Peugeot 3008 este genul acela de masina care te cam lasa putin pe ganduri: sa fie un hatchback, sa fie un monovolum, sau chiar un crossover? Ei bine, este cam din toate cate putin. Insa cel mai mult este un monovolum de familie de dimensiuni medii. Varianta testata de noi numita Hybrid4 nu prea difera fata de un 3008 standard la exterior decat prin intermediul unor sigle specifice. Chiar si asa, 3008 este o masina de familie atragatoare, care se prezinta ca fiind cuminte, cu forme rotunde si calde care nu vor sa epateze.
Nu trebuie sa uitam ca majoritatea clientilor acestui fel de masina este formata din familii in crestere. In momentul in care apare primul sau al doilea copil, deja viziunea asupra masinilor se schimba. Si aspectul exterior nu mai este primordial, ci mai degraba cel practic. Tocmai din acest motiv, pentru ca nu se adreseaza unui target extrem de pretentios, Peugeot nu l-a facut pe 3008 din cale afara de uimitor. Are forme echilibrate si compacte, cu faruri si stopuri mari care exprima dinamism, jante clasice si suprafete vitrate mari.
Peugeot 3008 se transforma odata ce ai intrat in habitaclu. Din masina cuminte care nu spune mare lucru la exterior, se transforma direct in biroul central al lui Dexter. Trebuie stiut insa ca nu sunt multe modificari fata de un 3008 obisnuit la varianta Hybrid4. Monovolumul se remarca in principal datorita consolei centrale voluminoase care parca ia din spatiu. Este genul acela de interior pe care fie il iubesti, fie il urasti. Noi am fost undeva la mijloc.
Pentru ca odata ce treci cu vederea consola centrala mare, care iti da o mica senzatie de inghesuiala, restul este perfect. Bordul pare a fi luat direct dintr-un avion de vanatoare, in care toate butoanele si rotitele sunt aproape de sofer, la indemana lui. In schimb, pasagerul din dreapta este izolat complet, bucurandu-se doar de propriul... scaun.
Volanul imbracat in piele se simte bine si este sportiv, iar ceasurile de bord sunt vizibile si impunatoare. Schimbatorul transmisiei automate pare a fi sculptat de catre un Brancusi din viitor, avand o forma ciudata si interesanta in acelasi timp. Ornamentele de aluminiu polisat si butoanele centrale completeaza tabloul futurist, la fel ca si ecranul care se ridica automat la pornirea motorului.
Peugeot 3008 are un interior interesant, unic, asa cum nu vei mai gasi la alta masina. Si poate ca acesta este si farmecul sau. Noua ne-a placut.
Peugeot 3008 are un portbagaj cu un volum generos de 512 litri. Dar nu si varianta Hybrid4, care din pricina acumulatorilor depozitati in spate are acum un spatiu pentru bagaje de numai 420 de litri. Un lucru cert este ca bateriile care alimenteaza motorul electric nu influenteaza spatiul pentru pasageri. Si spatiul pentru acestia, pe bancheta din spate, este generos, atat pentru cap, cat si pentru genunchi.
Exista destule spatii pentru depozitare, iar consola centrala are o uriasa cotiera care ascunde un loc refrigerat in care te poti ascunde cu totul. Practic, mai ales daca ai copii si doresti sa tii la rece bauturi sau ceva aperitive pentru picnic. Portbagajul este si el, in pofida reducerii de spatiu, destul de interesant, pentru ca ascunde cateva spatii practice, iar podeaua este dreapta pana in spatele scaunelor. Odata ce bancheta este si ea rabatata, poti profita de un spatiu de transport destul de mare, cu un volum de peste 1500 de litri.
Noul 3008 Hybrid4 este impins de la spate si tras din fata de 200 de cai putere. Insa e vorba de 200 de caluti adunati. Motorul 2.0 HDi pe motorina are 163 de cp, la care se aduna cei 37 de cp produsi de motorul electric. Numai micul motor electric produce un cuplu de 200 Nm, cifra totala fiind de 500 Nm, un numar pe care il vei simti de fiecare data cand calci cu putere pedala de acceleratie.
Motoarele au cam o viata proprie si personalitate individuala. In special motorul diesel, care porneste de capul lui cand nu te astepti. In mod normal, acesta porneste in doua situatii: cand calci acceleratia cu putere sau cand motorul electric nu mai are energie si este necesara incarcarea acumulatorilor. Problema este cand stai la semafor in liniste, cand stai pe loc, sau cand mergi foarte incet, si esti brusc intrerupt de sunetul clasic de motor diesel.
