Programul Prima Masina condamnat si aruncat la gunoi de catre FMI

Programul Prima Masina condamnat si aruncat la gunoi de catre FMI
  • Prima Masina trebuia sa inceapa pe 1 noiembrie 2014
  • Victor Ponta s-a folosit de acest program in scopuri electorale
  • 350 de milioane de lei este suma cu care statul garanteaza programul
Distribuie pe Facebook

Zilele acestea la Bucuresti a venit o delegatie a Fondului Monetar International pentru a discuta prelungirea si noii termeni ai acordului actual. Adica Ponta trebuie sa discute cu delegatia ce masuri a luat Guvernul pentru a garanta posibilitatea de plata a imprumutului luat in 2013 in valoare de 2 miliarde de Euro de la Uniunea Europeana.

Delegatia FMI prezenta la Bucuresti pune la indoiala masurile luate de Guvern in ultima vreme. Dar ce sa-i faci, astea sunt riscurile daca in prag de alegeri prezidentiale te apuci sa promiti marea cu sarea dar de fapt tu nu ai nicio baza reala ci doar vorbesti pe banii publici. Dar acum, de cand avem un nou presedinte care nu are rabdare cu minciunile, Ponta este destul de hotarat sa dea cetatenilor tot ce a promis. Printre aceste lucruri se numara si cateva aspecte cu care cei de la FMI nu sunt deloc de acord.

In primul rand, scumpirea gazelor. FMI-ul spune ca acestea trebuie sa se scumpeasca din aprilie, in timp ce Ponta spune ca le va scumpi doar din vara, asa cum a promis. Stiu ca vorbim despre o scumpire a gazului care inseamna automat si cheltuieli mai mari din partea noastra, lucru deloc benefic. Insa pe cei de la FMI nu ii intereseaza ci vor sa aiba garantia ca cele 2 miliarde de Euro imprumutate de guvernul Ponta vor fi restituite la timp si fara penalitati. Or daca Ponta se simte darnic si nu incaseaza mai multi bani la buget, adio returnare a banilor...

Lasam gazele si ne intoarcem la domeniul auto. Delegatia Fondului Monetar International nu este de acord cu Programul Prima Masina. Pentru ca cei de la guvern, in speta Viorel Ponta, tot in prag de alegeri, se batea cu pumnul in piept ca pe 1 noiembrie va demara acest program destinat tinerilor prin care acestia isi vor putea cumpara un automobil nou in conditii avantajoase. Dar ce sa vezi, programul a intarziat si nimic nu s-a materializat nici pana in ziua de azi... Dar, cu toate astea, Ponta vrea sa-i dea drumul in aceasta primavara.

FMI nu este de acord. Pentru ca acest guvern foarte apt si care minte in continuare si face promisiuni pe baza unor bani pe care nu ii are, a promis ca garanteaza acest programul in 2015 cu suma de 350 de milioane de lei. Or acesti bani nu exista ci se presupune ca vor veni la un moment dat din incasarile la buget. FMI si-a dat seama ca si Prima Masina a fost doar o promisiune electorala si nu este de acord ca niste bani sa fie blocati pentru acest program.

Cu alte cuvinte, daca mai vrem sa avem de-a face cu FMI in viitor si daca vrem sa ne pastram credibilitatea in Uniunea Europeana, dar sa si demonstram ca suntem o tara condusa de niste ministri seriosi care isi respecta angajamentele, Programul Prima Masina va deveni istorie. De fapt, nu are cum sa devina istorie ca nici macar nu a inceput. Asadar, din nefericire, in ciuda problemelor pe care oricum le avea, legate de un RCA scump si rate foarte mari pentru un tanar obisnuit, Prima Masina 2014-2015 s-ar putea sa dispara pe vecie. Evident, pana la noi alegeri cand vor fi facute noi promisiuni.

Distribuie pe Facebook
mai multe