Romania, campioana la tragedii: cele mai multe decese in urma accidentelor rutiere pentru 2016

Romania, campioana la tragedii: cele mai multe decese in urma accidentelor rutiere pentru 2016
  • Bulgaria, 99 de decese / un milion locuitori
  • Suedia, cea mai sigura tara din UE
  • Lipsa autostrazilor, principala cauza in Romania
Distribuie pe Facebook

Nu este nicio noutate ca Romania este de multi ani tara cu cele mai multe decese in urma accidentelor rutiere la nivel european. A fost campioana zeci de ani, iar in 2016 lucrurile nu s-au schimbat...

Anual, Comisia Europeana publica un studiu facut in randul tarilor membre referitor la numarul de accidente mortale la fiecare un milion de locuitori. Din pacate, in ultimii ani nu se intampla nicio surpriza placuta si topul ramane cam acelasi: tarile din nord si din vest sunt cele mai sigure, iar tarile din est, sunt cele mai... ucigatoare.

In total, in 2016, mai bine de 25.500 de persoane si-au pierdut viata in Europa, intr-un accident rutier. Este insa o cifra cu 2% mai mica decat in 2015 si cu 20% mai mica decat in 2010. Asadar, este o evolutie. Dar, din pacate, in ceea ce priveste tara noastra, cifrele nu sunt imbucuratoare...

Daca anul trecut, Suedia a fost cea mai sigura tara si aici au avut loc 27 de fatalitati la 1 milion de locuitori, Romania se afla la polul opus. Dupa Suedia s-a numarat Marea Britanie, cu 28 de fatalitati, Olanda cu 37, Danemarca cu 27, Germania cu 39, Irlanda cu 40. Romania are inca un numar urias de persoane decedate in accidente rutiere, de 97 de decese la milionul de locuitori. Nu stim daca este o veste buna sau nu, dar Bulgaria ne-a depasit, avand 99 de decese. Asadar, in 2016 am fost... vice-campioni.

Trebuie retinut ca principala cauza a numarului mare de oameni morti pe soselele din Romania este lipsa autostrazilor. Acele autostrazi pe care politicienii le ignora si despre care ne povestesc inainte de alegeri, dupa care, brusc, nu mai sunt bani... Asta pentru ca majoritatea accidentelor mortale produse in Romania, respectiv 92%, s-au produs pe sosele nationale sau in orase, nu pe autostrazi.

Din toate decesele din 2016, majoritatea au fost in randul soferilor sau pasagerilor, acestia fiind in procent de 46%. Urmeaza pietonii, 21%, motociclistii cu 14% si biciclistii cu 8%.

Asadar, iata ca si Romania este campioana sau vice-campioana la ceva, in fiecare an. Din pacate, la ceva nefast, trist, dramatic. Totul, din cauza ca autoritatile nu se preocupa de siguranta cetatenilor. Politicienii sunt unicii vinovati de toata aceasta varsare de sange, pentru ca in loc sa dea ordonante de urgenta referitoare la siguranta si sanatatea oamenilor, se preocupa de propria imunitate. Noaptea, ca hotii.

Distribuie pe Facebook
mai multe