Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lume

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lume
  • Cea mai rapida masina din top are un timp de 4.5 secunde pana la 100 km/h
  • Unele dintre camionetele din top sunt capabile sa atinga 300 km/h
  • Majoritatea sunt doar cu tractiune pe puntea spate, nu integrala
Distribuie pe Facebook

Am pus laolalta cele mai rapide 10 masini cu o caroserie pick-up din lume, aranjandu-le dupa timpul de acceleratie de la 0-100 de kilometri pe ora. Asa cum era de asteptat, americanii sunt lideri in domeniul acestor automobile pe cat de utile, pe atat de... inutile.

Numai americanii ar putea construi niste automobile atat de inutile cum sunt pick-up-urile puternice. Stie toata lumea ca americanii sunt fani infocati ai camionetelor, pentru ca pot intra pe traseu de off-road si pot transporta o capacitate mare de marfa. Insa au o logica aceste vehicule utilitare cand sunt dotate cu motoare diesel sau chiar pe benzina ce nu au pretentii la capitolul performanta. Daca insa te apuci sa inghesui sub capota un motor urias V8 de peste 500 cp si un kit aerodinamic, mai renunti si la tractiunea 4x4 ca toata puterea sa se duca pe puntea spate, factorul util dispare cu totul. Chiar si asa, chiar daca nu intelegem rostul unor camionete performante, le apreciem si vi le prezentam si voua. De ce sa nu fie fabricate daca se poate???

Chevrolet Silverado 454 SS

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeIncepem topul nostru cu anul 1990, atunci cand Chevrolet a introdus pe piata o camioneta puternica. Motorul de sub capota era un colos de 7.4 litri V8 si 522 Nm care insa oferea numai... 255 cp. Chiar si asa, aceasta camioneta cu tractiune spate atingea 100 de km/h in 7.1 secunde. Au fost produse numai 16.953 de unitati care s-au vandut imediat in toata America, mai ales datorita faptului ca Chevrolet si-a facut marketingul promovand masina drept prima camioneta de... circuit.

Chevrolet Silverado SS

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeChevrolet ocupa si urmatoarea pozitie din top cu modelul Silverado SS DIN 2003. Acest model isi propunea sa fie succesorul lui 454 SS descris mai sus, dar cu performante imbunatatite. Atingea 100 km/h in 6.3 secunde si parcurgea sfertul de mila in 14.8 secunde, asta datorita unui motor V8 de 6.0 litri Vortec High-Output de 345 cp si 515 Nm cuplu, la care era cuplata o transmisie automata cu 4 rapoarte. Initial, acest "papuc" s-a vandut cu tractiune integrala si discuri de frana pe toate rotile, dar in final masina a ajuns sa fie doar RWD cu tamburi pe spate, in ciuda puterii uriase.

Toyota Tacoma X-Runner

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeProbabil cel mai mic motor din topul nostru reuseste sa nu fie pe ultimul loc. E vorba de un propulsor V6 de 4 litri care oferea intre 2003 si 2012 o putere de 236 cp pentru Toyota Tacoma X-Runner, un model realizat in serie limitata de japonezi pentru piata americana. Acceleratia acestei masini se realiza pana la 100 de kilometri la ora in doar 6 secunde fix, datorita unui pachet de imbunatatiri pe partea tehnica, adica suspensii si directie mai ferma, dar si o transmisie sportiva.

Ford F-150 Tremor

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeCel mai nou model din top este echipat cu un motor EcoBoost de 3.5 litri V6 supra-alimentat cu doua turbine care ofera 365 cp si reuseste sa atinga 100 de km/h in 5.8 secunde. Aceasta camioneta se vinde si azi in varianta 4x2 sau 4x4 si este mai rapida decat varianta Raptor pentru simplul fapt ca are cu 500 de kilograme mai putin in greutate. Cu toate astea, modelul Tremor este doar pe locul 2 in topul celor mai rapide masini de tip pick-up realizate de Ford vreodata. Evident, masina de pe primul loc este mai jos in top.

Chevrolet SSR LS2

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeContinuam topul nostru cu singurul pick-up decapotabil cu plafon rabatabil. E vorba de un Chevrolet care nu s-a bucurat de foarte mare succes, din pacate. Pe cat este de ciudat, pe atat e de interesant. Americanii de la GM au decis sa echipeze aceasta masinuta stilata dar utilitara cu mai multe motoare, cel mai puternic fiind propulsorul V8 de 6.0 litri montat pe Pontiac GTO care oferea 400 cp. Cu ajutorul acestui motor, aceasta camioneta cu tractiune spate reusea sa atinga 100 km/h in doar 5.4 secunde.

