Cum Rabla nu functioneaza in Romania

Cum Rabla nu functioneaza in Romania
Romania, the land of choice, acesta este imnul turistic al Romniei. Si nici nu se putea alege altul mai inspirat pentru o tara a contradictiilor, daca ne uitam la esecul programului Rabla in Romania, pe de o parte, si alegerile deloc gresite facute de unii dintre noi.
Distribuie pe Facebook

Prima etapa din 2009 a programului Rabla a fost cea mai slaba din istorie: pana la sfarsitul lunii aprilie s-au vandut doar o treime din masinile aflate in aceasta oferta (7.000 din cele 20.000 puse la dispozitie), desi au fost mai multe locuri oferite de stat, prima a crescut si ea comparativ cu 2008, de la 3.000 lei la 3.800 lei, iar dealerii de masini straine au avut reduceri de mii de euro, ajungand sa vanda chiar sub pretul Daciei.


Desi celor de la Dacia, li s-a dublat cota alocata dupa ce si-au epuizat norma de 1.731 de unitati destinata lor in prima etapa (deci nu se poate spune ca romanii nu au ajutat industria autohtona), iar Renault/Nissan a vandut 1.020 unitati, Skoda 777, Chevrolet, Opel, Ford si Fiat intre 400 si 500 de masini, nici cumparatorii de masini 4x4 si de lux nu sunt de neglijat.


In primul rand, trebuie stabilit de la bun inceput un fapt: daca din cele peste 220 masini vandute de Volkswagen prin programul Rabla, cele mai multe au fost Golf si Polo- modele de clasa mica, economice si mai accesibile ca pret, cumparatorii de Touareguri sau de masini premium sau sport au existat si ei, acestia fiind persoane care, de regula, n-au facut saltul brusc de la o Dacie ruginita la masini de 35.000 (pret promotional pentru un Touareg) dotate cu motoare puternice.


Lucrurile functioneaza cam asa in timp de criza: pentru cine dispune de capital si este sigur pe afacerea sau locul lui/ei de munca, nu are de ce sa nu profite de discount-uri la masini chiar si de 4-5.000 de euro. Aceasta gandire poate fi, prin urmare, aplicata in mai toate domeniile vietii noastre, de la cumpararea de terenuri, apartamente, reconditionari de interioare si chiar preluari de afaceri aflate in dificultate.

Distribuie pe Facebook
mai multe