Loeb, Elena si Citroen au triumfat pentru a sasea oara in Raliul Monte-Carlo

Loeb, Elena si Citroen au triumfat pentru a sasea oara in Raliul Monte-Carlo
Editia a 80-a a Raliului Monte Carlo s-a terminat cu victoria echipajului Sebastien Loeb/ Daniel Elena, aceasta fiind a sasea victorie in Principat. Echipajul Citroen Total a reusit sa se impuna si in Power Stage, ceea ce inseamna inca un bonus de trei puncte. La prima cursa cu un DS3 WRC, Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au terminat pe locul 4 si au adunat doua puncte suplimentare pentru performanta din Power Stage. In urma acestui rezultat, echipa Citroen Total s-a instalat pe prima pozitie in clasamentul constructorilor.
Distribuie pe Facebook

Desfasurata pe specialele din zona Ardeche, prima zi a Raliului Monte Carlo a fost una clasica. Sebastien Loeb si Daniel Elena au avut o zi excelenta si au castigat trei dintre cele patru probe speciale programate. In aceste conditii, Loeb, de opt ori campion mondial, a terminat prima zi in fruntea clasamentului general. Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au avut o zi dificila, la debutul lor in competitii cu modelul DS3 WRC si au terminat prima zi pe locul 6 in clasamentul general.

Ziua a doua a decurs la fel. Cu cinci victorii in cele sase probe speciale programate, Sebastien Loeb si Daniel Elena si-au marit avansul la peste un minut si jumatate fata de rivalii lor. Si echipajul Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen a avut o zi mai buna, finlandezii urcand de pe locul 6 pana pe pozitia a patra in ierarhia raliului.

In ziua a treia a Raliului Monte Carlo, pilotii s-au deplasat din Valence spre Monaco. In regiunea Vercors, echipajele Citroen Total au reusit sa obtina performante impresionante dupa o alegere inspirata a pneurilor. Sebastien Loeb si Daniel Elena si-au marit avansul, in fruntea clasamentului general, la peste doua minute, iar Mikko Hirvonen si Jarmo s-au apropiat de locul 3 in clasamentul general, dupa ce au reusit sa castige pentru prima data o proba speciala cu modelul DS3 WRC.

Ziua a patra, desfasurata pe specialele din jurul orasului Monaco, nu a adus nicio schimbare in clasamentul general. Sebastien Loeb si Daniel Elena si-au asigurat un avans confortabil inaintea ultimei speciale a raliului, lunga de doar 5,16 km, iar Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen sunt foarte aproape sa obtina primele puncte pentru echipa Citroen Racing.

Dupa patru zile lungi, ultima zi din Raliul Monte Carlo a fost, fara indoiala, cea mai scurta din istoria Campionatului Mondial de Raliuri: speciala Ste Agnes - Col de la Madone, lunga de 5,15 kilometri, a fost parcursa in sub 3 minute si 30 secunde de pilotii de top cu modele WRC. La final, Sebastien Loeb si Daniel Elena au fost cei mai rapizi pe aceasta proba, ceea ce inseamna trei puncte suplimentare un lupta pentru titlul mondial.

"Am decis sa fortez pentru ca aceste puncte pot face diferenta in lupta pentru titlu. Sunt foarte fericit ca am castigat acest raliu care inseamna mult pentru mine. Au fost foarte multi suporteri pe marginea probelor si am vrut sa castig pentru ei. Diferenta fata de locul secund este mare, dar nu pot sa spun ca a fost o victorie usoara. Ne-am confruntat cu tot felul de situatii dificile si am obtinut acest avans datorita unei strategii mai bune in ceea ce priveste alegerea pneurilor. Pentru acest lucru as vrea sa le multumesc celor din echipa tehnica Citroen Racing si celor de la Michelin.

Pentru prima oara, dupa foarte mult timp, am putut alege, in WRC, intre cinci tipuri diferite de pneuri si am reusit sa facem intotdeauna cele mai bune alegeri. Modelul DS3 WRC a mers impecabil. M-am simtit confortabil inca de la inceput si mi-am intrat repede in ritm. Este modul perfect pentru startul in noul sezon competitional", a spus Sebastien Loeb.

Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au terminat pe locul secund in Power Stage si pe locul patru in clasamentul general in prima cursa pentru echipa Citroen Total. "Nu a fost usor cel mai usor raliu pentru noi cu o masina noua, dar sunt multumit cu acest rezultat. Cele doua zile in care probele au fost acoperite cu zapada au fost cele mai dificile. Pe asfalt m-am simtit mai bine si am reusit sa obtin timpi foarte buni pe probe. Am mers mai prudent si am incercat sa nu facem greseli. Obiectivul nostru a fost sa adunam puncte si exact asa am facut. De abia astept acum sa concuram in Suedia", a spus Mikko Hirvonen.

Yves Matton, aflat la prima cursa de cand a fost numit directorul Citroen Racing, a fost foarte multumit de performanta intregii echipe: "Este important sa incepem sezonul intr-o nota pozitiva si ce poate fi mai bine decat sa castigam legendarul Raliu Monte Carlo. Unul dintre factorii cheie in obtinerea victoriei a fost alegerea pneurilor, iar inginerii nostri au simulat toate variantele posibile. Asa am putut face cele mai bune alegeri. Sebastien a fost impresionant prin modul in care a gestionat aceasta cursa. A avut rabdare si nu a atacat decat atunci cand conditiile i-au permis. Mikko a facut exact ceea ce i-am cerut si a terminat raliul pe o pozitie buna. A abordat totul pas cu pas, dar faptul ca a castigat deja primele probe speciale arata ca s-a obisnuit cu masina. Totul a fost perfect la Monte Carlo."

"Este un rezultat fantastic. Am fost impresionat, inca o data, de intreaga echipa. Este foarte placut sa vezi ca toata lumea isi face treaba intr-un mod foarte relaxat. Sunt multumit ca Mikko si Jarmo s-au integrat foarte bine in echipa. Echipa Citroen Racing a pornit cu dreptul in lupta pentru castigarea celor doua tilturi mondiale", a spus si Frederic Banzet, CEO al marcii Citroen.

Urmatoarea provocare pentru pilotii Citroen in Campionatul Mondial de Raliuri este Raliul Suediei programat in perioada 9 - 12 februarie 2012.

CLASAMENT GENERAL RALIUL MONTE CARLO 2012

1. Loeb / Elena Citroen - Citroen DS3 WRC 4:32:39.9

2. Sordo / del Barrio - Mini Cooper JCW WRC +2:45.5

3. Solberg / Patterson - Ford Fiesta RS WRC +3:14.2

4. Hirvonen / Lehtinen - Citroen DS3 WRC +4:06.8

5. Novikov / Giraudaet - Ford Fiesta RS WRC +6:03.4

6. Delecour / Savignoni - Ford Fiesta RS WRC +7:47.9

7. Campana / de Castelli - Mini Cooper JCW WRC +8:31.4

8. Tanak / Sikk - Ford Fiesta RS WRC +10:34.6

9. Prokop / Hruza - Ford Fiesta RS WRC +16:10.7

10. Araujo / Ramalho - Mini Cooper JCW WRC +16:16.6

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 23 Ianuarie 2012