Le-a luat-o inainte limuzinelor germane. VIDEO cu prima masina din istorie care sa ofere scaune ventilate

Le-a luat-o inainte limuzinelor germane. VIDEO cu prima masina din istorie care sa ofere scaune ventilate
  • SAAB si-a declarat falimentul in 2012
  • 9-5 a fost ultimul model produs de suedezi
  • Este primul model de serie care sa ofere scaune ventilate
Distribuie pe Facebook

Sedanul 9-5 este ultimul model produs de constructorul suedez de automobile SAAB, inainte ca acesta din urma sa-si declare falimentul in 2011. SAAB 9-5 a fost primul model de serie care sa ofere scaune ventilate.

SAAB a fost un producator de automobile suedez, care din pacate a disparut in 2012. Infiintat in 1945, SAAB a lansat primul model patru ani mai tarziu iar in 1968 compania a fuzionat cu Scania-Vabis.

In 1989, SAAB Automobile AB redevine o companie independenta iar gigantul american General Motors cumpara 50% din actiuni cu 600 de milioane de dolari. A fost un pas important pentru suedezi, un pas care le-a permis sa lanseze pe piata doua dintre cele mai populare modele ale lor: 9-3 si mai incolo 9-5.

Prima generatie SAAB 9-5 a fost lansata in 1997 ca inlocuitor pentru modelul 9000. Venea cu multe inovatii pentru acea perioada, inclusiv cu scaune ventilate, fiind primul model de serie din istorie care ofera aceasta dotare.

A doua iteratie 9-5 a debutat in 2009 cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt dar in 2010, SAAB a fost preluata de catre olandezii de la Spyker. Un an mai tarziu, suedezii au evitat insolventa dar lovitura finala a venit in 2012 cand si-au declarat falimentul. Asadar, sedanul 9-5 este ultimul produs de SAAB.

Celebrul youtuber Doug DeMuro a studiat indeaproape un exemplar din 2011, iar clipul video il poti urmari si tu mai jos.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Teste Auto DATA PUBLICĂRII: 2 Noiembrie 2018