Dacia Duster Army: totul despre SUV-ul romanesc de razboi

Dacia Duster Army: totul despre SUV-ul romanesc de razboi
  • In viitor, Duster Army va fi dotat cu arme de 20mm
  • Masina are o platforma teleoperabila prin telecomanda
  • Se lucreaza la versiuni cu blindaj mai puternic
Distribuie pe Facebook

Dupa ce a fost vazuta si admirata cu ocazia paradei de 1 Decembrie, noua creatie a celor de la Dacia a fost in sfarsit testata pe teren. E vorba de Dacia Duster Army, un model special realizat in colaborare cu MApN. Acest Duster are sisteme de protectie, vedere pe timp de noapte si o mitraliera automata de calibrul 7.62 mm.

Dacia Duster Army este un model de Duster modificat special pentru armata. Are cateva accesorii speciale pentru functionarea in teren accidentat, dar si optiuni luate direct din sectorul armat. Pentru a face fata oricaror conditii de off-road, DDA este dotata cu troliu Warn, ocheti de remorcare in toate colturile, anvelope Simex Mud-Terrain, scuturi de protectie sub caroserie si un roll-cage exterior.

Pe langa trasaturile care il transforma pe Duster intr-un real vehicul de off-road, mai sunt si accesoriile cu care a contribuit Ministerul Apararii Nationale. E vorba de o mitraliera de asalt automata calibrul 7.62 mm care a fost montata pe o platforma metalica, folosita initial pe un tanc din dotarea Fortelor Terestre. Platforma a fost insa imbunatatita cu multe piese din aluminiu, pentru a rezulta o greutate scazuta ce nu influenteaza centrul de greutate al masinii.

Dacia Duster Army

Dacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster Army

Inginerii de la Uzina Mecanica Bucuresti au realizat platforma si o companie romaneasca s-a ocupat de partea electronica. Platforma care tine mitraliera este compusa din suportul mobil dotat cu motoare electrice care misca arma pe 3 axe, un compartiment blindat pentru armament si sisteme de ochire. Mitraliera este manevrata din interiorul masinii cu ajutorul unui operator care are la dispozitie un joystick legat la un computer integrat cu ecran tactil.

"Platforma teleoperabila este una din cele cinci versiuni ale echipamentului. Prezenta versiune este una din aluminiu, cu greutate scazută, fapt care ne-a permis sa o montam pe vehicule de tip Dacia. Nu va ascund ca incercam să o adaptam in continuare pentru a o echipa cu armament cal. 12,7 mm si 14,5 mm. Avem o solicitare de la Romtehnica sa adaptam o platforma teleoperabila pentru armament cal. 20 mm." spune directorul general al Uzinei Mecanice Bucureşti, Gheorghe Ioana.

Dacia Duster ArmyDacia Duster Army

Electronica complexa este compusa din sisteme de observare pe timp de zi, o camera termala si sistem de telemetrie cu laser. Toate aceste sisteme sunt legate la computerul operat de tragator. In plus, masina are si sisteme de iluminat cu infra-rosu, in modul Blackout, cand are si farurile si stopurile de fabrica acoperite, putand fi observata doar de catre cei dotati cu ochelari speciali. Astfel, Duster Army este mai mult o masina de observare pe timp de noapte, decat una de asalt.

Exemplarul Duster Army a fost supus la teste de teren si la trageri cu cartuse de manevra, nu cu unele reale care sa vada precizia sistemelor de ochire. Chiar si asa, se pare ca in viitor vom vedea niste modele de armata imbunatatite. Se pare ca centrul Renault de la Titu lucreaza la niste kituri de blindaj speciale, pentru ca Duster sa fie mai sigur in conditii reale de lupta.

Dacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster Army

Momentan, acest proiect pare o solutie buna pentru zonele de granita. Pentru ca principalul atuu al acestei masini este puterea de monitorizare si observare pe timp de noapte, nicidecum puterea de asalt. Mitraliera fiind insa folosita in scopuri de intimidare sau pentru oprirea celor care vor sa treaca fraudulos granita sau sa faca trafic. Insa in conditii reale de razboi, cum ar fi fronturile din Afganistan sau Irak, acest Duster ar avea nevoie de mai mult blindaj pentru a putea face fata conditiilor de razboi de acolo. Insa, fiind vorba de un prim proiect, avem convingerea ca in viitor vom vedea masina romaneasca adaptata mai bine pentru a putea fi un eventual produs demn de luat in considerare de catre fortele armate din toata lumea.

Dacia Duster Army

Dacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster Army

Dacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster ArmyDacia Duster Army

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (23) Poze Dacia Duster Army
mai multe