Benzina si motorina se scumpesc de la 1 ianuarie. Accizele la carburanti cresc cu 50%

Benzina si motorina se scumpesc de la 1 ianuarie. Accizele la carburanti cresc cu 50%
O a doua astfel de crestere va fi aplicata la data de 1 iulie.
Trimite unui prieten

Este oficial: benzina si motorina se vor scumpi de la data de 1 ianuarie. Conform unui OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene publicat, de curand, in MO, accizele la carburanti vor creste cu 50% din cresterea preturilor de consum.

Documentul mentionat anterior prevede o astfel de crestere si de la data de 1 iulie:

(1) In anul 2024, nivelul accizelor pentru produsele de la nr. crt. 10—12 din anexa nr. 1 la titlul VIII — Accize si alte taxe speciale, prevazut in coloana nr. 3 din anexa, se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului 2023, fata de perioada octombrie 2014 — septembrie 2015, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cu 50% din cresterea preturilor de consum;

b) incepand cu data de 1 iulie 2024, cu 50% din cresterea preturilor de consum.

Totodata, aceeasi Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene publicat, recent, in Monitorul Oficial mai prevede, dupa cum precizam anterior, si o crestere a amenzilor de circulatie:

La articolul 98 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 5% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului.”, potrivit documentului in cauza. Astfel, un punct de amenda va valora, de la 1 ianuarie, 165 de lei.

La polul opus, Programul Rabla va suferi taieri semnificative:

In anul 2024, incepand cu prima sesiune pentru acceptarea si inscrierea solicitantilor deschisa dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020—2024, nu se mai acorda ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numarul de autovehicule uzate predate spre casare, se acorda astfel:

a) 25.500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta;

b) 13.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP;

c) 13.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice.

Trimite unui prieten