10 motive pentru care prefer cutia de viteze manuala

10 motive pentru care prefer cutia de viteze manuala
  • Ma costa mai putin intretinerea
  • Ma simt mai conectat cu masina
  • Toate masinile tari au cutie manuala
Distribuie pe Facebook

Soferii se impart in doua mari categorii: cei care prefera o cutie manuala de viteze si cei care nu ar renunta la transmisia automata pentru nimic in lume. De-a lungul anilor le-am incercat pe amandoua si chiar daca transmisia automata pare o alegere mai buna din diverse motive, eu totusi inca prefer o cutie manuala de viteze. De ce?

1. Ma costa mai putin intretinerea

Totul se reduce pana la urma la bani. Fie ca ne place, fie ca nu, trebuie sa recunoastem ca intretinerea unei cutii manuale de viteze costa mai putin. Fiind un mecanism relativ simplu, nu va trebui sa lasi o avere la service-ul auto atunci cand se strica ceva.

2. Masinile cu cutie manuala sunt mai ieftine

Uita-te in oferta oricarui producator auto care ofera ambele variante. Vei vedea ca modelul cu transmisie manuala este cu 1.000, poate 2.000 de euro mai ieftin decat cel cu cutie automata. Cum spuneam mai sus, pana la urma totul se reduce la bani si toata lumea este fericita cand ramane in buzunar cu 2.000 de euro, nu?

3. Reglez consumul de combustibil dupa bunul plac

Da, iti ia timp sa inveti "cand sa schimbi viteza optim" insa dupa ce te prinzi, totul este mult mai simplu. In plus, difera de la masina la masina. Daca vrei sa mergi la consum, schimbi in turatii mai joase (atentie, nu subtura motorul ca atunci nu ai facut nimic), iar daca nu iti pasa de acest aspect, poti sa schimbi numai in limitare. Poate am exagerat putin cu acest termen, insa ai prins ideea.

4. Ma simt mai conectat cu masina

Mie unul inca imi place "sa invart in benzina" si sa apas ambreiajul pentru ca ma simt mai implicat. Urasc ideea de a tine de volan si de a lasa electronica sa face ce vrea. Da, la unele cutii automate poti sa schimbi tu vitezele cu ajutorul padelelor sau direct de la schimbator (sus/jos), dar parca nu e aceeasi senzatie. Nu degeaba majoritatea impatimitilor auto prefera transmisia manuala.

5. Detin mai mult controlul asupra masinii

Ca sa nu mai zic de faptul ca frana de motor este mult mai eficienta in cazul unei masini cu cutie manuala de viteze. Viteza scade ceva mai rapid si te simti mai in siguranta cand cobori o panta iarna, cand drumul este acoperit cu gheata sau cu zapada.

6. Cutia manuala de viteze este mai rezistenta

Transmisiile automate sunt mai fragile si implicit mai predispuse la probleme, insa o cutie manuala folosita cum trebuie te poate tine sute de mii de kilometri fara nicio problema. Stiu masini cu foarte multi kilometri la bord la care schimbatul vitezelor se face foarte lin. Desigur, si reviziile au fost facute ca la carte.

7. Am mai putine motive sa fiu distras de la condus

Atunci cand conduci si trebuie sa schimbi tu vitezele in functie de conditiile de trafic nu ai timp de alte lucruri cum ar fi vorbitul la telefonul mobil, mancatul, schimbatul posturilor radio. Fie pe rand, fie in acelasi timp. La o automata, poti sa faci toate astea.

8. Pot exploata mai bine puterea motorului

Transmisia automata este setata sa schimbe vitezele intr-un anumit fel si te trezesti ca la 80 de km/h esti in treapta a 7-a. La cutiile manuale poti exploata toata plaja de turatii, simti pana si cum trage motorul.

9. Toate masinile tari au cutie manuala

Si aici nu ma refer la supercar-urile sau hypercar-urile moderne, care vin cu transmisie automata, cu dublu-ambreiaj si tot felul de nebunii, ci la masinile acelea care au facut istorie, pe care visezi sa le conduci macar o data in viata. BMW M3 E30, Ferrari F40, F50, 250 GTO (de ce nu?), Lamborghini Diablo, Countach, chiar Murcielago si lista poate continua.

10. Pana la urma, de ce NU ai vrea sa conduci o masina cu cutie manuala?

I-am auzit pe multi conducatori auto spunand ca nu le place transmisia manuala pentru ca este greu de folosit. De parca ti-ar trebui un doctorat ca sa apesi un ambreiaj si sa schimbi niste viteze.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 1 August 2018