10 generatii si peste 50 de ani de traditie. O istorie in imagini a germanului Opel Astra Sports Tourer

10 generatii si peste 50 de ani de traditie. O istorie in imagini a germanului Opel Astra Sports Tourer
Nici mai mult, nici mai putin de 53 de ani. Atat a trecut de la debutul primului break de clasa compacta al marcii Opel, modelul Kadett A Caravan. Compania din Russelsheim a lansat intre timp alte noua generatii diferite, cea mai noua dintre acestea sosind chiar la sfarsitul lui 2015 - in speta Astra K Sports Tourer.
Distribuie pe Facebook
  • Opel Kadett A Caravan (1963 - 1965)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Primul break compact al companiei Opel, modelul Kadett A Caravan, a debutat oficial in cursul anului 1963, alaturi de un portbagaj incapator si - exact, ai citit / vazut bine!, trei randuri de scaune.

Din punct de vedere estetic, automobilul cu pricina avea sa iasa in evidenta in special prin geamurile panoramice, respectiv linia decorativa de la nivelul profilului lateral al caroseriei.

Cat despre departamentul tehnic, istoria ne invata ca cei care optau pentru un exemplar al modelului Opel Kadett A Caravan primeau la pachet o motorizare de 993 centimetri cubi si 40 de cai putere.

  • Opel Kadett B Caravan (1965 - 1973)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Urmatoarea generatie a modelului Kadett Caravan a debarcat in showroom-urile Opel in 1965, la numai doi ani distanta de la aparitia seriei originale.

Noua reiteratie a break-ului german de clasa compacta masura peste patru metri lungime, pastra geamurile de dimensiuni generoase ale versiunii anterioare, insa renunta la linia laterala decorativa.

Acelasi Opel Kadett B Caravan aducea cateva modificari si la nivel de propulsie, clientii avand acum la dispozitie o unitate de 1.1 litri si 45 ori 55 de cai putere.

  • Opel Kadett C Caravan (1973 - 1978)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Asemeni predecesoarei sale, generatia cu numarul trei a modelului Opel Kadett a fost disponibila in numeroase versiuni de caroserie, inclusiv intr-o varianta Caravan.

Productia seriei cu pricina s-a intins pe parcursul a cinci ani, intre 1973 si 1978, pe portile companiei din Russelsheim iesind in tot acest timp aproximativ 1.7 milioane exemplare.

Cei mai multi dintre cumparatorii modelului Opel Kadett C, au optat pentru motorul cu capacitate cilindrica de 1.2 litri, ce dezvolta 60 de cai putere si 88 de Newton-Metri.

  • Opel Kadett D Caravan (1979 - 1984)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Dezvaluit in premiera mondiala cu ocazia Salonului Auto desfasurat la Frankfurt in toamna anului 1979, Kadett D a fost primul automobil de la Opel oferit in compania unui sistem de tractiune integrala si a unui motor transversal in patru cilindri.

Cea de-a patra generatie a modelului german de clasa compacta masura 4.2 metri in lungime si oferea un nou propulsor de 1.3 litri, disponibil in doua arome diferite - atat cu 60, cat si cu 75 de cai putere.

Pentru clientii modelului Caravan insa, singurul element care conta cu adevarat era capacitatea uriasa de incarcare a portbagajului, de pana la 1.425 de litri.

  • Opel Kadett E Caravan (1984 - 1991)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Castigatoare a competitiei Masina Anului 1984, cea de-a cincea generatie a modelului Kadett a avut parte tot de o platforma cu tractiune fata, devenind astfel al doilea automobil din istoria Opel dotat cu FWD.

Sapte ani a durat productia masinii cu pricina, compania din Russelsheim reusind sa comercializeze in perioada 1984 - 1991 aproximativ 3.780.000 de exemplare.

