Bucurestiul se pregateste sa interzica masinile cu motor diesel. Ce prevede noul Plan de Actiune pentru un Oras Verde

Bucurestiul se pregateste sa interzica masinile cu motor diesel. Ce prevede noul Plan de Actiune pentru un Oras Verde
Trimite unui prieten

In prezent, municipiul Bucuresti nu reglementeaza accesul vehiculelor foarte poluante pe drumurile sale. Pana in prezent, a existat o singura initiativa de a introduce o zona cu emisii reduse, insa municipalitatea a renuntat la aceasta in 2020, inainte de alegerile locale, din cauza opozitiei publice. Cu toate acestea, un nou cadru de mobilitate urbana durabila (Legea nr. 155/2023) a intrat in vigoare la nivel national, iar Bucurestiul se numara printre orasele obligate sa introduca o zona cu emisii reduse. Ca atare, municipalitatea va trebui sa o conceapa astfel incat sa reduca emisiile provenite din transportul privat, reglementand astfel accesul vehiculelor foarte poluante in oras, se arata intr-un Plan de Actiune pentru un Oras Verde publicat pe site-ul Primariei Capitalei.

Prin urmare,autoritatile locale pregatesc proiectarea, promovarea si punerea in aplicare a unei zone cu emisii reduse (LEZ) in intreaga zona metropolitana a Bucurestiului. LEZ va restrictiona treptat accesul in oras al celor mai poluante vehicule, cu un calendar clar de eliminare treptata care face diferenta intre tipurile de combustibil (de exemplu, motorina, benzina) si varsta vehiculului. Vehiculele diesel si cele mai vechi se vor confrunta cu restrictii mai stricte, accelerate, in comparatie cu alte masini.

Succesul LEZ va fi strans legat de un sistem robust de monitorizare a calitatii aerului, cu un numar mai mare de statii de masurare si campanii cu termene precise pentru identificarea si abordarea punctelor critice de poluare a aerului. Transparenta publica privind datele referitoare la calitatea aerului este esentiala pentru asigurarea acceptarii publice. Punerea in aplicare va fi sustinuta de camere de supraveghere, de indicatoare stradale si de o campanie de comunicare pentru a creste gradul de constientizare a beneficiilor. Se vor impune amenzi vehiculelor neconforme, iar aceste fonduri vor fi redirectionate catre un fond pentru mobilitate curata, care va contribui la reducerea saraciei in materie de transport si la sprijinirea mobilitatii durabile, se mai arata in Planul de Actiune pentru un Oras Verde publicat pe site-ul Primariei Capitalei.

Etape de punere in aplicare:

1. Definirea limitelor LEZ si stabilirea clasificarii vehiculelor pe baza standardelor de emisii (de exemplu, standardele Euro). Va fi elaborata o abordare progresiva pentru a spori treptat restrictiile privind vehiculele cu emisii ridicate.

2. Modernizarea retelei de statii de monitorizare a calitatii aerului in oras asa incat sa reflecte poluare provenita de la vehiculele aflate in trafic si pentru a desfasura campanii cu prelevatoare pasive de NO2 pentru a determina daca sunt necesare masuri suplimentare in anumite zone. In plus, utilizarea laboratoarelor mobile de monitorizare a calitatii aerului pentru a viza zonele cu trafic intens si punctele nevralgice ale poluarii si pentru a stabili un nivel de referinta al calitatii aerului pentru oras si a monitoriza impactul LEZ. Partajarea publica a datelor prin intermediul unor afisaje in timp real.

3. Dezvoltarea, achizitionarea si implementarea de camere de recunoastere automata a placutelor de inmatriculare la punctele de intrare in LEZ, care sa permita identificarea automata a vehiculelor neconforme. Stabilirea unui sistem de emitere a amenzilor, fondurile fiind directionate catre Fondul pentru mobilitate curata.

4. Lansarea unei campanii de comunicare pentru informarea publicului cu privire la LEZ, la modul de respectare a acesteia si la beneficiile pentru calitatea aerului si sanatatea publica. Sublinierea reinvestirii amenzilor in solutii de mobilitate pentru comunitatile vulnerabile.

5. Monitorizarea continua a calitatii aerului si a datelor privind traficul pentru a evalua impactul LEZ. Ajustarea dimensiunii si restrictiilor zonei pe baza datelor. Publicarea de rapoarte anuale pentru a asigura transparenta si a mentine sprijinul public.

Etapele si calendarul punerii in aplicare:

Proiectarea limitelor si standardelor zonelor cu emisii reduse: 6-9 luni.

Instalarea de sisteme de monitorizare a calitatii aerului: 6 luni, concomitent.

Sisteme de aplicare a legii: Instalarea camerelor ANPR: 12-18 luni.

Campanie de comunicare si sensibilizare: in curs de desfasurare.

Monitorizare, evaluare si raportare: in curs de desfasurare.

Implementarea treptata a Zonei cu emisii reduse (LEZ) din Bucuresti vizeaza reducerea progresiva a vehiculelor cu emisii ridicate din oras, abordand problema parcului auto mai vechi, cu o varsta medie de 12,4 ani si o pondere de 43,5% a vehiculelor diesel. Functionand pe tot parcursul anului, LEZ vizeaza initial o reducere de 10% a vehiculelor cu emisii ridicate, economisind 21.900 tCO2e pe an. Obiectivele pe termen mediu cresc acest obiectiv la o reducere de 20 %, obtinandu-se 43.800 tCO2e pe an, iar planurile pe termen lung vizeaza o reducere de 30 %, obtinandu-se 65.700 tCO2e pe an, se mai arata in acelasi Plan de Actiune pentru un Oras Verde publicat pe site-ul Primariei Capitalei.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Iulie 2025