Ai rulat toată vara cu anvelope all season, acum e timpul pentru o verificare

Ai rulat toată vara cu anvelope all season, acum e timpul pentru o verificare
Mașina ta este pregătită, din punctul tău de vedere al anvelopelor, pentru iarnă? Cei care au vehiculele dotate cu anvelope de tip all-season vor spune liniștiți că da. Cu toate acestea, realitatea s-ar putea să-i contrazică. Pe unii mai mult, pe unii mai puțini. Dar și unii și alții ar trebui să facă, totuși, o verificare a roților. Vara a fost lungă, kilometri s-au adunat și deja au apărut și uzuri ale pneurilor.
Distribuie pe Facebook

De foarte multe ori aceste uzuri nu sunt uniforme și, prin urmare, anvelopele nu vor mai fi la fel de bine echilibrate. Totodată trebuie reținut că niciodată nu va exista același grad de uzură pe ambele punți ale mașinii. Nu în cele din urmă mai trebuie făcută și o inspecție vizuală pe ambele flancuri ale anvelopelor să vedem dacă nu au apărut cumva neregularități de formă, sau gâlme cum mai sunt ele denumite.

Prin urmare, primul pas este să mergeți la o vulcanizare unde cu mașina urcată pe elevator se vor putea demonta roțile și inspecta vizual pentru deformări sau uzuri exagerate. Dacă nu există, atunci veți putea trece la re-echilibrarea roților. De preferat ar fi ca acea vulcanizare să fie dotată cu un sistem de echilibrare a anvelopei pe jantă, astfel încât să se adauge cât mai puțin plumb pe roți. De precizat că nu toate vulcanizările au în dotare așa ceva. Căutați-le pe cele care au.

Ai rulat toată vara cu anvelope all season, acum e timpul pentru o verificare

Atunci când treceți la remontarea roților pe mașină, este bine să faceți și rotația acestora. Există mai multe sisteme de rotație și ideal ar fi să vă notați într-un carnețel care să rămână la bordul mașinii sistemul folosit. Astfel vă veți asigura că uzura pneurilor va fi constantă și vă veți putea bucura mai mult timp de anvelope înainte ca acestea să se uzeze excesiv.

Totuși, după ce veți fi echilibrat și remontat roțile, nu înseamnă că deja puteți porni liniștiți mai departe. Mai aveți de făcut și reglajele unghiurilor. Dacă sunt dereglate, acestea nu doar că vor accentua uzura pneurilor, dar vor duce și la creșterea consumului de carburant și afectează și ținuta de drum a mașinii.

Trebuie înțeles că anvelopele all-season, cu toate că pot fi folosite pe tot parcursul anului, nu sunt egale ca și performanțe pneurilor dedicate. Astfel, nu vă gândiți că dacă aveți asemenea cauciucuri acestea se vor comporta la fel de bine pe zăpadă precum unele cauciucuri de iarnă. Desigur, pe un strat superficial, proaspăt așternut, și la viteze mici și medii de deplasare, nu vor ridica nicio problemă. Dar dacă intenționați să mergeți cu o mașină cu tracțiune spate într-o stațiune montană și va trebui să înfruntați ceva pante și straturi de zăpadă mai adânci de cinci centimetri, atunci nu vă veți mai putea baza prea mult pe ele. Chiar dacă mașina are o sumedenie de sisteme electronice de control a tracțiunii și stabilității, până la urmă este treaba anvelopei să prindă suficientă aderență să miște sau să încetinească mașina.

Ele vor se vor comporta mai bine decât anvelopele de zăpadă pe un asfalt uscat sau umed, la temperaturi de peste șapte grade Celsius. Vor putea înlătura destul de eficient pelicula de apă și vor asigura suficientă tracțiune. Cu toate acestea, pe gheață sau la temperaturi foarte scăzute se vor rigidiza mai repede decât pneurile de iarnă și, prin urmare, vor avea o aderență mai scăzută. O altă consecință a întăririi acestora este că nu vor mai putea elimina la fel de eficient zăpada din șanțurile anvelopei. Dar vor fi mai eficiente decât anvelopele de vară care, în asemenea situații nu doar că ar fi ilegale dar ar fi și aproape complet lipsite de aderență.

Ai rulat toată vara cu anvelope all season, acum e timpul pentru o verificare

Distribuie pe Facebook
mai multe