Cum ar trebui sa arate masina unui adolescent, varianta realista

Cum ar trebui sa arate masina unui adolescent, varianta realista
Cand vine vorba de masini, adolescentii pun pe primul plan look-ul si agresivitatea oferita de masina (caii putere si motorul), de multe ori ignorand complet elementele de siguranta elementare, cum ar fi airbag-urile sau sistemul de stabilitate electronica (cel care impiedica masina sa derapeze in situatii de urgenta).
Distribuie pe Facebook

Masina unui adolescent trebuie sa aiba trei caracteristici principale: sa fie mare, inceata si urata. "Asta trebuie sa aiba parintii in minte atunci cand vor sa le cumpere masini adolescentilor care abia si-au obtinut carnetul de sofer", afirma Adrian Lund, presedintele Insurance Institute for Highway Safety (un ONG care se ocupa cu reducerea numarului de accidente pe teritoriul american), citat de USA Today.

Desi difera de la producator la producator, exista cateva cerinte minime pe care parintii ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand vor sa le dea copiilor pe mana un autoturism:

Sistemul ESP

Tinerii nu au experienta, iar sistemul ESP (Electronic Stability Program) ii ajuta sa nu piarda controlul masinii in cazul unui viraj brusc. ESP-ul va frana automat o roata pentru ca acel viraj sa se efectueze in conditii de siguranta.

Este disponibil pe aproape toate masinile noi, insa la unele modele, cum sunt cele din clasa mica sau mini, apare ca dotare optionala. De exemplu, Logan ofera ESP in standard, pe cand la Citroen C1 este optional.

Masini pentru adolescenti

Airbag-uri laterale

Pe langa pernele de aer frontale, masina trebuie sa fie echipata si cu airbag-uri laterale. Pe soselele din Romania si nu numai, vedem destul de des cazuri in care tinerii s-au rostogolit cu masina in sant.

Masini pentru adolescenti

Avertizare de coliziune

Compania suedeza Volvo ofera pe modelele sale in varianta standard un sistem de avertizare si franare in caz de coliziune denumit City Safety. La viteze de sub 50 de km/h sistemul franeaza in caz de pericol, mai ales daca soferul e cu ochii in alta parte. Desi este vorba de un sistem nou si revolutionar, destul de scump, tot mai multi producatori apeleaza la astfel de masuri de precautie.

Masini pentru adolescenti

Marime

Referitor la dimensiuni, recomandarile specialistilor sunt masinile de clasa medie sau mare, cum sunt Honda Accord, Volkswagen Passat, Mazda 6 etc. Potrivit lui Lund, marimea conteaza in cazul unui accident, iar autoturismele de clasa mica sunt de evitat pentru adolescenti.

Masini pentru adolescenti

Caii putere

Cu cat masina are mai multi cai putere, cu atat adolescentul va fi tentat sa ii testeze la maximum capacitatile. Nu degeaba apar tot felul de stiri cu accidente in care victimele sunt tineri ce au primit pe mana bolizi de sute de cai putere. Pana ce soferul nu capata experienta, aceste masini trebuie evitate.

Masini pentru adolescentiBMW M3, o masina nerecomandata tinerilor aflati la primul contact cu volanul.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Masini pentru adolescenti
mai multe