Nefiind o masina de tip plug-in, 3008 are nevoie de incarcarea bateriilor in mers. Dar ca sa incarci 100% acumulatorii, trebuie sa mergi in viteza destul de mare la drum intins. Altfel, nu te vei putea bucura de foarte multe minute de mers in totalitate electric. De fapt, ca si in cazul altor producatori care au masini cu propulsie hibrida pe benzina, motorul electric nu face decat sa il mai lase pe cel termic "sa respire", in timp ce soferul conduce electric cu viteza constanta si redusa. Un mod practic de eficientizare a consumului, dar cu care trebuie sa te obisnuiesti. Este un fel de masina cu sistem Start/Stop care functioneaza si in mers.
Cutia automata este de tip robotizata in 6 rapoarte. Masina, desi iti pune la dispozitie 200 de cai, transmisia este cea care "saboteaza" performantele si nu prea te lasa sa-ti faci de cap, nici macar in modul Sport. Cutia este insa facuta special pentru cei care nu se grabesc, ci mai degraba pentru cei care doresc un consum redus de carburant.
Acceleratie: Peugeot 3008 Hybrid4 are nevoie de 9.2 secunde ca sa atinga 100 km/h si poate atinge o viteza maxima de 191 km/h.
Franare: sistem cu discuri pe toate cele 4 roti, asistat de ABS, EBD, ESP si asistenta la franarea de urgenta.
Suspensii: fiind o masina de familie, 3008 a fost gandita special cu suspensii care sa le ofere pasagerilor confortul suprem. Si la acest capitol sta excelent.
Este exact asa cum te-ai astepta de la o masina care nici macar nu se doreste a fi o sportiva. In oras, acolo unde dai peste gropi, sine de tramvai si borduri, masina se simte extrem de placut, confortabila si foarte permisiva in orice conditii. La drum intins, aceeasi poveste. Numai daca nu incerci sa tragi de volan cu miscari scurte atunci cand depasesti. Chiar daca pachetul de acumulatori i-a coborat nitel centrul de greutate lui 3008, masina tot are tendinta de ruliu in viraje. Dar nu este ceva de speriat, pentru ca nu vei participa cu acest monovolum in vreo cursa de indemanare. Pentru scopul in care a fost creata, masina se comporta excelent.
Pozitia destul de inalta la volan, suprafata vitrata destul de mare si oglinzile laterale mari fac din Peugeot 3008 o desfatare in ceea ce priveste vizibilitatea. Senzorii de parcare sunt prezenti doar in spate, acolo unde mai exista si o camera de marsarier, ambele sisteme fiind prezente pentru a te ajuta la parcare. Un lucru este interesant cu adevarat: senzorii de parcare spate sunt astfel reglati incat sa-i transmita soferului ca trebuie sa ramana destul loc pentru portbagajul care se deschide in doua parti: in sus si in jos. Daca senzorii de parcare ar fi obisnuiti, atunci cand vrem sa coboram usa inferioara a portbagajului, putem lovi un gard sau masina din spate.
Tot aici mai mentionez si plafonul de sticla care pe langa vizibilitate, iti da si o placuta senzatie de spatiu si lumina.
Peugeot a testat prin intermediul Euro NCAP modelul 3008 in 2009 obtinand punctaj maxim de 5 stele. Insa francezii sunt extrem de preocupati de siguranta, asa ca avem convingerea ca si in 2013, chiar si acest model Hybrid4, ar obtine acelasi rezultat pozitiv. Si asta pentru ca masina se bucura de 6 airbaguri, inclusiv cortina, sisteme electronice active, cum ar fi ABS, ESP si EBD, dar si sistem Isofix pentru fixarea scaunelor pentru copii, proiectoare de ceata, senzori acustici pentru centuri de siguranta si tetiere active la scaune.
Chiar daca Peugeot 3008 Hybrid4 nu are interior de piele, in rest le cam are pe toate. Este o masina destul de dotata, avand clima automata cu 2 zone, geamuri si oglinzi electrice, jaluzele laterale pentru geamurile spate, sistem audio cu Bluetooth si mufa USB, computer de bord, display de tip HUD cu afisaj deasupra bordului proiectat pe un ecran transparent, senzor de lumina, senzor de ploaie, frana de mana electrica, asistenta la plecarea in panta, oglinzi rabatabile electric, limitator de viteza, pilot automat, sistem navigatie 3D, camera video marsarier, senzori parcare spate, plafon panoramic si volan imbracat in piele.
