Americanii ne duc iar cu zaharelul. Statul roman prelungeste intelegerea cu Ford

Americanii ne duc iar cu zaharelul. Statul roman prelungeste intelegerea cu Ford
  • Statul Roman prelungeste intelegerea cu Ford
  • Americanii obligati sa investeasca minim 130 de milioane de euro pana in 2019 la uzina de la Craiova
  • Pana la finalul anului 2025, trebuie sa produca 810.000 de masini si 1,5 milioane de motoare in Banie
Distribuie pe Facebook

Constructorul american de automobile va face investitii majore la Craiova si se angajeaza sa produca 810.000 de masini 1,5 milioane de motoare pana in 2025.

Dupa ce Ford a ratat obiectivul de productie impus de statul roman ca urmare a ajutorului oferit, Ministerul de Finante a prelungit termenii intelegerii avute cu americanii. Printre conditii se numara continuarea investitiilor la Craiova, introducerea in fabricatie a unui nou model si mentinerea numarului de locuri de munca, cu posibilitatea suplimentarii acestuia.

Intr-un comunicat emis de autoritatea statului roman se arata ca "Ministerul Finantelor Publice propune o noua modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford Romania SA [...] Aceasta consta in prelungirea pana la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a productiei asumate de automobile, respectiv de motoare."

Mai mult decat atat, pana la finalul lui 2019, Ford trebuie sa realizeze in Banie, exclusiv din surse proprii, o investitie de minimum 130 de milioane de euro, iar pana la finalul lui 2025, sa produca 810.000 de masini si 1,5 milioane de motoare la uzina de la Craiova.

Daca nu obtineau acest ragaz, americanii erau nevoiti sa produca aproape 600.000 de automobile pana la finalul anului viitor. Avand in vedere ca din 2009 pana in prezent a asamblat doar 217.000 de unitati, acest obiectiv era imposibil de realizat, iar ajutorul trebuia in acest caz restituit statului roman.

Pentru atingerea tintei de productie, constructorul american ar urma sa produca 66.000 de masini pe an, un ritm rezonabil, avand in vedere faptul ca de anul viitor Ford Craiova va incepe productia celui de-al doilea model din gama, EcoSport.

Pe langa productie, uzina de la Craiova ar urma sa rezolve si problema locurilor de munca. In prezent, aici lucreaza 2700 de persoane, iar numarul acestora trebuie sa creasca pana la 7.000, acesta fiind pragul tinta.

La randul lor, reprezentantii Ford Romania au declarat ca "Este necesar ca Ford sa continue discutiile constructive cu Guvernul Romaniei si cu autoritatile locale in scopul imbunatatirii infrastructurii si contextului logistic."

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 30 August 2016