Vanzare de piese auto contrafacute poate fi infractiune

Vanzare de piese auto contrafacute poate fi infractiune
Distribuie pe Facebook
Consiliul Concurentei propune ca vanzarea pieselor auto contrafacute sa fie considerata infractiune
Consiliul Concurentei propune ca vanzarea produselor contrafacute utilizate la vehiculele rutiere sa fie considerata infractiune, o astfel de masura putand avea ca efect reducerea pietei pieselor de schimb contrafacute, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.
Potrivit sursei citate, perceptia celor prezenti pe piata pieselor de schimb este ca ponderea pieselor de schimb contrafacute folosite in Romania este de 27%, mult peste cea europeana.
Consiliul Concurentei a mai constatat ca prevederile legate de sanctionarea comercializarii pieselor contrafacute din O.G. nr.80/2002 care reglementeaza omologarea si certificarea produselor folosite la vehiculele rutiere nu sunt corelate cu cele prevazute, pentru aceeasi fapta, in Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.
Astfel, potrivit O.G. nr.80/2000, introducerea pe piata a produselor piratate sau contrafacute constituie contraventie, iar in conformitate cu Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, contrafacerea unei marci este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda de la 50.000 lei la 150.000 lei.

In urma prelucrarii informatiilor primite de la societatile chestionate a rezultat ca procedura de omologare-certificare de la Registrul Auto Roman (RAR) este considerata de catre importatorii de piese de schimb ca fiind 'o bariera administrativa la intrarea pe piata'. Importatorii sustin ca procedura de la RAR este 'greoaie, complexa si ambigua'.
Neclaritati de ordin legislativ invoca si importatorii de anvelope (conditii de garantie, limite de utilizare etc). In opinia vanzatorilor de anvelope, prezenta pe piata a anvelopelor second-hand constituie cea mai importanta chestiune care ar trebui corectata.
Operatorii din sectorul auto mai propun 'existenta unui ghid unic de reglementari privind activitatea de comercializare a pieselor de schimb asa incat normele tehnice RNTR sa fie mai adecvat structurate pentru a fi accesibile subiectilor vizati, debirocratizarea procesului de omologare/certificare si implicarea RAR in privinta certificarii produselor, in sensul testarii acestora, la solicitarea importatorului, precum si colaborarea (schimbul de informatii) cu autoritati de omologare/organisme de certificare din alte state membre UE in scopul obtinerii de informatii privind produse omologate in alte state'.
Pentru cunoasterea pietei pieselor de schimb pentru automobile, Consiliul Concurentei a efectuat o cercetare de piata, la nivel national, in randul companiilor din sector: constructori de automobile, producatori de piese, comercianti de piese, vanzatori de automobile (dealeri auto), unitati de service (reparatori). In plus, au fost chestionate si societati de asigurare.

Totodata, in cadrul investigatiei a fost analizata legislatia specifica sectorului si a fost realizat un sondaj de opinie in randul consumatorilor.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 18 Aprilie 2012