Productia nationala de masini in declin. Logan-ul depasit inca o data de Ford-ul B-Max

Productia nationala de masini in declin. Logan-ul depasit inca o data de Ford-ul B-Max
  • Productia nationala de masini este in declin
  • In luna octombrie, Romania a produs doar 29.142 de vehicule
  • In primele 10 luni ale anului, cele doua uzine au produs 301.538 de unitati
Distribuie pe Facebook

Potrivit datelor oficiale, productia nationala de masini este intr-o continua scadere. In luna octombrie, tara noastra a produs 29.142 de automobile, cu 10% mai putin decat anul trecut. Dacia Duster este singura masina care a inregistrat o crestere a numarului de unitati livrate.

Piata externa de automobile nu trece prin cea mai buna perioada a sa, in mare parte din cauza cererii scazute. Cele mai recente date furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) arata ca acest lucru se resimte si pe piata din Romania, acolo unde productia de automobile este in declin.

Astfel, potrivit APIA, in luna octombrie, pe portile celor doua uzine de la Mioveni si Craiova au iesit doar 29.142 de vehicule, cu 10% mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Situatia nu este deloc roz nici in cazul numarului total de automobile produse in ultimele 10 luni ale acestui an, acolo unde Romania a inregistrat 301.538 de unitati, in scadere cu 8.3% decat in perioada ianuarie-octombrie 2015.

In ceea ce priveste modelele produse la noi, Dacia Duster sta de departe cel mai bine, fiind singurul care a inregistrat o productie in crestere, la 158.069 de unitati. SUV-ul romanesc este urmat in clasament de Dacia Sandero cu 42.903 unitati, in scadere cu 11.4%, si de Ford-ul B-Max, cu 34.948 de unitati (-16.8%).

Dacia Logan este codasa clasamentului, fiind intrecuta chiar si de modelul MCV. Asadar, in timp ce Logan MCV a fost produs in 33.508 exemplare, Logan-ul standard a scazut la numai 32.110 unitati, cu peste 48% mai putine decat anul trecut.

Acest clasament se pastreaza si in cazul exporturilor, acolo unde Duster-ul ocupa prima pozitie cu 152.776 unitati, iar Logan-ul (18.675) este din nou intrecut de Ford-ul B-Max (34.789 de unitati).

Pana la finalul anului, productia si vanzarile modelelor Sandero si Logan ar putea fi revitalizate, avand in vedere ca ambele au primit un mult-asteptat facelift, prezentat oficial la Salonul Auto de la Paris.

Distribuie pe Facebook
mai multe