Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare zi

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare zi
  • Nissan Skyline GT-R, simbolul masinilor JDM
  • Toate masinile sport clasice japoneze erau RWD
  • Toyota 2000GT, primul automobil de colectie din Japonia
Distribuie pe Facebook

Chiar daca Romania nu este o tara cu multe exemplare de masini JDM, special produse pentru piata interna japoneza, cu siguranta pasionatii si amatorii de modele sportive asiatice sunt numerosi. Am pregatit pentru ei o lista cu cele mai interesante automobile clasice sport vandute pe piata japoneza, de unde si numele Japanese Domestic Market - JDM. Unele dintre ele au fost comercializate si in Statele Unite sau Europa, dar cu alt nume si cu motorizari mai putin performante.

1983 Toyota Corolla AE86

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziToyota Corolla a fost multa vreme cel mai vandut model al marcii japoneze. Dar poate cel mai popular nume este cel de AE86 aparut in 1983. Corolla AE86 a fost fabricata vreme de 4 ani, pana in 1987, si era o masina compacta cu tractiune spate si motor de 1.6 litri. De fapt, denumirea de AE86 este codul pentru o Corolla cu RWD si motorizarea 4A de 1.6 litri. Acest autoturism s-a vandut in doua variante de caroserie, coupe si hatchback, fiind un model sportiv. De altfel, Corolla AE86 a inceput inca de la fabricatie sa devina preferata drifterilor pentru ca inginerii au realizat-o cu piese la directie si suspensii usor de reglat in functie de preferintele oricui. In ciuda puterii mici, de maximum 130 cp, cat scoteau propulsoarele de 1.6 litri cu doua axe cu came, greutatea era una destul de redusa, iar intreaga masina era foarte echilibrata. Cu motorul original inlocuit sau supra-alimentat, acest model a fost si inca este una din alegerile preferate de drifteri din intreaga lume.

1970 Mitsubishi Colt Galant GTO 2000

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziSi japonezii au avut multe denumiri inspirate de la americani, inclusiv denumirea de GTO, care inseamna Gran Turismo Omologato. Acest model a fost al treilea produs de japonezi cu portiere fara stalp, dupa Toyota Corona si Mitsubishi Galant Hardtop, ceea ce o face si mai interesanta. Primele motorizari erau de 1.6 litri cu doua carburatoare care ofereau exclusiv pentru piata japoneza o putere de 125 cp. Au urmat si motoare de 1.7, 1.8 sau 2.0 litri dar nu mai puternice, avand puteri cuprinse intre 97 si 115 cp. Chiar si asa, in ciuda puterii mici, autoturismul coupe avea numai 920 kg ceea ce o facea destul de rapida pe circuit. De altfel, aceste modele au concurat chiar si in raliuri, dar si in competitiile de GT, inginerii de la Mitsubishi dandu-i viata acestui model special pentru a concura in JCCA Grand Prix, cursa ulterior oprita din pricina crizei petrolului.

1967 Toyota 2000GT

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziUna din cele mai rare automobile japoneze este poate chiar si cea mai frumoasa. Toyota a realizat numai 351 de exemplare pe care le-a numit 2000GT incepand cu 1967, pana in 1970. Automobilul era un GT Coupe cu plafon rigid dezvoltat de Toyota impreuna cu Yamaha. Sub capota avea un motor de 2.0 sau 2.3 litri care oferea pana la 150 cp, motor ce trimitea puterea catre rotile din spate. Acceleratia masinii se facea in sub 8 secunde pana la 100 km/h si putea atinge o viteza de top de 220 km/h datorita unor elemente aerodinamice inedite. Toyota 2000GT este considerata si in zilele noastre o importanta piesa istorica in evolutia automobilismului. Este primul model ce le-a demonstrat europenilor si americanilor ca si piata JDM poate da nastere unor modele stilizate si elegante. Acest model este considerat de multi drept primul cu adevarat de colectie din Japonia, preturile masinilor scoase la licitatie recent ajungand si la 1.2 milioane de dolari.

1970 Datsun Fairlady 240Z

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziNissan Fairlady Z era numele sub care se vindea Datsun 240Z pe piata din Japonia. Si, asa cum spune si denumirea, era dotata cu un motor de 2400 cmc cu 6 pistoane in linie care oferea 151 cp la 5600 rpm. Masina era un GT sport-coupe cu tractiune spate si motor pozitionat frontal, suspensie independenta pe toate rotile, carburatoare duble si transmisie manuala cu 4 rapoarte. In Japonia, masina se vindea exclusiv in reteaua de dealeri numita Nissan Bluebird Store si costa mult mai putin decat un Jaguar sau un BMW, masini cu care insa era asemanatoare la performante. Viteza maxima era de 201 km/h si acceleratia pana la 100 km/h se facea in 8 secunde. Dupa 240Z au urmat variantele 260Z si 280Z, care ofereau 162 si 170 cp.

1969 Isuzu Bellett GT-R

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziIsuzu Bellett este o masina subcompacta realizata exclusiv pentru piata japoneza inca din 1963. Varianta GT Type R, de unde litera R vine de la Racing, a fost special gandita pentru competitii dar vanduta intr-un numar redus si publicului larg. Prezentata initial in septembrie 1969, Bellett GT-R era dotata cu motor de 1.6 litri DOHC de pe modelul Isuzu 117 Coupe si avea si frane asistate, suspensii reglabile si cateva imbunatatiri special gandite pentru cresterea performantelor. Cele numai 1400 de GT-R-uri fabricate au fost vandute exclusiv in varianta coupe si vopsite in doua culori, neaparat cu o capota neagra. Aceasta masina, desi foarte putin cunoscuta de europeni, este prezenta in jocurile Gran Turismo 4 si Gran Turismo 5 si 6.

