Punctul central al intregii masini eu cred ca este evacuarea din spate. Pozitionata central, pe difuzorul spate, de o forma triunghiulara - asa ceva nu vezi prea des.Spectaculos. Asa este tot exteriorul de la aceasta Corsa OPC. Mai bine zis, chiar obraznic. Un kit complet aerodinamic iti ia ochii, mai ales ca este incarcat cu detalii interesante. Spoilerele fata/spate au in ambele parti niste prize de aer atragatoare, dar pesemne inutile, ca nu racesc nimic. Pragurile laterale continua elegant linia pe care o da spoilerul frontal agresiv, in timp ce spatele este ceva mai cuminte.
Insa punctul central al intregii masini eu cred ca este evacuarea din spate. Pozitionata central, pe difuzorul spate, de o forma triunghiulara - asa ceva nu vezi prea des. Si arata extrem de bine.
Oglinzile laterale au si ele aportul lor la efectul aerodinamic, la fel ca si eleronul de pe haion. Toate aceste elemente de exterior, impreuna cu jantele de 17 inch tipice pentru orice masinuta ce poarta sigla OPC, formeaza o imagine cu adevarat spectaculoasa. Nu vad ce ar putea fi criticat la exterior.
Cu un kit exterior, o Corsa nevinovata se transforma intr-o masina agresiva.
Odata ce ai deschis o portiera, tot interiorul este eclipsat de scaunele sport Recaro. Arata bine, se simt si mai bine. Sunt de piele cu sezut textil, dar asta conteaza prea putin odata ce te-ai asezat si iti dai seama ca esti intr-o masina performanta, capabila sa ia curbele in mare viteza. In rest, interiorul este chiar simplist. Tot pe partea de performanta insa bifam si volanul, care este si el o piesa de rezistenta: foarte bine facut si cu o priza perfecta. Pedalele de aluminiu si schimbatorul cu sigla OPC incheie peisajul mai sportiv.
Dincolo de aceste elemente insa, totul devine extrem de simplu. Bord clasic de Corsa, consola centrala cu sistemul audio si clima, cateva butoane si un ecran LCD mono-crom. Fara cotiera, fara butoane inutile, totul e curat si practic. Cam asta inseamna la interior un Corsa OPC: punem 2 scaune Recaro si un volan misto intr-o Corsa normal si am terminat.
Huh? Ce cauta rubrica asta la o masina cum e Corsa OPC? Eh, daca tot o completam la toate masinile, hai sa zicem ca ne intereseaza si spatiul. Curios insa, incap 3 persoane in spate la aceasta Corsa. Si nu glumesc. Am testat doar cu o persoana care statea bine, cu destul loc la picioare, asa ca 3 vor incapea acceptabil. Nu prea sunt locuri pentru pus diverse accesorii pe la interior, dar nici nu ar fi bine sa faci acest lucru, daca ai de gand sa calci mai tare pedala de acceleratie prin oras, printre masini. Foloseste torpedoul care este incapator.
Cat despre portbagaj, acesta are un volaum de 285 de litri, volum ce poate creste pana la 1050 litri, cu bancheta rabatata. Dar de ce te-ar interesa asta, ca doar nu cari saci de varza cu un OPC, nu? Concluzia: spatiu este mai mult decat suficient.
Corsa OPC are sub capota un motor de 1.6 litri Turbo ce produce 192 cp. Si aici ajungem si la numele de OPC. Cum bine stie toata lumea, mai toti producatorii au o divize de performanta. Cei de la Opel au OPC, adica Opel Performance Center. Ei au facut si au reglat acest motor incat sa poata impinge aceasta masina la viteze destul de mari. Dar dincolo de datele de pe hartie, trebuie mentionat ca masina este una cu adevarat puternica.
Literele care spun totul: Opel Performance Center.