Plafonul panoramic transparent este urias, lasand o mare impresie de luminozitate in interior, lucru binevenit din cauza coloritului destul de inchis. Pe langa plafonul transparent, o alta trasatura interesanta parca luata din filmele SF este displayul HUD, Head-Up Display. Informatii despre viteza si traseul navigatiei nu sunt proiectate ca la alte modele direct pe parbriz, ci pe un mic ecran de plexiglass, deasupra bordului. Ecranul se poate cobori in functie de inaltimea soferului, insa doar pentru acest ecran sunt necesare 3 butoane de pe consola centrala.
Display-ul central care iti arata toate informatiile despre masina, audio sau navigatie, functioneaza si pentru a arata pasagerilor cum este transferata energia in sistemul hibrid. Mai exact, cu ajutorul unor sageti albastre, pe ecran apare trenul de rulare si directia energiei: cand accelerezi puternic, energia vine de la motorul termic si de la cel electric spre roti, la franare vine de la roti prin sistemul de regenerare catre acumulatori, la mers normal sageata albastra arata dinspre motorul termic spre acumulatori, semn ca se incarca, iar la viteza mica, atunci cand avem emisii 0, ne arata ca bateria alimenteaza motorul electric care, la randul sau, pune rotile in miscare. Destul de interesant.
Cum ar fi sa mergi la drum intins si motorul sa se opreasca din cand in cand, pret de mai multe minute in care acoperi cativa kilometri? Vei ajunge la destinatie spunand ca motorul termic a mers de fapt pentru o distanta de 250 de kilometri, in timp ce tu ai facut real cam 350. Si asta datorita sistemului Hybrid4 care menajeaza motorul diesel. Motiv pentru care consumul lui 3008 in aceasta varianta de propulsie este de 6.2 litri la 100 km. In mediu urban.
La mers extraurban, Peugeot anunta un consum de sub 4 litri, insa nu am reusit sa ajungem la sub 5.4 litri. Insa chiar si asa, este o cifra decenta pentru o masina mare si voluminoasa, deloc aerodinamica, cum este 3008. Asa ca, per total, masina hibrida a francezilor din grupul PSA este economica si tine bine de tot cu casa.
Peugeot 3008 in varianta normala, cu motor 1.6 VTi de 120 cp benzina are un pret de 18.218 Euro cu TVA. Insa 3008 Hybrid4 porneste de la 38.535 Euro, la care se mai pot adauga ceva dotari optionale. Modelul testat de noi are un pret final de 39.365 Euro cu TVA inclus. Ce-i drept, nu se plateste Timbru de Mediu pentru acest model, fiind unul hibrid, iar cu ajutorul programului Remat poate fi achizitionat la un pret si mai bun.
MODULARITATE. Tot mai putine sunt masinile care te lasa sa te bucuri de tot spatiul interior. La 3008 imi place ca podeaua este dreapta. Poti culca bancheta, poti intinde o saltea si poti dormi linistit. In plus, felul in care se deschide portbagajul, asemanator cu cel de la Koleos, face toti banii. Chiar daca am avut de-a face cu o versiune hibrida, care avea spatiul din portbagaj limitat, acest lucru nu s-a cunoscut. Deoarece locul ocupat acum de baterii era undeva sub podeaua dreapta a portbagajului, fiind de altfel un loc suplimentar de depozitare.
Tehnic, futurist, diferit. Asa este 3008 in varianta hibrida. Este o masina completa si chiar peste. Mergi cu ea linistit iarna, multumita tractiunii integrale, poti chiar sa urci usor diferita drumuri montane de soft-road datorita cuplului urias pe care il ai la dispozitie, poti transporta o cantiate decenta de bagaje, totul cu un consum extrem de redus. Si chiar daca masina este mult prea sofisticata pentru piata autohtona, cu sistemele sale futuriste, ecrane care se ridica si coboara, porniri si opriri automate, incarcari de baterii si prietenie cu mediul inconjurator, avem convingerea ca se vor gasi destui clienti. Pentru ca, pana la urma, cine nu isi doreste sa fie diferit?