Ford F-150 SVT Lightning

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeCea mai rapida camioneta produsa vreodata de Ford se numeste F-150 SVT Lightning. Numele SVT vine de la Special Vehicle Team, un departament de ingineri care realizeaza pentru Ford masini puternice. Acest model, datorita unui motor de 5.4 litri V8 cu compresor mecanic ce oferea 380 cp atingea 100 de km/h in doar 5.2 secunde si atingea peste 240 km/h. Acest model a fost produs intre 1993 si 2004 si s-a vandut in putin peste 39.000 de exemplare. La acea vreme, Ford F-150 Lightning a fost declarata cea mai rapida camioneta din lume. Dar, intre timp, a fost detronata.

Dodge RAM SRT10

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeIntre 2004 si 2006, pe vremea cand brandul Ram de azi nu era independent de Dodge ci ne arata o clasa de camionete, a luat nastere un automobil extrem de interesant. Numit Dodge Ram SRT-10, camioneta cu doua locuri avea ceva special sub capota. Si anume, acelasi motor de 8.3 litri V10 de pe Dodge Viper. De unde si numele. Camioneta aceasta a fost gandita cu gandul numai la viteza si performante pe asfalt, nicidecum in teren accidentat. Dovada stand si tractiunea care este numai pe puntea spate. Acest Ram SRT-10 s-a vandut in doua variante de caroserie, cu 2 sau 4 locuri, avand niste performante uluitoare. Motorul de 510 cp ajuta ditamai camioneta sa atinga 100 km/h in numai 4.9 secunde si sa prinda 250 km/h fara probleme. Masina venea din fabrica cu jante pe 22 de inch, un kit aerodinamic exterior, scaune sport si dotari premium. Chiar si pana in ziua de azi, acest model detine recordul omologat de Guinness ca fiind cea mai rapida camioneta de serie din lume. Au fost fabricate putin sub 10.000 de astfel de exemplare.

Holden HSV GTS Maloo

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeCel mai puternic model din topul nostru vine din Australia. Numele HSV vine de la Holden Special Vehicles, ceea ce inseamna ca e vorba de un automobil cu totul special. Holden va face doar 250 de astfel de exemplare numite GTS Maloo, niste camionete dotate cu motorul V8 de 580 cp si 740 Nm cuplu de la Chevrolet Camaro ZL1. Acceleratia oficiala nu este publica, dar cei care au testat aceste automobile spun ca varianta GTS Maloo are nevoie de putin peste 4.7 secunde ca sa atinga 100 km/h si ca poate atinge 306 km/h viteza de top.

GMC Syclone

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeIntre 1991-1993, GMC Syclone a fost cea mai rapida camioneta stock din lume. Avea un motor V6 de 4.3 litri dotat cu o turbina Mitsubishi si un intercooler Garrett oferea 280 cp si 475 Nm cuplu, puterea ducandu-se spre asfalt prin intermediul unui sistem de tractiune 4x4 care transmitea aderenta in procent de 35% spre fata si 65% spre puntea spate. Partea cea mai spectaculoasa acum urmeaza: aceasta camioneta reusea sa atinga 100 km/h in numai 4.6 secunde datorita greutatii mici. Numai 2998 de exemplare au fost realizate si vandute, ceea ce face din aceasta masina un exemplar cu adevarat rar si demn de colectionat.

Toyota Tundra TRD Supercharged

Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lumeToyota oferea din fabrica un kit de supra-alimentare pentru modelul Tundra dotat cu motorul V8 de 5.7 litri. Astfel, clientii se puteau bucura de 504 cp si un cuplu de 750 Nm care ii permiteau acestui colos, un adevarat pick-up de dimensiuni serioase, sa atinga 100 km/h in doar 4.4 secunde si sa faca sfertul de mila in 13.3 secunde. Cei care doreau sa aiba o astfel de putere plateau 5875 de dolari peste pretul de serie al unui Toyota Tundra V8 si detineau astfel cea mai rapida camioneta de pe piata ce putea atinge o viteza de top de 288 km/h.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (12) Poze Top 10 cele mai rapide masini pick-up din lume
mai multe