Si asta am avut ocazia sa testez alaturi de un BMW 330xDrive cu ceva mai multa putere. La un semafor, nimic pretentios, dar destul incat sa-mi dau seama ca cei 192 de cp de pe Opel se simt al naibii de bine. Si cu o greutate redusa fac minuni. Nu am dubii ca cine isi cumpara o masina de acest gen se va uita mereu la semafor in stanga si in drepta, sa vada daca are cu cine sa-si masoare magarusii de sub capota. Nu e mereu legal, dar atunci cand strada este goala in fata ta, nu ai ce face si te lasi prada pasiunii.
Cutia de pe Corsa OPC este extrem de scurta. Chiar daca are 6 rapoarte, in ultima viteza, masina cand merge cu 70 km/h are deja peste 2000 rpm. Ma asteptam ca macar treapta a 6-a sa fie mai de croaziera, pentru mers pe autostrada. Dar nu prea este. Pesemne ca cei de la OPC au realizat cutia pentru circuit sau pentru mers in oras, mai degraba decat drum intins. Asta se va traduce din pacate cu un consum ceva mai mare daca vrei sa mergi undeva departe cu aceasta masina. "Noroc" ca nu avem prea multe autostrazi pe care sa alergi cu 130 km/h si sa tii masina foarte turata... Oricum, cert este ca treptele 3 si 4 sunt cele mai rapide: in aceste trepte, masina accelereaza in continuu si se simte cuplul cel mai clar.
Accelerare: nu trebuie sa ne luam dupa ce scrie pe hartie, si anume ca masina atinge 100 km/h in doar 7,2 secunde si prinde 225 km/h. Important e cum se simte. Si se simte o masina cu adevarat rapida, din care nu iti mai vine sa te dai jos.
Franare: sistem de franare cu discuri pe toate rotile, ca la orice masina sportiva care se respecta. Evident ca avem ESP, ABS si EBD. Discurile de frana de pe fata sunt uriase, iar acest lucru se simte in orice frana, cand masina intepeneste.
Suspensii: exact cum te-ai astepta. Adica sunt rigide si precise. Dar am vazut masini sport cu suspensii mult mai rigide, in care iti cam sareau plombele daca treceai peste o sina de tramvai. Aici nu e cazul, este rigida atat cat trebuie pentru o masina de strada.
Din orice unghi ai admira-o, fara indoiala ajungi la concluzia ca e atragatoare.
Corsa OPC este o masina care nu stie ce e acela ruliu sau supravirare. Ireprosabila. Si dincolo de motor, transmisie si putere, tinuta de drum a fost cea de care m-am indragostit. Nu tin minte sa mai fi condus o masina atat de precisa si sprintena. Si aici ma refer la orice: viraje, directie, etc.
Volanul gros care vine perfect in palme iti transmite tot ce "simt" rotile, si asta pentru ca directia este perfecta, fara pic de joc si incredibil de senzitiva. Corsa OPC este o masina care nu stie ce e acela ruliu sau supravirare. Insa daca vrei sa te joci cu adevarat, acolo unde e permis, trebuie sa dezactivezi controlul tractiunii care te limiteaza mult in derapaje.
Masinile in 3 usi din segmentul B au mereu tendinta sa fie ceva mai slabe la acest capitol. Si asta pentru ca stalpii din spate ai plafonului sunt mai grosi si il incurca pe sofer la asigurare. Nici Corsa nu face exceptie, pentru ca vizibilitatea este destul de slaba in spate, atat prin luneta destul de mica, cat si din cauza stalpilor. Mai mult, nu avem senzori de parcare si nici camera de marsarier, asa ca la parcare trebuie sa fim mai atenti. In rest, oglinzile laterale triunghiulare, de forma evacuarii, sunt micute, dar destul de bune pentru ochii soferului. Parbrizul este si el mare si generos, ca si geamurile laterale ale portierelor, care, apropo... sunt uriase!
Generatia aceasta de Corsa a fost testata de EuroNCAP in 2006, pe la inceputul "carierei" sale, cand a si primit punctaj maxim de 5 stele. Acest model vine cu 6 airbaguri, ESP, ABS, EBD, asistenta la franarea de urgenta, Hill Holder, Isofix, avarie automata si controlul tractiunii. In plus, setul de scaune Recaro iti ofera o sustinere laterala impecabila.
