Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?
In urma celor testelor efectuate la volanul modelului Opel Corsa - tinem sa reamintim ca pentru inceput am facut cunostinta cu versiunea 1.3 diesel, pentru ca mai apoi sa primim pe mana varianta 1.4 benzina, majoritatea cititorilor 4Tuning ne-au intrebat care dintre cele doua automobile reprezinta alegerea optima. Drept urmare, am luat din nou la analizat ambele modele si am ajuns la unele concluzii extrem de interesante.
Distribuie pe Facebook

Inainte insa de a trece in revista aspectele legate de motorizare, performanta si eficienta (aspecte care, cel mai probabil, ocupa primul loc atunci cand vine vorba de achizitionarea unui automobil de oras), tinem sa facem o noua recenzie asupra modelului Opel Corsa, luat ca un intreg. Iar pentru inceput, ar fi cazul sa ne concentram asupra designului exterior.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

In ciuda dimensiunilor sale reduse - 3.999 milimetri lungime, 1.944 milimetri latime, respectiv 1.488 milimetri inaltime, creatia constructorului din Russelsheim se remarca in special prin formele sale curgatoare si pline de armonie, ce-i confera privitorului o senzatie de dragoste la prima vedere. Mai ales daca acesta este de sex feminim. Iar partea frumoasa a modelului Opel Corsa este urmatoarea: chiar daca optezi pentru versiunea de baza, automobilul companiei germane nu lasa niciodata impresia de masina banala, ieftina sau low-cost. Nu, noul Opel Corsa denota aceesi bucurie vizuala indiferent de varianta de echipare pentru care optezi. Totusi, pentru un nivel de sex-appeal maxim recomandam o culoare vie si un set de jante de aliaj pe 15 sau 16 inci.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

In afara designului exterior pe care-l gasim atractiv (sau, cel putin, o parte din redactia 4Tuning il gaseste atractiv), un alt punct forte al hatchback-ului din Russelsheim il reprezinta interiorul. Si aici nu vorbim neaparat de liniile moderne care-l compun, ci mai degraba de functionalitatea din spatele sau. Mai exact, toate butoanele au fost inzestrate cu un loc strategic pe plansa de bord, cel aflat in spatele volanului gasind astfel numai decat functia de care are nevoie. Ca minus, tinem sa precizam meniul sistemului de infotainment care, la prima actionare, iti va da cateva batai de cap.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

Varianta diesel venea cu un panou central simplu, fara clima automata si fara ecranul computerului de bord multifunctional. Insa ne-a placut mai mult decat comenzile ciudate si greu de ghicit ale ecranului portocaliu.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

Mergand insa pe principiul functionalitatii si practicabilitatii, micul Opel Corsa ofera un ampatament mare (cel putin pentru clasa din care face parte), ce masoara 2.511 milimetri. Drept urmare, automobilul constructorului din Russelsheim poate gazdui pana la cinci pasageri (intr-un mod confortabil), cu tot cu bagajul lor de 285 de litri. In cazul in care bancheta spate se rabateaza, volumul portbagajului creste pana la un impresionant 1.100 litri. Asadar, cine afirma ca un model de oras, de dimensiuni reduse, nu poate fi folosit si in vacante sau la drumuri lungi, ar trebui sa se mai gandeasca inca o data.

Cu aceste aspecte lamurite, a sosit momentul sa ne intoarcem la locul din care am pornit. Avem doua Opel Corsa - dintre care unul pe benzina, celalalt diesel, doua motorizari diferite si o singura alegere. Benzina sau motorina?

Primul exemplar testat venea la pachet cu un propulsor diesel de 1.3 litri, ce dezvolta 95 cai putere la 4.000 rotatii per minut si 190 Newton-Metri intre 1.750 - 3.250 rotatii per minut. Inzestrat cu o cutie manuala in cinci trepte si sistemul Start / Stop, modelul Opel Corsa 1.3 DTE se anunta a fi... frate cu eficienta. Conform constructorului din Russelsheim, consumul mediu de carburant se situeaza in jurul valorii de 3.6 litri la 100 kilometri (consum urban: 4.3 litri / 100 km; consum extra-urban: 3.2 litri / 100 km), in timp ce emisiile de carbon coboara sub pragul celor 100 grame per kilometru. In viata reala insa, valorile variaza usor, computerul de bord indicand un consum de 4.1 litri la 100 km dupa o calatorie de peste 700 kilometri.

Tot cu undeva in jurul a 100 de cai putere se poate lauda si modelul Opel Corsa 1.4 XER, cel de-al doilea membru al familiei Corsa cu care germanii de la Opel au tinut neaparat sa ne faca cunostinta. Cum in cazul de fata am avut de-a face cu un motor pe benzina, aspirat natural, 'senzatiile' traite la volan nu au fost chiar dintre cele mai placute. Si asta in special din pricina cuplului de numai 130 Newton-Metri, disponibil la 4.000 rotatii per minut. Fara a fi echipat cu sistemul Start / Stop, micul Opel Corsa 1.4 XER are un consum destul de mare: 7.3 litri / 100 km in mediul urban, 4.8 litri / 100 km in mediul extra-urban, respectiv 5.7 litri / 100 km in mediul mixt. Mai mult de atat, traficul din Bucuresti a mai taiat si el din avantul modelului german, computerul de bord aratand dupa cateva plimbari in oras un consum de 8.0, chiar 8.5 litri.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

Si chiar daca nimeni nu-si va lua un Opel Corsa pentru performante (asta daca nu cumva vorbim de modelul OPC), automobilul constructorului din Russelsheim se descurca destul de bine atunci cand vine vorba de clasicele valori atasate acceleratiei de la 0 la 100 km/h sau vitezei maxime. Mai exact, lucrurile stau in felul urmator: daca versiunea 1.3 diesel are nevoie de 12.3 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h, varianta 1.4 benzina reuseste aceeasi performanta in 'numai' 11.9 secunde. In ceea ce priveste capitolul viteza maxima, ambele automobile si situeaza pe (aproape) aceeasi lungime de unda: 177 km/h pentru Corsa 1.3 DTE, respectiv 180 km/h pentru Corsa 1.4 XER. Insa un feeling real este acela ca varianta pe motorina accelereaza mai bine, are reprize mai conturate si per total este mai vanjoasa., chiar daca cifrele spun altceva.

Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?

Daca atunci cand vine vorba de eficienta castigatorul este clar, situatia s-ar putea schimba odata cu vederea pretulului: avem un minimum de 13.645 euro pentru versiunea diesel, respectiv un minimum de 12.225 euro pentru varianta pe benzina. Important de specificat, modelul Opel Corsa 1.4 XER poate fi echipat si el cu sistemul Start / Stop, caz in care pretul de pornire urca pana la 15.525 euro. Drept urmare, cele doua automobile sunt inca despartite de aproximativ 1.000 de euro, dar oare merita aceasta diferenta?

Tu ce model ai alege? Opel Corsa 1.3 DTE sau Opel Corsa 1.4 XER?

Sondaj

Ce varianta ai alege?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Opel Corsa versus Opel Corsa: Benzina sau motorina?
mai multe