Puscarie pentru cei care masluiesc kilometrajul masinilor

Puscarie pentru cei care masluiesc kilometrajul masinilor
  • Masluirea kilometrajului costa 150 de lei
  • Dureaza circa 30 de minute
  • Legea i-ar putea speria pe cei care fac asemenea practici in Romania
Distribuie pe Facebook

Dupa ce la nivel european se discuta acum un an despre schimbarea legislatiei, astfel incat sa fie considerata infractiune masluirea numarului de kilometri ai unui automobil, iata ca acum s-au trezit si romanii sa ridice un deget.

Va povesteam mai demult despre initiativa la nivel european de a considera infractiune masluirea kilometrajului. Adica in cazul in care un service sau o persoana este prinsa ca modifica numarul de kilometri in vederea vanzarii autoturismului, pentru ca acesta sa para mai nou, ceea ce inseamna inselaciune, operatorul acestei masluiri va face puscarie. Si cum europenii nu stau pe ganduri si de la anul aceasta lege va intra in vigoare, parlamentarii romani s-au gandit pe sfarsit de an sa-si merite salariul si, in loc sa doarma, sa se ia dupa europeni.

Se pare ca un grup de parlamentari liberali a depus o initiativa in Parlament ce prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 5 ani pentru inselaciunea savarsita in legatura cu date sau caracteristici ale vehiculelor, adica schimbarea kilometrajului acestora, acoperirea unor defecte, masluirea airbagurilor sarite si asa mai departe. Proiectul de lege completeaza Codul Penal cu infractiunea de "inselaciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor", pedepsita cu inchisoare de la 2 la 5 ani, anunta Mediafax.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se intelege: elementele de identificare, provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infractiune independent de diligenta depusa de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului", se arata in proiectul de lege.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca urmaresc descurajarea tranzactiilor cu vehicule ale caror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale si, in consecinta, cresterea sigurantei pe drumurile publice. "In aceste cazuri particulare interesul principal al statului este de a asigura siguranta circulatiei, in timp ce interesul secundar este cel de a-l proteja pe cel inselat", sustin parlamentarii PNL Alexandru Nazare, Cristian Roman, Andreea Paul, Mihai Tararache, Costel Alexe, Anton Dobos, Florin Alexe, Virgil Guran si Erland Cocei.

Chiar daca legea pare buna, realitatea este destul de diferita. Poti sa masluiesti usor, pentru un cost de numai 150 de lei, numarul de kilometri de la aproape orice autovehicul. Mai mult, se pot obtine carti de service pentru orice marca, pentru a se face o sincronizare cu numarul de kilometri din bord. Singurele marci care pot scapa de aceasta operatiune sunt cele pentru care se tine o baza de date comuna, la nivel international, astfel incat se pot verifica usor kilometri aratati de ceasul din bord si cei inregistrati in service, la revizii, indiferent de tara in care au fost facute.

Mai mult, exista la nivel de Romania o problema uriasa: cum iti dai seama daca o masina are sau nu kilometrajul masluit? Ce autoritate poate verifica atat la masinile care sunt inscrise intr-o baza de date, cat si in cazul celor fara baza de date, daca arata sau nu o cifra reala? Suntem convinsi ca vor fi inregistrate doar cateva cazuri in viata reala, de masini care figureaza la ultima revizie din Germania cu 280.000 de kilometri la bord, iar aceeasi masina, dupa seria de sasiu, se vinde in targul auto cu 135.000 de kilometri. Insa speram ca pedeapsa in sine va fi suficienta pentru a-i speria pe cei care mai apeleaza la asemenea tactici inselatoare...

Distribuie pe Facebook
mai multe