Lista de dotari este destul de scurta. De fapt, nici nu e nevoie de o ditamai lista de dotari optionale foarte lunga, atunci cand e vorba de o masina de performanta. Modelul testat de noi avea clima automata, geamuri electrice, scaune Recaro, volan piele OPC, senzori presiune roti, proiectoare de ceata, pilot automat, comenzi pe volan, radio-CD cu MP3 si Bluetooth, inchidere centralizata, bancheta piele, etc.
Scaunele Recaro domina tot interiorul.
Un lucru pe care l-am observat si care nu mi-a placut a fost lipsa totala a vreunui martor a temperaturii motorului. Nu exista nici un indicator sau ceas care sa iti arate cand e motorul cald, si nici un martor luminos care sa stea aprins cat timp e motorul rece, cum se intampla la alte modele. Si e cam ciudat sa nu sti cand e motorul cald, la o masina performanta si turbo pe deasupra.
Inca o bila neagra il primeste computerul de bord care este incredibil de complicat si foarte anevoios de umblat cu el. Aerul conditionat se opreste dupa ce apesi mai multe butoane si debifezi o casuta. Iar ca sa resetezi kilometrii si consumul este o adevarata aventura. Butoanele sunt puse aiurea si au functii greu de intuit.
Eu am condus acest model de Corsa destul de sportiv. Si asta pentru ca motorul turbo cerea sa fie turat mai mult. Cu toate astea insa, am reusit un consum mixt cam de 8,5 litri la 100 km. In oras, masina nu sare de 10 l, ceea ce este un consum decent pentru un propulsor turbo ce produce aproape 200 de cp. Iar la drum intins, cu putin noroc, daca nu treci de 100 km/h, ajungi sa consumi in jur de 8. Din pricina cutiei de viteze scurte, nu este o diferenta foarte mare intre consumul urban si cel extraurban.
Un consum decent pentru o masina foarte performanta ce cu greu poate fi condusa linistit.
Opel Corsa OPC are un pret de pornire de 22.275 Euro. Mai bifezi cate ceva de pe lista de dotari si pretul ajunge chiar si la 25.000 de Euro. Este un pret destul de mare pentru o masina de oras, din clasa subcompacta. Insa daca ne uitam la concurenta, vedem ca toate masinile performante din aceeasi categorie sar de 20.000 de Euro.
ZI DE ZI. M-as putea obisnui cu aceasta masina, sa fie masina mea de zi cu zi. Este destul de rigida, dar nu deranjeaza si poti circula lejer cu ea prin oras. Spatiu pentru cumparaturi si chiar bagaje de 2 persoane este din plin. Consumul nu este foarte exagerat, iar dotarile sunt destul de multe pentru strictul necesar. Pretul, ce-i drept, este cam mare ca sa o pastrezi drept masina de oras cu care sa te duci zilnic la birou, dar pretul are o justificare. Mi-am dat seama ca in momentul in care cumperi o masina cu putere mica, vei vrea mereu mai multa putere. Ajungi sa iti faci cine stie ce CIP Tuning sau alte idei nebune. Insa o masina cu putere mare nu strica niciodata. Puterea mare o folosesti cum vrei, cand vrei, dar stii ca e acolo si te ajuta in orice moment.
Evacuarea triunghiulara este centrul atentiei de la exterior.
Am mai condus cateva masini din aceasta categorie de pocket-rocket, adica masini de oras transformate in rachete performante. Mi-au placut toate, in general. Nu au cum sa nu-ti placa, atunci cand ai o masina mica si usoara ce ascunde sub capota un motor puternic. Dar sincer acum, aceasta Corsa este prima masina pe care am returnat-o inapoi la dealer cam suparat. M-am bucurat de fiecare minut la bordul ei, mi-a placut fiecare viraj luat in tromba si absolut toate armoniile pe care le canta evacuare cand turam motorul. Tocmai cand credeam ca nu ma pot indragosti de vreun Opel, iata ca am facut-o.