O versiune Caravan a fost din nou oferita, aceasta ajungand pe prima pagina a ziarelor dupa ce doua exemplare diesel de 54 de cai putere au reusit sa parcurga fara probleme distanta de 30.000 de kilometri dintre Alaska si Tierra del Fuego.

  • Opel Astra F Caravan (1991 - 1997)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Povestea de succes a modelului Opel Kadett a continuat cu un nou capitol la inceputul anilor '90, atunci cand a avut loc debutul gamei Astra - oferita si ea la randul ei intr-o versiune Caravan.

In mod surprinzator, majoritatea persoanelor fizice care au mers pe mainile break-ului de clasa compacta al marcii din Russelsheim au optat pentru varianta de top Caravan Club, disponibila alaturi de puteri de pana la 115 CP.

Toate motorizarile livrate alaturi de inlocuitorul popularului Kadett beneficiau de catalizator. La capitolul siguranta, modelul Opel Astra se lauda cu protectie la impact lateral si centura cu reglare automata.

  • Opel Astra G Caravan (1998 - 2004)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Introdusa pe piata la sfarsitul anilor '90, cea de-a doua generatie a modelului Opel Astra este, probabil, si cea mai cunoscuta, respectiv apreciata dintre toate cele lansate pana acum.

Disponibila la vanzare atat intr-o versiune hatchback, cat si intr-o varianta caravan, masina companiei din Russelsheim se lauda cu un spatiu interior superior multumita ampatamentului mai mare cu 11 de centimetri comparativ cu vechiul Asta F.

Un alt motiv de lauda al Opel-ului Astra G il reprezenta modelul OPC Caravan, cel mai rapid break de clasa compacta la momentul lansarii sale, cu o viteza maxima de 240 de kilometri pe ora.

  • Opel Astra H Caravan (2004 - 2010)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Design-ul atragator al caroseriei, spatiul interior generos, dar si gama variata de motorizari, toate aceste detalii au transformat modelul Opel Astra H intr-o optiune demna de luat in seama pentru cei aflati in cautarea unui automobil de clasa compacta.

O alta caracteristica demna de luat in seama in cazul celei de-a patra generatii a popularei masini germane era sasiul IDS Plus, clientii avand la dispozitie pentru prima oara o suspensie cu amortizoare ajustabile.

Cat despre cei care aveau sa opteze pentru versiunea Caravan, ei bine... ceva ne spune ca principala lor bucurie era data de capacitatea uriasa de incarcare a portbagajului, de peste 1.200 de litri cu bancheta spate rabatata.

  • Opel Astra J Sports Tourer (2010 - 2015)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Incepand cu anii 2010, versiunea break a modelului Opel Astra a renuntat la traditionala denumire Caravan, optand pentru un mult mai modern Sports Tourer.

Nu doar denumirea a fost insa noua, cea de-a cincea generatie a compactei germane venind inclusiv cu un design complet restilizat pentru un plus vizibil de sportivitate.

Fiind insa vorba despre un break, principala atractie a modelului Opel Astra J Sports Tourer o reprezinta, bineinteles, spatiu de depozitare oferit, clientii avand la dispozitie pana la 1.550 de litri.

  • Opel Astra K Sports Tourer (2016 - prezent)

Opel Astra Sports Tourer - Istorie

Dezvaluita in premiera mondiala cu ocazia Salonului Auto desfasurat la Frankfurt in toamna anului trecut, cea mai noua generatie a modelului Opel Astra Sports Tourer este cu pana la 200 de kilograme mai usoara decat precedesoarea sa.

Acelasi break german de clasa compacta se mai lauda, de asemenea, si cu o gama de motorizari variata, clientii avand la dispozitie propulsoare turbo cu puteri cuprinse intre 95 si 200 CP.

Vestile bune continua la nivelul departamentului tehnologic, acolo unde noul Opel Astra K Sports Tourer impresioneaza in special prin farurile Matrix LED.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (15) Poze Opel Astra Sports Tourer - Istorie
mai multe