Membrii unui grup Facebook ce semnala prezenta radarelor, lasati fara permis

Membrii unui grup Facebook ce semnala prezenta radarelor, lasati fara permis
  • Tinerii au fost acuzati ca se sustrageau de la sanctiunile legale
  • Politia i-a acuzat si de ultraj pe cei care au jignit fortele de ordine online
  • Suspendarea permisului va fi pentru 30 de zile
Distribuie pe Facebook

Asa cum avem si noi in Romania mai multe grupuri facute special pentru a semnala prezenta radarelor si a politiei in trafic, asa au si francezii. Doar ca acolo, legea este mai aspra. Asta au simtit pe pielea lor 15 membri ai unui grup de pe Facebook care au fost lasati fara permis de judecator.

Unul din grupurile realizate pe Facebook, special pentru a instiinta soferii de prezenta radarelor din zona orasului Aveyron, Franta, a avut o surpriza neplacuta. Tribunalul din Rodez a decis ca 15 dintre cei 13.000 de membri ai grupului sa fie lasati fara permisele de conducere vreme de 30 de zile din cauza ca au contribuit la impiedicarea exercitarii atributiilor politiei rutiere. Cu alte cuvinte, pentru ca s-au sustras sau au impins alti soferi sa se sustraga de la rigorile legii care pedepseau incalcarea vitezei, cei 15 membri au fost sanctionati. Mai mult, unii dintre membrii paginii de Facebook au fost acuzati si de ultraj, pentru ca au jignit jandarmeria franceza.

Avocatul Remy Josseaume, cel care le ia partea tinerilor lasati fara permis, spune ca aceasta decizie a tribunalului este una ipocrita. Si asta pentru ca, pe Facebook, sunt nu mai putin de 600.000 de membri ai unor grupuri care comunica pentru a evita amenzile de radar, iar pe grupul luat in vizor, numit "Cine iti spune unde este politia din Aveyron", sunt 13.000 de membri. Partea injusta este ca doar 15 oameni au fost lasati fara permis, restul scapand basma-curata.

Insa, asa cum era de asteptat, decizia politiei si a tribunalului a avut un efect de boomerang. Mai precis, de cand s-a mediatizat "patania" celor 15 membri, numarul oamenilor care s-au inscris in grup s-a dublat. Grupul numit in franceza "Qui te dit où est la police en Aveyron" a luat nastere in 2012 si acum numara 13.000 de persoane, cel mai probabil, un numar care este in continua crestere.

Si in Romania exista pe Facebook circa 25 de pagini dedicate avertizarilor anti-radar si anti-politie. Cel mai mare grup de acest gen, numit Radare Bucuresti si Ilfov, numara 12.700 de membri. Poate ca nu este un lucru rau existenta acestor grupuri, pentru ca, la fel ca si un detector de radar fizic, de pe bordul masinii, atunci cand este politia in preajma, viteza scade si, brusc, soferul isi aduce aminte de regulile de circulatie. Oricum, aceste grupuri sunt mult mai eficiente decat "pandarii" de politisti care sar din boscheti in fata masinii, cand incalci viteza legala.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 5 Decembrie 2014