Brandul Pirelli urmeaza sa fie cumparat de chinezi pentru 7,7 miliarde de dolari

Brandul Pirelli urmeaza sa fie cumparat de chinezi pentru 7,7 miliarde de dolari
  • Pirelli ocupa locul 5 mondial pe piata anvelopelor
  • Actiunile Pirelli au crescut in ultimele zile
  • Este posibila si o contra-oferta din partea europenilor
Distribuie pe Facebook

Singurul distribuitor de anvelope pentru Formula 1, brandul italian de anvelope Pirelli, care ocupa locul 5 mondial la vanzari, a anuntat ca urmeaza sa fie obiectul unei tranzactii importante. Chinezii de la ChemChina vor cumpara compania pentru o suma uriasa.

Conform celor de la Reuters, China National Chemical Corp, adica ChemChina, urmeaza sa cumpere compania Pirelli cu tot ce inseamna aceasta, pentru suma de 7.1 miliarde de Euro, adica 7.7 miliarde de dolari. In urma acestei tranzactii, compania italiana cu un trecut de 143 de ani in domeniul pneurilor la nivel european urmeaza sa fie controlata integral de chinezi.

Dupa spusele aceleiasi surse, actiunile Pirelli vor fi cumparata de la actionarul majoritar cu suma de 15 Euro/bucata. Dupa anuntul facut despre tranzactie, acestea au crescut in ultimele zile cu 3,5 procente, ducand valoarea unei singure actiuni la 15,76 Euro, peste pretul oferit de chinezi, insa nu prea sunt multe sanse ca pretul negociat initial sa creasca.

Compania de stat chineza ChemChina pare un ofertant serios, mai ales ca are de gand sa se implice alaturi de divizia speciala de anvelope numita China National Tire and Rubber care va cumpara 26,2 procente din actiunile detinute de Camfin, un alt actionar de la Pirelli. Ulterior, cele doua achizitii vor face ca cei de la ChemChina sa aiba control absolut. Aceasta tranzactie care ajunge la peste 7 miliarde de Euro este una din cele mai importante facute de catre o companie chineza in ultimii ani. Ultima achizitie de acest gen a fost cumpararea unei mine de cupru din Peru de la gigantul Glencore.

Desi sunt zvonuri ca pot aparea niste contra-ofertanti europeni, de la companii precum Michelin sau Continental, sansele sa vedem o uniune intre acestea sunt minime. Dar, pentru ca astazi actiunile Pirelli au atins un nivel record ai ultimilor 25 de ani, este posibil ca totul sa se schimbe si sa fie interesati si alti jucatori mari ai pietei. Cert este ca pana acum, chinezii sunt hotarati si au facut deja o oferta, aparent, de nerefuzat...

Distribuie pe Facebook
mai multe