1000 de km de autostrada pana in 2018. O fi pe bune sau este doar bancul zilei?

1000 de km de autostrada pana in 2018. O fi pe bune sau este doar bancul zilei?
  • Directorul General al CNADNR a declarat ca vom avea 1000 de km de autostrada pana in 2018
  • Toate cele 8 tronsoane la care se lucreaza in prezent vor fi finalizate
  • Aceste declaratii vin dupa ce recent autoritatile au declarat ca vor fi finalizati doar 8.7 kilometri in acest an
Trimite unui prieten

Directorul general al CNADNR a declarat ca pana in prima jumatate a anului 2018, Romania va avea 1000 de kilometri de autostrada.

Autostrazile, sau mai bine spus, drumurile din Romania sunt un adevarat cosmar pentru soferii care strabat zi de zi plaiurile noastre mioritice. In timp ce majoritatea drumurilor nationale sunt sub orice critica, autostrazile sunt...ei, cam invizibile.

In ciuda acestor fapte, mai marii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationala din Romania traiesc parca intr-o alta realitate si se arunca in declaratii care mai de care mai fanteziste.

Daca in urma cu 6 luni, conform unui bilant emis de aceeasi autoritate a statului Roman se arata ca pana la finalul anului, un singur tronson de autostrada va fi terminat, dar atentie, nu va fi dat in folosinta, acum directorul general al Companiei este ceva mai optimist. Dar nu stim daca este banc sau nu.

Ca sa vedem unde ne situam exact, trebuie amintit faptul ca in ultimii 10 ani, doar in 2012 si 2013, autoritatile au reusit performanta de a inaugura peste 100 de kilometri anual, iar anul trecut au fost inchisi 22 de kilometri, si au fost deschisi 12. Asa ca noi nu prea vedem cum vor reusi sa inaugureze 300 de kilometri (de atatia fiind nevoie pentru a avea 1000 de km pana in 2018) de autostrada in 2 ani.

Chiar si asa, autoritatile ne asigura ca cele 8 tronsoane la care se lucreaza in prezent, si se tot lucreaza de ceva timp, vor fi finalizate. Desigur, aici este inclusa si faimoasa portiune de 22 de kilometri dintre Orastie si Sibiu care a fost demolata, iar acum va fi redeschisa traficului in luna septembrie.

Aceasta veste ar trebui sa ne bucure, dar o privire mai detaliata arata exact contrariul. O echipa de specialisti din cadrul Asociatiei Construim Romania au afirmat cu ceva timp in urma ca autostrada cu pricina are probleme grave de constructie din cauza riscului de alunecari de teren. Chiar daca CNADNR a reparat, spun ei, acea portiune, expertii atrag atentia ca aceasta remediere este doar praf in ochi, deoarece problema principala este terenul de sub autostrada care este instabil.

Despre obiectivele curajoase, am spune noi, Catalin Homor, directorul general al CNADNR, a declarat ca "A fost un an foarte greu, un an in care am reusit sa deblocam spre 90% dintre proiecte si aceste proiecte vor fi finalizate: Sebes-Turda, Lugoj-Deva, Suplacu de Barcau-Bors, Mihaiesti-Nadaselu, intrarea in Bucuresti pentru A3. Pot spune ca primii 1000 de kilometri vor fi gata in prima jumatate a anului 2018."

Mai mult de atat, in acest an va fi finalizat si tronsonul de 8.7 km dintre Gilau si Nadaselu, dar circulatia va fi deschisa doar dupa ce va fi construit un pod peste Somesul Mic in dreptul localitatii Gilau.

Trimite unui prieten