Accident de automobil in Europa: cum reactionezi?

Accident de automobil in Europa: cum reactionezi?
Un accident de automobil nu este niciodata o situatie usor de gestionat, dar este cu atat mai dificil cand se intampla in strainatate. Iata cateva sfaturi practice care va vor ajuta in cazul unui accident intr-o alta tara a Uniunii Europene.
Distribuie pe Facebook

INDISPENSABILE!

Iata de ce documente aveti nevoie in toate circumstantele in care circulati in Europa:

CARTEA VERDE
Acest document atesta ca sunteti asigurat si trebuie sa indice:
- coordonatele asiguratorului;

- numarul de contract de asigurare a automobilului.

CERTIFICATUL DE CONSTATARE AMIABILA
Constatarea amiabila se face pe un document armonizat la nivel european (rubricile sunt identice, oricare ar fi limba) si exista si in exemplare bilingve. Interesati-va la compania voastra de asigurari inainte de plecarea in calatorie.
Desi nu este obligatoriu, constatarea amiabila este primordiala pentru a spera o reparare rapida a pierderilor suferite.

CE LEGI SUNT APLICABILE?

Ca regula generala, se aplica legislatia tarii locului accidentului, pentru a putea determina atat responsabilitatea, cat si indemnizatia pentru repararea prejudiciilor suferite. Acest principiu se aplica oricare ar fi nationalitatea celuilalt conducator auto si oricare ar fi tara in care isi are sediul societatea de asigurari.

CE SA FACI LA LOCUL ACCIDENTULUI?

- Luati coordonatele partii adverse ce figureaza pe cartea verde (coordonatele complete ale conducatorului auto, verificand identitatea sa, coordonatele companiei de asigurari, numarul politei de asigurari, numarul de inmatriculare al vehiculului);
- Notati numele si adresa eventualilor martori;
- Completati cu atentie forumularul de constatare amiabila si rugati partea adversa sa o semneze. Atentie: nu puteti constrange celalalt sofer sa ve semneze documentul daca acesta nu doreste. Daca refuza, completati totusi informatiile indicate mai sus. Ati putea totusi sa va adresati asiguratorului dumeneavoastra, cu titlu informativ despre formularul de constatare amiabila pe care l-ati completat doar dumneavoastra.

SFAT INTELIGENT!

Cereti martorilor sa va dea o carte de vizita. Puteti sa-i contactati mai rapid, poate chiar la locul de munca!

Faceti-va timp sa cititi cu calm rubricile din centrul formularului, cele in care sunteti invitat sa bifati casutele corespunzand circumstantelor accidentului. Este vorba de rubrici extrem de importante pentru stabilirea responsabilitatii soferilor implicati in accdent!

ATENTIE : daca nici una din ipotezele propuse de formular nu corespunde realitatii de fapt, nu bifati nici una dintre casute. Daca formularul de constatare este incorect completat, responsabilitatea poate sa va fie imputata dintr o greseala.

Nu uitati sa indicati numarul de casute marcate la sfarsitul coloanei. Partea adversa ar putea sa mai bifeze si alte casute dupa plecarea de la locul accidentului, posibil in defavoarea dumneavoastra!

ATENTIE : Daca soferul fuge de la locul accidentului, faceti o plangere in acest sens!

NU VORBITI LIMBA CELUILAT CONDUCATOR AUTO? NU VA PANICATI.

Constatarea europeana, fiind un formular standardizat, poate fi citita cu usurinta de compania voastra de asigurari. Este, de asemenea, admis ca fiecare conducator sa completeze rubrica "Oservatii" ale formularului, in propria sa limba. In ultima instanta, pot fi completate si semnate, doua constari amiabile(fiecare in limba fiecarui conducator auto).

BINE DE STIUT!

In anumite tari, Politia redacteaza in mod obligatoriu un proces-verbal, chiar daca este vorba doar de pagube materiale. Chiar si in acest caz, este foarte important sa semnati formularul de costatare amiabila. Aceasta va permite de fapt sa obtineti cat mai repede despagubirile de la societatea de asigurari.

DESPAGUBIRILE

Declaratia trebuie trimisa societatii de asigurare in termen de 5 zile prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire. Uniunea Europeana a creat o procedura de acordare a despagubirilor simplificata pentru victimele accidentelor de automobile ce au avut loc in alta tara a Uniunii Europene(Directiva 2000/26/CE). Aceasta directiva va permite sa solicitati aceste despagubiri in tara in care sunteti resident, la intoarcerea din calatorie.

CAND SA-MI REPAR MASINA?

Acest lucru depinde de mai multi factori: gradul vostru de responsabilitate in accident, tipul de contract de asigurare pe care l-ati semnat, natura si importanta pagubelor masinii. In orice caz, asteptati sa aveti acordul societatii de asigurare pentru a evita surprizele neplacute.

CAZURI PARTICULARE

Sunteti responsabil de un accident intr un stat menbru al Uniunii Europene? Trebuie sa declarati accidentul asiguratorului dumneavoastra in termen de 5 zile. Partea adversa va fi in mod normal despagubita de catre societatea de asigurare in propria sa tara.


INFOCONS - www.protectia-consumatorilor.ro - este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, indpendenta, ntemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista audiata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului. Pentru mai multe informatii, vizitati www.infocons.ro.

Distribuie pe Facebook
mai multe