Chevrolet in portul Koper

Chevrolet in portul Koper
Chevrolet ne prezinta culisele operatiunilor complexe de distributie a autovehiculelor.
Distribuie pe Facebook
Pentru a incepe cu inceputul, autovehiculele Chevrolet sunt proiectate si dezvoltate in uzinele General Motors din intreaga lume, in SUA, Coreea de Sud, Germania, Brazilia si Australia. Autovehiculele sunt distribuite din Coreea si America de Nord in Europa prin porturile maritime si in Europa Centrala si de Est prin portul Koper. Acesta este cel mai mare terminal auto din Marea Adriatica si - conform datelor din ultimul an - al patrulea cel mai mare terminal auto din Marea Mediterana.
Portul Koper este administrat de catre Luka Koper d.d. prin intermediul unui contract de concesiune incheiat cu statul. Compania asigura servicii portuare si de logistica la cel mai inalt nivel de calitate si o gama larga de servicii suplimentare.

Chevrolet in portul Koper

Cea mai scurta ruta de livrare intre Asia de Est si Europa
Chevrolet a ales Portul Koper ca centru de distributie si logistica datorita pozitiei sale geostrategice excelente: se afla pe cea mai scurta ruta de transport care face legatura intre pietele Europei Centrale si de Est. Hoegh Autoliners, unul dintre cei mai renumiti operatori de tip RO-RO (roll on-roll off) la nivel global, transporta cel mai frecvent autovehicule Chevrolet din porturile coreene Inchon, Busan si Gunsan catre Koper.
Din capacitatea totala a vaporului, cuprinsa intre 4000 si 6000 de autovehicule, intre 1500 si 2000 - in functie de model - ajung in portul Koper. Transportul dureaza 30 de zile. Aproximativ 150 de autovehicule sunt descarcate in fiecare ora de catre soferi pregatiti special, intre 30 si 40 per tura.

Urmatoarele tari utilizeaza portul Koper ca punct de plecare pentru autovehiculele Chevrolet: Albania, Austria, Azerbaidjan, Armenia, Austria, Belarus, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Georgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

Chevrolet in portul Koper

Terminal auto

In ceea ce priveste numarul de autovehicule, Chevrolet utilizeaza cea mai mare parte din serviciile de logistica ale portului, inclusiv servicii auto suplimentare: intretinerea, pregatirea si inspectia inainte de livrare a autovehiculelor.

Noile autovehicule Chevrolet descarcate de pe nava si aduse in parcarea exterioara trebuie sa treaca de inspectia de la primul punct de oprire dupa descarcare (First Point of Rest - FPR). Aceasta este urmata de verificarea de vama, de verificarea asigurarii si a altor documente justificative si organizarea mai multor tipuri de transport catre destinatia lor finala (transportoare de autovehicule, trenuri, nave). Sunt efectuate, de asemenea, servicii de intretinere, pregatire si inspectie inainte de livrare.

Chevrolet in portul Koper

Procedurile de lucru la terminal sunt complet computerizate, utilizandu-se echipamente de scanare laser fara fir. Toate informatiile sunt colectate si procesate de un centru (de computere) IT modern.

Fiecare autovehicul Chevrolet supus inspectiei are locul sau in parcarea moderna, iluminata si securizata, sub supraveghere video.

Chevrolet in portul Koper

Cine sunt soferii de la terminal?


Soferii sunt special instruiti pentru transferul autovehiculelor la terminalul auto. Cea mai simpla manevra de lucru consta in deplasarea autovehiculelor dintr-un loc de parcare (depozit) intr-altul. Lucrul pe nava este mai solicitant, intrucat autovehiculele trebuie parcate astfel incat sa se obtina cea mai buna dispunere in spatiu. Cea mai dificila sarcina in cadrul vagoanelor de tren este descarcarea autovehiculelor,aceasta efectuandu-se prin conducerea in marsarier de-a lungul unui numar mare de vagoane, pentru a ajunge in siguranta la locul de parcare.


Pentru a putea sta la volanul unui autovehicul nou, personalul trebuie sa obtina un certificat de cazier judiciar, sa treaca de controlul medical si sa aiba permis de conducere pentru categoriile corespunzatoare de cel putin 3 ani. Chiar si in timpul pregatirii profesionale, membrii personalului trebuie sa poarte o uniforma speciala pentru a putea fi reperati de celelalte persoane. Uniformele sunt foarte importante si aceleasi pentru toata lumea.

Chevrolet in portul Koper

Rutele de transport sunt stabilite cu exactitate, precum si limitele de viteza si restrictiile aferente. Limita de viteza pentru suprafetele exterioare este de 40 km/h (sau mai putin, in functie de conditiile meteo) si de 10 km/h in parcari. Mersul in marsarier fara ghidare la exterior din partea unui asistent este strict interzis. Este absolut necesar sa mentineti o distanta de siguranta de cel putin trei ori lungimea unui autovehicul in timp ce conduceti in coloana si de cel putin lungimea unui autovehicul din distanta recomandata in timp ce autovehiculele sunt scoase din sirul respectiv. Autovehiculele sunt parcate respectandu-se distanta obligatorie. Marca autovehiculului specifica modalitatea de depozitare pentru transportarea ulterioara si unde trebuie tinuta cheia, fiecare producator avand propriile instructiuni.

Autovehiculele Chevrolet parcate au scaunele acoperite cu huse, transmisia cuplata in prima treapta de viteza si frana de parcare actionata. Cheile se regasesc in compartimentul din portiera soferului. Fiecare autovehicul beneficiaza, de asemenea, de un dispozitiv de transport conectat la un circuit electric, pentru evitarea descarcarii bateriei. Elementul de protectie este indepartat cand autovehiculul soseste la destinatia sa finala.

Deplasarea autovehiculelor in port implica multe proceduri de lucru pe care cumparatorul nu le vede niciodata. Acestea sunt efectuate de specialisti in conformitate cu instructiunile producatorilor. In fiecare an, sute de mii de autovehicule sunt manipulate de catre angajatii portului, care la trateaza in fiecare zi pe fiecare ca pe propriul autovehicul.

Chevrolet in portul Koper

Terminalul in cifre

  • Lungimea maxima de lucru: 800 m
  • Numar de dane: 7
  • Numar de rampe Ro-Ro: 4
  • Numar de rampe cu sine: 6
  • Zone de depozitare deschise: 750.000 m2
  • Zone de depozitare acoperite: 125.000 m2
  • Capacitatea totala de depozitare in spatiu deschis: 44.000 de autovehicule
  • Capacitatea totala de depozitare in spatiu acoperit: 6.000 de autovehicule
  • Capacitate anuala: 600.000 de autovehicule

Chevrolet in portul Koper


Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (27) Poze Chevrolet in portul Koper
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 21 Mai 2012