Mercedes "Made in China". Asiaticii de la Geely au devenit cel mai mare actionar al Daimler AG

Mercedes "Made in China". Asiaticii de la Geely au devenit cel mai mare actionar al Daimler AG
  • Geely a devenit actionar majoritar la Daimler AG
  • Chinezii au cumparat circa 10% din gigantul german
  • Fondatorul a anuntat ca nu mai doreste sa cumpere si alte actiuni
Distribuie pe Facebook

Producatorul chinez de automobile Geely, fondat de miliardul Li Shufu, a devenit cel mai mare actionar al Daimler AG (detinatorul Mercedes-Benz) dupa ce a cumparat o cota de 9.69% din gigantul german.

Grupul chinez Geely a trecut de mult granitele propriei tari si a inceput sa se extinda tot mai mult in Europa. Astfel, dupa ce au cumparat Volvo de la Ford si compania London Taxi Company care produce taxiurile londoneze, asiaticii au ajuns acum la un acord cu nemtii de la Daimler AG.

Mai exact, Geely a achizitionat o cota de 9.69% din gigantul german, devenind astfel cel mai mare actionar dupa fondul de investitii Kuwait Investment Authority (6.8%) si americanii de la BlackRock, care detin 6% din actiunile grupului. Dupa anunt, actiunile Geely au crescut cu 10% la bursa din Hong Kong.

Fondatorul gigantului asiatic, miliardarul chinez Li Shufu, a declarat ca nu mai doreste sa cumpere si alte actiuni la Daimler si ca va sustine si va respecta valorile si cultura companiei.

Scopul acestei tranzactii a fost dezvaluit intr-un comunicat de presa, in care se arata ca Geely intentioneaza ca impreuna cu nemtii sa devina cel mai important furnizor de automobile electrice din lume, devansand astfel companii puternice precum Tesla, Google sau Waymo.

Un alt constructor german de automobile care a apelat recent la asiatici este BMW. Saptamana trecuta, bavarezii au anuntat o alianta cu Great Wall Motor pentru constructia de masini Mini cu motoare electrice pentru piata chineza.

Distribuie pe Facebook
mai multe