Cine intra sau iese din tara cu o masina cu numere provizorii, risca puscaria

Cine intra sau iese din tara cu o masina cu numere provizorii, risca puscaria
  • Numerele vizate sunt ca cel din imagine
  • Placutele cu font negru si caseta galbena sunt provizorii
  • La fel este si cu numerele de Probe
Distribuie pe Facebook

Conform Politiei de Frontiera, soferii care intra sau ies din tara noastra cu masini inmatriculate cu placute care sunt provizorii din Germania sau Ungaria, risca raspunderea penala. Se pare ca cei care aduc masini de afara nu cunosc acest lucru si se trezesc la vama cu dosare penale in urma carora pot ajunge la puscarie.

De la inceputul anului, Politia de Frontiera a realizat peste 50 de dosare penale pentru soferii care incercau sa intre sau sa iasa din tara cu automobile inmatriculate in Germania sau Ungaria cu numere provizorii sau de Probe. Conform legii, se pare ca masinile care sunt dotate cu aceste placute au drept de circulatie numai pe teritoriul tarii respective.

Placutele provizorii din Germania se recunosc dupa fontul caracterelor negre, avand in partea din dreapta perioada de valabilitate scrisa pe un fond galben. In plus, numerele speciale de garaj, numite si numere de inmatriculare profesionale, sunt eliberate de autoritatile germane pentru circulatie doar pe teritoriul tarii, in exterior putandu-se deplasa masina respectiva doar in baza unui acord bilateral incheiat intre cele doua state. Se pare ca intre Romania si Germania nu exista asa ceva.

Mai mult, placutele care au litera P, de la Probe, din Ungaria, intra in acelasi capitol. Acestea sunt atribuite de autoritatile ungare societatilor comerciale care produc, comercializeaza sau repara autovehicule si nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel ca vehiculele in cauza nu sunt inscrise in circulatie.

Masinile incadrate in categoriile de mai sus pot fi aduse in Romania sau pot iesi numari daca sunt transportate pe platforme sau trailere.

"Din cazuistica inregistrata la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat ca sunt cetateni care se prezinta, pentru a intra sau a iesi din tara, la volanul unor autovehicule care au montate placute cu numere de inmatriculare provizorii sau pentru proba, atribuite de autoritatile din Republica Federala Germania, cat si cele de tip 'P' eliberate de Ungaria, cazuri care atrag raspunderea penala a conducatorilor auto", spun oficialii de la Frontiera.

Distribuie pe Facebook
mai multe