A cucerit o lume intreaga iar off-road-ul nu mai are secrete pentru el. G-CLASS implineste 40 de ani de la debut

  • G-Class a debutat in 1979
  • In '99 a fost lansata prima versiune AMG
  • Actuala generatie a fost lansata in 2018
Distribuie pe Facebook

Inceputul lunii februarie este foarte importanta pentru nemtii de la Mercedes-Benz pentru ca exact cu patru decenii in urma lumea intreaga facea pentru prima data cunostinta cu legendarul G-Class.

In 1969, Daimler-Benz AG si Steyr-Daimler-Puch (actuala Magna Steyr) din Austria au inceput discutiile pentru dezvoltarea unui vehicul de off-road, care sa se descurce la fel de bine si pe teren accidentat dar si pe sosea. Ambii producatori aveau un vehicul de teren in oferta, Unimog de-o parte si Puch Haflinger sau Puch Pinzgauer de cealalta parte, insa toate trei erau privite mai mult ca niste vehicule utilitare.

Mercedes-Benz G-Class

Ideea s-a conturat in 1971 iar intelegerea a fost incheiata un an mai tarziu. Primul prototip din lemn a aparut in 1973 iar in 1974, cei doi producatori testau deja un concept complet functional. In cadrul intelegerii, austriecii puneau la bataie uzina si se ocupau de productie iar nemtii de la Mercedes-Benz aveau sa furnizeze diverse piese tehnice, inclusiv motorul, puntile sau sistemul de directie.

Mercedes-Benz G-Class

Versiunea finala a fost prezentata oficial in 1979, la inceputul lunii februarie, in cadrul unui eveniment care a avut loc in Franta. Primul G-Class din istorie este cunoscut sub numele de cod 460 si propunea un design patratos, care a ramas in mare parte neschimbat si un interior destul de saracacios. Impresiona insa la capitolul propulsie si, desigur, la abilitatile pe care le avea in off-road.

Mercedes-Benz G-Class

Avand deja o platforma extrem de bine construita, in anii urmatori inginerii nu au facut altceva decat sa o modernizeze, atat din punct de vedere estetic, dar mai ales tehnic. In 1985, G-Class-ul a primit diferentiale blocabile in standard, un an mai tarziu si-au facut aparitia si trei catalizatoare, in 1987 servodirectia a devenit standard pe orice model din gama iar in 1990, off-roader-ul a primit un sistem ABS.

Mercedes-Benz G-Class

In acelasi an, G-Class (463) a fost oferit cu tractiune integrala permanenta iar motorizarile mai performante, cu opt sau cu 12 cilindri au inceput sa-si faca incet incet loc in gama. Intre timp, inginerii au adus imbunatatiri premium si la interior, printre care ornamente din lemn si diferite materiale si finisaje de inalta calitate.

Mercedes-Benz G-Class

In 1998, G500-le a devenit varful de gama iar un an mai tarziu a aparut pe piata si prima versiune de performanta AMG (G55). Din 2012, G-Class-ul a fost oferit si in variantele G63, cu motor V8, dar si G65 AMG cu un urias propulsor V12 sub capota. Au urmat mai apoi variantele exotice, sa le zicem asa, adica G63 AMG 6x6, G500 4x42 si nu in ultimul rand G650 Landaulet.

Mercedes-Benz G-Class

Actuala generatie G-Class a debutat la inceputul lui 2018 in cadrul Salonului Auto de la Detroit si in prezent este comercializata in trei versiuni: G500, G 350 d (proaspat lansata) si, desigur, versiunea de performanta G63 AMG.

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-ul G-Class s-a schimbat mult in acesti 40 de ani, a evoluat de la un vehicul utilitar la unul de lux, dar un singur lucru a ramas la fel: capabilitatile extraordinare pe care acest model le are pe teren accidentat.

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Mercedes-Benz G-Class

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (22) Poze Mercedes-Benz G-Class
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 15 Februarie 2019