A vandut o masina cu kilometrii dati inapoi. Acum instanta il obliga sa restituie banii

A vandut o masina cu kilometrii dati inapoi. Acum instanta il obliga sa restituie banii
  • A vandut o masina pe o platforma online
  • Cumparatorul a descoperit ca avea kilometrii dati inapoi
  • Instanta il obliga pe vanzator sa restituie banii
Distribuie pe Facebook

Un craiovean a vandut o masina careia anterior i-a modificat odometrul iar acum este obligat de instanta sa restituie banii. Decizia nu este, insa, una definitiva.

Datul kilometrilor inapoi este o practica la care recurg foarte multi samsari. De cele mai multe ori, cumparatorii nu isi dau seama sau o fac mult prea tarziu - neavand timp si nervi sa apeleze la instantele de judecata - iar vanzatorul, de cele mai multe ori de rea credinta, scapa nepedepsit.

Un craiovean insa, care a vandut o masina cu 4.300 de euro pe o platforma online, a fost acum obligat de instanta sa returneze banii dupa ce cumparatorul a descoperit ca masina avea kilometrii dati inapoi. Din pacate, decizia nu este una definitiva.

Potrivit lui Cristian Ene, avocat, "Cumparatorul avea posibilitatea sa verifice starea uzurii masinii din punct de vedere vizual si tehnic. [...] Judecatorul i-a dat dreptate cumparatorului ca s-a aflat intr-o stare de eroare din punct de vedere juridic - viciu ascuns - cum ca kilometrajul a fost dat inapoi cu peste 200.000 de kilometri."

"Judecatorul aplica dispozitia Codului Civil si constata ca era obligatia vanzatorului sa garanteze cumparatorului si pentru aceste vicii ascunse," mai spune el.

"Intelegem din aceasta sentinta ca vanzatorii sunt obligati sa verifice din punct de vedere tehnic si sa faca o fisa tehnica a masinii in momentul in care o vinde si sa prezinte realitatea corecta cumparatorului si sa asigure acesta impotriva viciilor ascunse. Insa si cumparatorul trebuie sa manifeste diligenta in a verifica tot ce inseamna defectiunea tehnica vizibila, care nu poate ulterior imputa vanzatorului. (...) darea inapoi a kilometrilor sau umblarea la motor fara cunostinta cumparatorului, aceasta este o culpa exclusiva a vanzatorului," a concluzionat avocatul.

Sursa: Digi24

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 11 Ianuarie 2021