Romanii ignora Ford-ul B-Max. Doar 3 exemplare vandute in primele 6 luni ale anului la noi in tara

Romanii ignora Ford-ul B-Max. Doar 3 exemplare vandute in primele 6 luni ale anului la noi in tara
  • In primele 6 luni ale anului, Ford a produs 25.740 de unitati B-Max la Craiova
  • Dintre acestea, doar 3 au fost comercializate in tara noastra
  • Oficialii americani recunosc ca se asteptau la un astfel de scenariu
Distribuie pe Facebook

Desi este produs in Romania, la uzina de la Craiova, Ford-ul B-Max nu se bucura de o popularitate prea mare la noi in tara, avand in vedere ca doar 3 exemplare au fost vandute in primele 6 luni ale anului.

Americanii de la Ford s-au lovit de gusturile romanilor. Intr-o tara in care sunt preferate sedanurile si SUV-urile, acestia au sperat ca vor da lovitura cu un monovolum. Ei bine, s-au inselat amarnic.

Dovada clara sunt ultimele cifre din raportul elaborat de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme, unde se arata ca in primele 6 luni ale anului, Ford a produs la Craiova 25.740 de unitati B-Max. Din acestea, 25.737 au plecat peste hotare, si doar 3 exemplare au fost comercializate la noi in tara; cu alte cuvinte una la doua luni.

Pentru ca rezultatul sa fie si mai rusinos, din 2012 de cand este produs la Craiova, Ford-ul B-Max a fost achizitionat doar de 371 de clienti din Romania, iar aproape jumatate dintre acestea au fost accesate prin programul Rabla.

Aceasta strategie de a produce monovolumul in Banie a fost una controversata inca de la inceput, iar oficialii americani recunosc ca se asteptau la un astfel de scenariu, dar ca obiectivul principal a fost exportul in pietele vest-europene.

Oficialii Ford Romania au declarat ca "Piata din Romania este in principal o piata pentru autoturisme cu 4 usi si SUV-uri. Odata cu lansarea B-Max in Romania, Ford a creat practic o zona complet noua in segment, iar peste 70% din vanzarile de pe piata locala vizeaza clientii de flote. Pietele principale pentru B-Max au fost intotdeauna cele din Europa Occidentala, precum Marea Britanie, Germania, Italia, Franta sau Spania."

Cu ceva timp in urma, constructorul american a confirmat ca uzina de la Craiova va produce incepand cu toamna anului 2017 SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport. Aceasta decizie s-ar putea dovedi gura de aer proaspat pe care uzina din Banie o astepta de mult timp, mai ales acum cand statul roman a prelungit intelegerea cu Ford. In baza acestei modificari, americanii sunt obligati sa investeasca minim 130 de milioane de euro pana in 2019 la uzina de la Craiova, iar pana la finalul anului 2025 trebuie sa produca 810.000 de masini si 1,5 milioane de motoare in Banie.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 6 Septembrie 2016