airbaguri standard, sistem Isofix si electronica formata din controlul stabilitatii ASC, controlul tractiunii TCL, ABS, EBD si BA.
La capitolul dotari, Miev sta destul de slab. Dar acest lucru are o justificare, cum spuneam si mai sus: greutatea scazuta. In Miev avem parte de aer conditionat manual, 4 geamuri electrice, volan si schimbator imbracate in piele, proiectoare ceata, oglinzi rabatabile, incalzite si electrice, kit audio cu radio-CD cu MP3 aftermarket si 4 difuzoare, geamuri fumurii, jante aliaj de 15 inch, computer de bord si bancheta rabatabila.
Despre consum, va voi spune cat consuma de la retea mai bine. Masina consuma in mers 135 Wh/km, adica cu un plin al acumulatorilor care se incarca complet in 6 ore poti merge 150 km. Insa ca sa incarci masina de la priza, aceasta consuma ceva. Mai precis, 4 kW/h. Dupa ce tragi linie, vei vedea ca un plin de curent te costa cam 10 lei. In realitate, nu iti ajunge pentru o autonomie de 150 km, cum zice producatorul, ci pentru vreo 110 km. Si in oras, poti face plinul o data la 2 zile. Deci te va costa mersul cu aceasta masina cam 150 de lei/luna. Nu e rau deloc!
Aici avem o problema, cel putin in Romania. Pretul unui i-Miev este de 36.640 Euro cu TVA. Prin programul Rabla il poti cumpara cu 33.940 Euro cu TVA. Daca in alte tari, statul subventioneaza chiar si cu 50% din pret pentru a sustine cumpararea de vehicule electrice, la noi nu se intampla asa. Tocmai din acest motiv, pretul ni se pare exagerat. Insa vorbim de o tehnologie noua, o tehnologie e viitorului, care este normal sa fie scumpa.
IN VIATA REALA. M-am plimbat cu masina prin Bucuresti timp de 4 zile. Unde am avut nevoie, fara emotii, la fel ca si cu o masina pe benzina sau motorina. Mi-am dat seama ca la un moment dat trebuie sa o incarc. Nu multi sunt cei care stau la parter, ca mine, avand locul de parcare fix sub geam. Am tras cablul, si, cu ajutorul unui prelungitor, am reusit sa o bag la incarcat. Insa e nevoie de un prelungitor industrial, serios. Eu am folosit unul normal, care se incingea ca la balamuc. Am renuntat. Simteam contorul electric cum incepe sa miroasa a incins. Si chiar daca bagam cablul masinii care are numai 4 metri, direct in priza, era acelasi lucru. Circuitele electrice de la bloc nu sunt facute sa reziste la un asemenea consum. Incarcarea rapida de 30 de minute iese din discutie, cred ca as fi ars sigurantele de la tot cartierul. Singura solutie ca sa poti merge cu o asemenea masina este sa stai la vila sau sa ai garaj cu o instalatie electrica zdravana si noua. O bagi direct in priza si o incarci linistit.
Locul in care nu vei opri niciodata.
O alta problema ar mai fi emotia cu care mergi, probabil pana te obisnuiesti. Scria autonomie 79 km. Am dat drumul la AC, imediat a aparut autonomie 53 km. Cred ca scade autonomia cu cativa km si daca deschizi farurile, sau dai drumul la radio. Unde mai pui daca mergi cu inca 3 prieteni toata ziua prin oras. Poate ca nu ai sta mereu cu ochii pe tot ce poate consuma curent, daca ai stii ca o poti incarca lejer, acasa, in siguranta. Dar nu prea o poti face in Romania.
Gata, am ajuns la final. Masina mi-a placut la nebunie, va spun sincer. Cum se uita lumea la ea, ca nu se aude nimic, nu exista zgomot de nicio culoare. Poate doar un zumzait ca de troleu. Mi-a placut ca se simte bine la condus si ca este incapatoare. Cel mai mult am apreciat ca motorul este al naibii de vanjos si ca niciodata nu trebuie sa opresti la benzinarie, decat daca vrei un croissant sau un Nestea verde. Insa pretul este prea mare pentru momentul actual, in care pretul curentului creste anual. In alte tari, energia electrica este foarte ieftina, asa ca tot mai multa lume se gandeste la achizitionarea unei masini electrica. La noi este invers. Nu avem nici sprijinul statului la cumparare, iar energia este scumpa. Unde mai pui ca trebuie sa ai o casa cu circuite electrice sanatoase?
Adunand toate acestea la un loc, ne dam seama ca Mitsubishi i-Miev este o masina pe care ne-am dori-o cu totii, dar nu o putem avea momentan. O mica atentie din partea statului nostru drag si Miev isi va gasi multi clienti, doritori sa renunte la a mai chinui aerul care ne inconjoara.