Cand producatorii auto sunt luati de val, apar pe piata masinile-amfibii

Cand producatorii auto sunt luati de val, apar pe piata masinile-amfibii
Ploile din ultimele luni ti-au cam dat peste cap pana si traseul obisnuit de deplasare la birou. Pasaje inundate, strazi acoperite de apa, rauri revarsate, pe toate le intalnesti in Romania dupa fiecare potop de o zi sau doua. Mai putin afectate de acest scenariu lacustru sunt masinile-amfibii.
Trimite unui prieten

Omologate oficial de producatori sau realizate de diversi pasionati, masinile-amfibii fac furori pe oriunde apar. Cu toate acestea, achizitia unui astfel de autovehicul te-ar ustura serios la buzunar. Daca risti sa iti cumperi o masina-amfibie, poti fi sigur insa ca vei avea un aspirator de femei mai performant decat un Audi A8, mai ales in zilele ploioase. Si, in plus, poti traversa linistit zonele inundabile marcate pe harta marilor orase de catre autoritati.

Orasele lacustre din Romania

Bucuresti, Iasi, zona limitrofa a Brasovului, Sibiul, Satu-Mare, Slatina, Urziceniul si cateva localitati din bazinul Muresului, printre care si Campia Turzii, figureaza pe harta oficiala a zonelor inundabile din Romania.

Bucurestiul, de exemplu, are intreg perimetrul dintre Ion Minulescu, Abatorului, Tineretului si Calea Vacaresti expusa unui risc de viitura de pe Dambovita. In Sibiu, raul Cibin pare sa le dea fiori autoritatilor, in timp ce Iasiul si Slatina au pe harta cartiere intregi precum Nicolina, respectiv Tudor Vladimirescu cu potential de zone lacustre.

Pe langa harta oficiala, alte lacuri naturale care apar pe strazi sau in pasaje la fiecare ploaie mai sanatoasa. In acele momente iti doresti cu ardoare sa ai o masina-amfibie.

Nemti la apa

Cand producatorii auto sunt luati de val, apar pe piata masinile-amfibii

Modelul "amfibie" al VW "Broscuta" a fost produs in anii '40 pentru armata germana si folosit in al doilea razboi mondial timp de sase saptamani inainte de capitularea Germaniei naziste. Proiectul a fost continuat de unul dintre inginerii care au lucrat inca din 1938 pentru Wermacht, in 1961, Hans Trippel lansand pe piata modelul Amphicar 770.


Automobilul destinat uzului larg a prins destul de bine la americani, nu mai putin de trei sferturi din productie luand drumul SUA.

In 1965, masina lui Trippel a traversat Canalul Manecii intr-un test organizat de reporterii britanici de la Autocar. Viteza atinsa pe apa este de 11 km/h, in timp ce pe uscat vehiculul putea sa atinga maximul de 110 km/h. Masina este propulsata de un motor Triumph de 1147 cm care dezvolta 43 CP. Pretul unui exemplar Amphicar ajunge astazi si la 30.000 euro.

Elvetienii vin cu Rinspeed

Rinspeed Splash este o creatie a constructorului elvetian Rinspeed. Vehiculul amfibiu a traversat Canalul Manecii in 3 ore, in timp ce pe uscat se dovedeste capabil sa atinga 190 km/h, o viteza aproape de 4 ori mai mare decat cea din mediul acvatic. Elvetienii mai incercasera marea cu degetul, producand inainte de 2004 si modelul Rinspeed Squba, inspirat de Lotus Elise.

Batalie Lamborghini-Corvette

Modelul Countach de la Lamborghini a fost lansat la apa de un pasionat care a reusit sa ii modifice forma, adaptand automobilul exclusivist si la propulsia prin apa. Mike Ryan, autorul acestei minuni, nu a dezvaluit insa costurile care au stat in spatele transformarii exclusivistei masini in autovehicul amfibiu.

Corvette a fost si ea obiectul unei "mutatii" survenite in mana inginerilor de la Cool Amphibious Manufacturers International. CAMI Hydra Spider este o masina-amfibie cu performante excelente si in apa, si pe uscat: 80, respectiv 190 km/h. Rotile acestei masini sunt retractabile, iar creatorii sai sustin ca este de nescufundat.

Investitie de un sfert de milion

"Sea Lion", creatia lui Mark Witt, este cea mai rapida masina-amfibie, atingand 200km/h pe uscat si 96 in mediu acvatic. Masina a fost vanduta de Witt prin intermediul unui site de licitatii, dar pretul de achizitie ramane necunoscut. Initial, constructorul a cerut 259.000 dolari.

Gibbs Aquada, adevaratul diavol tasmanian

Cand producatorii auto sunt luati de val, apar pe piata masinile-amfibii

Nici Gibbs Aquada nu se prezinta rau, inginerii neo-zeelandezi scotand pe piata un produs care a reusit sa stabilieasca un nou record in traversarea Canalului Manecii: o ora si patruzeci de minute. Un motor V6 de 2,5l scoate din masina neo-zeelandeza 160 km/h pe uscat si aproape 50 km pe apa.

Trimite unui prieten