Alessandro Zanardi si-a realizat visul de a castiga aurul la Jocurile Paralimpice

Alessandro Zanardi si-a realizat visul de a castiga aurul la Jocurile Paralimpice
Distribuie pe Facebook
Fostul pilot BMW Alessandro Zanardi (Italia) a adaugat un nou capitol in remarcabila cariera sportiva: la Jocurile Paralimpice de la Londra (Marea Britanie). Italianul in varsta de 45 de ani a castigat medalia de aur in proba de contratimp a concursului de ciclism pentru persoane cu dizabilitati severe (hand cycle).
Pe cand concura in campionatul american ChampCar, Zanardi si-a pierdut ambele picioare in urma unui accident survenit la Lausitzring (Germania), in 2001. A reusit insa una dintre cele mai spectaculoase reveniri in motorsport dupa numai doi ani, alaturi de BMW. In patru ani de participare pe un automobil modificat special, a reusit sa castige nu mai putin de 4 etape in FIA World Touring Car Championship (WTCC). In acelasi timp si-a propus un nou obiectiv si a inceput sa concureze in competitii de hand cycling.
Imediat, Zanardi a dovedit ca poate fi competitiv si in aceasta disciplina, reusind o serie de rezultate importante in Cupa Mondiala si calificandu-se astfel pentru Jocurile Paralimpice. De-a lungul ultimelor luni, el s-a antrenat cu meticulozitate pentru acest eveniment important. Visul sau era acela de a obtine o medalie - inca o data, italianul si-a transformat visul in realitate printr-un nivel enorm de pasiune si o determinare incredibila de a reusi.
"Pentru acest succes incredibil, Alessandro Zanardi merita toate felicitarile", a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. "In perioada cat a fost pilot BMW - intre 2003 si 2009 -, el ne-a oferit numeroase momente impresionate - in special, cele patru victorii reusite la volanul modelelor BMW 320i si BMW 320si WTCC in World Touring Car Championship. Alex este un sportiv remarcabil si un exemplu perfect pentru ce se poate obtine cu daruire si angajament."
Inainte accidentului, Zanardi a concurat in ChampCar, campionat pe care l-a castigat in 1997 si 1998. Favorit al tribunelor, el a participat si la 41 de Grand Prix-uri in Campionatul Mondial de Formula 1. Dupa revenire, Zanardi a luat startul alaturi de BMW in 127 de curse din Campionatul European de turisme (ETCC) si, cu incepere din 2005, in Campionatul Mondial. Prima victorie a fost reusita la Oschersleben (Germania), la 28 august 2005, dupa care au urmat succesele de la Istanbul (Turcia, 2006) si Brno (Cehia, 2008 si 2009). La 25 noiembrie 2006, el a devenit prima persoana cu ambele picioare amputate care a luat parte la un test de Formula 1, pilotand monopostul BMW Sauber F1 Team.
"Intotdeauna a fost ceva special sa pilotez pentru BMW alaturi de Alex", a declarat Andy Priaulx (Marea Britanie, pilot oficial BMW in DTM), care a castigat trei titluri in World Touring Car Championship. "A fost un coechipier deosebit - si un adversar teribil pe circuit. Cand a devenit clar ca vrea sa concureze la Jocurile Paralimpice, am stiu imediat ca va reusi. Alex adora provocarile de acest gen si deseori reuseste imposibilul. Stiu ca toti cei care il cunosc sunt foarte mandri de el si vreau sa-l felicit din tot sufletul."
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 6 Septembrie 2012