Cate CRUCIULITE, CD-uri sau braduti am voie sa-mi pun la parbrizul masinii?

Cate CRUCIULITE, CD-uri sau braduti am voie sa-mi pun la parbrizul masinii?
  • Codul Rutier sanctioneaza drastic aceasta practica
  • Amenda este cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei
Distribuie pe Facebook

Daca faci parte din categoria conducatorilor auto care isi lipesc/atarna zeci de cruciulite, braduti, alte zorzoane sau celebrele CD-uri "antiradar" pe parbriz sau la oglinda retrovizoare, atunci urmatoarele randuri sunt ca un dus cu apa rece pentru tine.

Hai ca CD-uri "antiradar" nu am mai vazut de ceva timp, desigur ca mai sunt si exceptii, insa in locul lor conducatorii din Romania au inceput sa atarne zeci de cruciulite, icoane, zorzoane, jucarii si te mai miri ce. Ba le vezi in partea inferioara a parbrizului, una sub alta, ba atarnate de oglinda retrovizoare.

Daca mai are si numar cu "Insured by God" sau "pestele" in spate este level 1000. Dar aici nu dezbatem pornirile religioase ale nimanui si nici nu punem la indoiala bunul gust al soferului roman, ci pur si simplu vrem sa le atragem atentia celor in cauza ca lipirea sau atarnarea acestor "decoratiuni" este sanctionata drastic de Codul Rutier.

Mai exact, in O.U.G 195/2002 sau cu alte cuvinte Codul Rutier, se arata ca "aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea" reprezinta o contraventie incadrata in clasa a IV-a de sanctiuni.

Abaterile incadrate in aceasta clasa sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 9 si 20 de puncte-amenda. Cum valoarea unui punct este de 145 de lei, poti sa platesti intre 1.305 si 2.900 de lei daca ai asa ceva atarnat de oglinda retrovizoare sau lipit pe parbriz.

Prin aceste accesorii, politistii rutieri inteleg odorizante puse in numar mare la oglinda, diverse obiecte religioase, suporturi pentru diferite dispozitive electronice, ventilatore, jucarii de plus, abtibilde puse pe marginea parbrizului si asa mai departe.

Asadar, raspunsul la intrebarea din titlu este: zero, niciunul, niciuna etc.

Distribuie pe Facebook
mai multe