1971 Mazda RX-3 Savanna GT

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziMazda Savanna era numele pe care marca il dadea automobilelor cu motor rotativ din seria Grand Familia, automobil cunoscut in restul lumii drept Mazda RX-3. Motorul initial era unul rotativ de 982 cmc, compus din doua rotoare de cate 491 cmc, si producea 105 cp si 135 Nm cuplu. Urmatorul model din 1973 avea tot motor rotativ, dar de o capacitate mai mare, de 1146 cmc, care avea 130 cp, destul incat aceasta masina RWD sa poata atinge 100 km/h in 10 secunde si sa faca sfertul de mila in 17 secunde. De fapt, acest model era cel care concura in permanenta cu Nissan Skyline si care chiar reusea sa-l invinga in motorsport. De exemplu, in prima cursa din 1971 de la Fuji 500, un RX-3 a reusit sa obtina victoria, urmata in anii ce au urmat de inca 100 de victorii in cursele de anduranta si de GT.

1972 Nissan Skyline GT-R C110

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziAl doilea Nissan Skyline GT-R produs vreodata s-a numit KPGC110 si si-a facut aparitia in septembrie 1972. Numai 197 de astfel de exemplare au fost produse vreme de numai 8 luni din cauza retragerii marcii Nissan din motorsport, asa ca nu mai avea niciun rost fabricarea unei versiuni de curse pentru strada. Mai mult, din cauza crizei petrolului, clientii se orientau mai mult catre masini economice, nu spre cele sportive. Oricum, Skyline KPGC110 GT-R a ramas si va ramane una din cele mai iconice automobile JDM din toate timpurile. Acest model nu s-a exportat in nicio alta tara si a fost vandut exclusiv prin magazinele Nissan Performance, denumire care ulterior s-a transformat in NISMO. Motorul de pe aceasta generatie de GT-R era unul de 2.0 L S20 I6 cu 160 cp putere si 180 Nm cuplu.

1968 Datsun 510

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziDatsun 510 a fost denumit 'BMW-ul saracului'... Pentru ca era o masina japoneza inspirata din cateva automobile europene, dar mai ales din BMW 1600-2 din 1966. Era un sedan compact cu tractiune spate si motorizari cuprinse intre 1.3 si 2.0 litri dar care ofereau maximum 100 cp. Performantele nu erau punctul forte al acestui autoturism destinat familiilor, insa ulterior, pasionatii si-au dat seama ca pot beneficia de pe urma greutatii reduse si au inghesuit in Datsun 510 motorizari cu 6 cilindri de la fratii mai mari ce purtau semnatura Z. Datsun 510 s-a vandut si cu o caroserie sedan, dar si coupe sau break, astazi fiind unele din cele mai dorite modele preferate de pasionatii de tuning pentru ca reprezinta esenta curentului JDM. Incaltate cu jante Watanabe si kituri exterioare aerodinamice de la GT-R, multe Datsun 510 fac parte din cluburi de pasionati care se aduna cu sutele la evenimentele din Asia si chiar si Statele Unite.

1973 Toyota Celica Liftback 2000 GT

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziDaca initial ai crezut ca in imagine este un Ford Mustang, ei bine, nu este decat o Toyota Celica. De fapt, este vorba de prima generatie de Celica nascuta in 1970, dar care in 1973 a primit o versiune Liftback. Varianta aceasta era exclusiv pentru piata japoneza si se vindea in diferite forme, inclusiv 1600ST, 1600GT, 2000ST si 2000GT. Acest model se remarca printr-o parte frontala plata si joasa, inspirata din masinile de tip muscle-car americane, dar si prin lipsa stalpului B de langa portiera. De multe ori, acest model era poreclit "Mustangul Japonez" sau "Celica Mustang" in principal din cauza stopurilor triple din spate, o semnatura a marcii Ford si a modelului Mustang. Celica 2000GT avea un motor de 2.0 litri si 115 cp, avea tractiune spate si un aspect sportiv care o face si in ziua de astazi una dintre preferatele pasionatilor de tuning JDM.

1969 Nissan Skyline 2000 GT-R KPGC-10

Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare ziPrimul Nissan GT-R din lume a luat nastere pe 4 februarie 1969, fiind exclusiv vandut in Japonia prin reteaua de dealeri numita Nissan Prince Store. Initial, masina a fost realizata in varianta sedan cu 4 portiere, atunci cand si-a facut debutul la Salonul Auto de la Tokyo in 1968, si prezentata alaturi de Nissan R380, un automobil de curse, special pentru a demonstra legatura stransa dintre masina de strada si cea de circuit. Avea sub capota un motor de 2 litri DOHC S20 cu 6 pistoane in linie care oferea 160 cp la 7000 rpm si un cuplu de 177 Nm la 5600 rpm. La acest motor era oferita numai o transmisie manuala cu 5 rapoarte care ajuta micuta masina sa atinge 100 km/h in mai putin de 6,5 secunde, fiind una dintre cele mai rapide masini de strada din Japonia la acea vreme. Nissan Skyline GT-R a fost chiar si acum 45 de ani o masina revolutionara, fiind dotata cu suspensii de tip multi-link reglabile. In martie 1971, Nissan GT-R a primit si versiunea KPGC10, adica varianta coupe a aceleiasi masini, poate simbolul automobilismului JDM din toate timpurile. Porecla pe care o avea Skyline GT-R acum jumatate de secol era Hakosuka, ceea ce inseamna o prescurtare a cuvintelor "cutie" si "orizont". In total, numai 1945 de GT-R-uri au fost fabricate atat in varianta sedan cat si in cea coupe, ceea ce inseamna ca este o masina extrem de rara si de dorita de pasionati.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Top 10 masini JDM clasice japoneze la care visam in fiecare zi
mai multe