Bucurestiul sub Oprescu. Marile proiecte de infrastructura ale primarului general

Bucurestiul sub Oprescu. Marile proiecte de infrastructura ale primarului general
  • De 7 ani in fruntea Bucurestiului
  • Inaugurarile lui Oprescu
  • Proiecte in lucru
Distribuie pe Facebook

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv noaptea trecuta pentru luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant de DNA in timp ce primea suma de 25.000 de euro. Timp de 30 de zile, el va sta dupa gratii, acolo unde se afla si mana lui dreapta, consilierul sau personal de la Primarie, Solomon Wigler.

De 7 ani in fruntea Bucurestiului

Oprescu este edilul Capitalei inca din 2008, iar de atunci si pana acum, bucurestenii au cerut in nenumarate randuri solutii pentru problemele din trafic: aglomeratie, lucrari interminabile la carosabil si proiecte ale caror termene au fost depasite de mult sau lipsa locurilor de parcare.

In cei 7 ani la Primaria Generala, el se poate lauda cu reabilitarea Centrului Vechi, dar si inaugurarea Arenei Nationale, respectiv a pasajelor Basarab, Mihai Bravu si Pipera. Cateva mari proiecte sunt inca in lucru, la fel si autostrada suspendata cu care s-a laudat in ultimii ani.

Inaugurarile lui Oprescu

Pasajul Basarab a fost dat in circulatie cu mare valva acum patru ani chiar de primarul care se afla astazi in arest. La momentul respectiv a fost o mare realizare pe care Oprescu si-a insusit-o, dar a carui constructie a durat peste 5 ani. Constructia a inceptul in 2004, cand la Primaria Generala se afla Traian Basescu, pe care l-a urmat Adriean Videanu. Oprescu a taiat panglica in vara lui 2011, cu o intarziere de doi ani.

La un an de la inaugurarea pasajului Basarab, Sorin Oprescu a inaugurat si pasajul Pipera. Intarzierea lucrarilor a fost de doar cateva luni, iar banii investiti, 32 de milioane de euro.

2012 a fost un an bun pentru el; a castigat al doilea mandat la Primaria Capitalei si a inaugurat un alt proiect de anvergura - dupa 4 ani de la termenul stabilit initial: strapungerea Doamna Ghica - Chisinau. De altfel, lucrarile la acest proiect au inceput in 2006 si au fost abandonate vreme de doi ani. A venit un nou constructor iar, intr-un final, dupa 6 ani, tronsonul a fost dat in circulatie. Costul total? 67,5 milioane de lei.

Anul trecut a fost randul pasajului Mihai Bravu. Lucrarile au inceput in 2010, trebuiau terminate in 2012, iar costurile erau de 180 de milioane de lei. Firma care a castigat contractul a intrat insa in insolventa, asa ca bucurestenii au mai asteptat inca 2 ani sa circule pe vestitul pasaj si au mai platit inca 30 de milioane de lei.

Tot in 2014 s-a dat in folosinta si bulevardul Berzei-Uranus, un proiect controversat, pentru realizarea caruia nu numai ca s-au cheltuit sume imense (35 de milioane de euro), ci s-au demolat si 90 de case, unele dintre ele considerate monumente istorice, printre ele numarandu-se Hala Matache.

Vara asta a fost inaugurat si pasajul de la Piata Presei, cu o intarziere de "doar" 6 luni si pentru care s-au platit 60 de milioane de lei. Utilitatea lui a fost insa pusa la indoiala.

Proiecte in lucru

Pasajul de la Piata Sudului, spunea Sorin Oprescu, va fi finalizat in 2016, iar pasajul peste Dambovita, pe Bdul. Nicolae Grigorescu, ar trebui terminat anul acesta, insa sansele ca el sa fie intr-adevar finalizat sunt destul de mici.

Soseaua Iancului-Pantelimon este de doi ani in lucru. Primaria a inchis portiuni din aceasta pentru mordenizari, pentru care a platit aproximativ 70 de milioane de euro - pret care include insa si o parcare. Si la podul Ciurel se lucreaza inca, chiar daca soferii il considera inutil si proiectul nu are studiu de trafic facut.

Primarul a mai vorbit din cand in cand si despre o autostrada suspendata, pe care a promis-o in campania din 2008. Dupa 7 ani, Sorin Oprescu spune ca a facut 8 - 10 kilometri, insa, asa cum el insusi declara in luna iunie, "asta va fi surpriza alegerilor viitoare".

Sorin Oprescu nu este primul edil din Bucuresti care a ajuns in atentia procurorilor DNA. Si primarii de sector, care nu au nici pe departe bugetul de la Primaria Generala, au dat declaratii in birourile procurorilor anti-coruptie.

Cristian Poteras, fost primar al Sectorului 6, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare cu executare, iar Andrei Chiliman, primar in Sectorul 1, este in prezent cercetat sub control judiciar pentru fapte de coruptie.

Distribuie pe Facebook
mai multe