General Motors celebreaza 500 de milioane de masini produse

General Motors celebreaza 500 de milioane de masini produse
  • General Motors celebreaza 500 de milioane de masini produse
  • Compania a fost infiintata la data de 16 septembrie 1908
  • Grupul american a revenit in forta dupa un faliment rasunator
Distribuie pe Facebook

Marti, 5.05.2015, General Motors a atins o borna impresionanta in industria auto: 500 de milioane de masini produse si livrate clientilor la nivel mondial. Compania americana este primul si, pentru moment, singurul producator care se poate lauda cu o astfel de reusita.

Fondata in 1908, General Motors a fost vreme de sapte decenii cea mai mare companie auto. Producatorul american a sarbatorit in toata lumea atingerea performantei de 500 de milioane de masini construite, atat in Europa, cat si in America de Nord, America de Sud, Asia sau Africa.

Pentru a marca evenimentul asa cum se cuvine, constructorul cu sediul in Detroit, Michigan si-a poftit clientii fideli in fabricile sale si a oferit cinci masini cadou.

CEO-ul General Motors are planuri marete si pentru anul in curs. „Pe parcursul lui 2015, ne asteptam sa vindem mai mult de 1.000 masini noi in fiecare ora, timp de 24 de ore pe zi. Acest ritm va cumula aproape 10 milioane de autovehicule, mai multe decat oricand in istoria noastra”, a declarat Mary Barra.

Sarbatoarea Opel de la Russelsheim

In Europa, reusita General Motors a fost marcata la fabrica Opel din orasul Russelsheim. Compania germana a construit 68 de milioane de autovehicule, contribuind din plin la cifra rotunda a grupului american. O clienta din Germania a primit cu aceasta ocazie un Zafira Tourer, preluand masina chiar de pe linia de asamblare.

Opel, singura marca din portofoliul General Motors ramasa in Europa, a inceput productia de automobile in 1899 si face parte din consortiul de peste Ocean inca din anul 1929.

In septembrie, germanii vor lansa la Salonul Auto de la Frankfurt o noua generatie a modelului Astra, au declarat reprezentantii companiei din Russelsheim. In acelasi timp insa, General Motors a anuntat luna aceasta ca retrage Opel si Chevrolet din Rusia.

500 de milioane de masini General Motors

General Motors, scurt istoric

General Motors a fost infiintata de William C. Durant la data de 16 septembrie 1908, in orasul Flint din statul Michigan. Initial, compania detinea doar Buick Motor Company, insa la scurt timp a cumparat peste 20 de marci - printre care Oldsmobile, Cadillac si Oakland (Pontiac).

In 1910, William C. Durant a pierdut controlul grupului american, fondand un an mai tarziu Chevrolet Motor Company. A revenit totusi la General Motors in 1916, iar 1917 a integrat compania infiintata alaturi de Louis Chevrolet.

In 1923, sediul General Motors a fost mutat in Detroit, cand presedinte al grupului devine Alfred P. Sloan. In 1927, compania lanseaza Cadillac LaSalle, un automobil care facea lumea sa priveasca masinile ca ceva mai mult decat un simplu mijloc de transport.

Cu un design realizat de Harley Earl, modelul a fost considerat unul revolutionar la vremea respectiva. De altfel, de-a lungul istoriei sale, General Motors a fost producatorul care a introdus primul motor V8, prima transmisie automata, dar si primele airbaguri intr-un vehicul de productie.

In martie 1929, grupul american cumpara 80% din compania Opel, care devine sase ani mai tarziu, in1935, primul constructor din Germania ce fabrica peste 100.000 de masini pe an.

General Motors achizitioneaza si Vauxhall din Marea Britanie, devenind astfel devine cea mai mare si mai profitabila companie din lume. Grupul american ramane timp de 77 de ani liderul pietei auto mondiale.

Criza

Dupa ce inregistreaza cu un an inainte cele mai mari pierderi din industria auto, de aproximativ 38,7 miliarde de dolari, General Motors pierde in anul 2008 si lupta cu Toyota pentru titlul de cel mai mare producator mondial de masini.

Statul american ii ofera grupului o gura proaspata de aer, pompand peste 19 miliarde de dolari. In 2009 insa, dupa ce directorul executiv Rick Wagoner - care detinea functia inca din anul 2000, isi anunta demisia, compania auto se vede nevoita sa-si declare falimentul conform procedurilor legale din SUA.

A fost cel mai mare faliment industrial si al treilea ca anvergura din America, dupa cel al bancii Lehman Brothers Holdings si cel al Worldcom INC.

In 2013, vanzarile General Motors au inceput sa creasca puternic. La inceputul lui 2014, General Motors anunta dividende, de 30 de centi, ce-i drept, pentru prima oara in ultimii cinci ani.

500 de milioane de masini General Motors

Distribuie pe Facebook
mai multe