Mitsubishi Lancer EVO a ajuns la capat de drum: nu va mai fi fabricata

Mitsubishi Lancer EVO a ajuns la capat de drum: nu va mai fi fabricata
  • Lancer EVO a fost fabricat incepand cu 1992
  • Modelul Lancer va continua sa fie fabricat
  • In Europa vanzarea se va opri din 2014
Distribuie pe Facebook

Ultima generatie de Mitsubishi Lancer EVO cu numarul 10 este totodata si ultima pe care o vor face japonezii. Ultimul facelift ce poarta numele de Lancer 2015 a fost prezentat oficial de japonezii de la Mitsubishi in fotografii alb-negru. Pentru ca... RIP Mitsubishi Lancer!

Poate cea mai cautata si vanduta masina sedan cu veleitati sportive din lume este Mitsubishi Lancer EVO. O masina care a rivalizat mereu cu Subaru Impreza WRX STI, dar care a reusit mereu sa fie mai buna. Drept dovada, si in competitiile de motorsport din Romania, numarul masinilor EVO este net superior fata de cel al sedanurilor Subaru. Insa succesul din motorsport se pare ca nu se prea potriveste cu succesul in vanzari. Pentru ca producatorul a anuntat ca 2014 este ultimul an in care se va mai fabrica modelul EVO.

Productia masinii cu 4 portiere sport a inceput in 1992, cu prima generatie de Lancer EVO. Dupa care, a urmat o lunga serie de masini de succes, cumparata mai ales de catre iubitorii de senzatii tari, dar si de cei care au luat startul de-a lungul vremii in raliuri si alte concursuri de viteza. Ultima generatie, cea cu numarul 10, a inceput sa fie fabricata in 2007, iar acum, la mai bine de 8 ani de cand se fabrica, ultimul model cu facelift numit Lancer EVO 2015, se pare ca este si ultimul produs puternic de la Mitsubishi.

Se pare ca acest model 4x4 si motor de 2 litri supra-alimentat care produce acum 291 cp va fi scos de pe pietele europene incepand cu acest an, iar pe piata americana si cea japoneza se va mai vinde pana in 2015 inclusiv. Ultimul model de facelift al generatiei EVO X are acelasi motor de 2 litri cu 16 valve si un turbo-compresor cuplat unei transmisii cu 6 viteze Twin-Clutch Sportronic Shift Transmission (TC-SST).

Sfarsitul unei ere dominate de Lancer EVO are insa un motiv bine intemeiat. Se pare ca modelele din gama EVO erau de departe cele mai poluante si cele mai nocive pentru mediu, tragand in jos media normelor de noxe. Mitsubishi a anuntat ca pe viitor doreste sa se axeze in special pe vehiculele electrice si hibride, iar dezvoltarea unei noi generatii cu numarul 11 de EVO este exclusa. Insa nu este esclus sa vedem peste cativa ani un nou Lancer EVO hibrid, cu o putere de peste 300 cp, dar care sa aiba niste emisii de noxe reduse, aliniindu-se astfel la cerintele mondiale. Adica viitorul nu va mai fi format din masini consumatoare de benzina, care polueaza, dar care ofera senzatii tari si multa adrenalina. Viitorul suna cam... electric. Sa fie oare bine?

Lancer EVO X

Distribuie pe Facebook
mai multe