Acum stii: cat pierd si cat castiga brandurile de lux la fiecare masina vanduta

Acum stii: cat pierd si cat castiga brandurile de lux la fiecare masina vanduta
  • Ferrari castiga cel mai mult per masina vanduta
  • Tesla pierde cam 11.000 de euro la fiecare masina
  • Mercedes, BMW si Audi au acelasi profit
Distribuie pe Facebook

Industria auto din ziua de azi se bazeaza in mare parte pe profit. La fel ca toate domeniile dealtfel. Insa nu toti constructorii castiga pe cat si-ar dori la comercializarea unei masini, nici chiar cei premium. Unde mai pui ca unii pierd mii sau zeci de mii de euro per unitate vanduta.

Un profesor german de economie, pe numele sau Ferdinand Dudenhoffer, a facut un studiu care arata cam cat profit face un producator auto premium la fiecare masina comercializata. De mentionat faptul ca studiul nu include toti constructorii, ci numai pe aceea care si-au facut publice incasarile si cifrele de vanzari.

Producatori auto de lux

In capul listei ii gasim pe italienii de la Ferrari, cu 69.000 de euro. De unde aceasta suma uriasa? In primul rand vorbim de masini care costa cateva sute de mii de euro, si mai ales despre masini pe care nimeni nu le cumpara fara sa le personalizeze in vreun fel. Ba o culoare, ba o cusatura, ba mai multa fibra de carbon etc. Aceste cereri speciale si dotari optionale ridica pretul masinii si implicit profitul.

Producatori auto de lux

Porsche este un alt producator premium care castiga destul de bine la fiecare masina vanduta: 17.000 de euro. Unul dintre secretele nemtilor? Tin costul de dezvoltare al masinilor sub control deoarece folosesc platformele si motorizarile dezvoltate de gigantul Volkswagen, care si detine dealtfel brandul din Stuttgart.

Producatori auto de lux

Pe locurile imediat urmatoare ii regasim pe italienii de la Maserati si pe suedezii de la Volvo cu 5.000, respectiv 4.000 de euro profit per masina vanduta. In spatele lor vin tare din spate Mercedes-Benz, BMW si Audi, cu 3.000 de euro profit. Nu o parea o cifra prea mare, dar gandeste-te ca volumele lor de vanzari sunt uriase, astfel ca aceste sume mici se aduna.

Producatori auto de lux

Un alt constructor "pe plus" este grupul Jaguar Land Rover. Momentan acesta a declarat un profit de 800 de euro per masina, insa aceasta suma este asteptata sa creasca avand in vedere ca JLR este intr-o continua expansiune.

Producatori auto de lux

Americanii de la Tesla nu sunt atat de norocosi. Pe langa problemele de productie cu care se confrunta de ceva timp, brand-ul fondat de Elon Musk pierde cam 11.000 de euro la fiecare masina vanduta.

Producatori auto de lux

Revenind in Europa si la gigantul german Volkswagen, Bentley, un brand de lux aflat sub umbrela acestuia, este in aceeasi situatie cu Tesla. Numai ca pierderea inregistrata de producatorul din Crewe este mult mai mare: 17.000 de euro. Cat castiga Porsche, pierde Bentley.

Producatori auto de lux

Situatia englezilor este putin mai deosebita pentru ca o parte din aceste pierderi se datoreaza investiilor masive pe care Volkswagen le-a facut in viitorul lor.

Producatori auto de lux

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Producatori auto de lux
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 10 August 2018