Cum să călătorești în siguranță în Bulgaria cu mașina în 2023?

Cum să călătorești în siguranță în Bulgaria cu mașina în 2023?
Bulgaria este o destinație frecventă pentru turiști. Mulți decid să organizeze călătorii în agențiile de turism, dar există și cei care își planifică singuri vacanța. Dacă faceți parte din ultimul grup și planificați o călătorie cu mașina, atunci articolul acesta vă va oferi răspunsuri la întrebările pe care le aveți. Iată ce trebuie să știți înainte de a călători în Bulgaria!
Distribuie pe Facebook

Atunci când traversați granița cu Bulgaria cu mașina, veți avea nevoie de pașaport, permis de conducere, certificat de înmatriculare a mașinii și o poliță de asigurare de răspundere civilă valabilă.

De asemenea, pentru a călători pe drumurile bulgare, trebuie să achiziționați o vinietă, a cărei lipsă poate duce la o amendă semnificativă. Puteți să o cumpărați de pe site-ul oficial pentru vigneta de Bulgaria. Tot ce trebuie este să furnizați câteva informații de bază, precum datele vehiculului, durata și începutul călătoriei, numărul de înmatriculare al vehiculului, modalitatea de plată. Astfel, vinieta poate fi înregistrată și eliberată corect, iar dumneavoastră vă puteți începe călătoria în siguranță.

Documente necesare

Deși Bulgaria nu face încă parte din spațiul Schengen, la frontieră trebuie să prezentați doar o carte de identitate, deși, bineînțeles, este posibil și un pașaport. De asemenea, șoferul mașinii trebuie să aibă permis de conducere valabil, certificat de înmatriculare a vehiculului și dovada achiziționării unei polițe de asigurare de răspundere civilă, așa cum am subliniat anterior.

Cartea verde nu este obligatorie, dar, fiind un document recunoscut la nivel internațional, poate accelera formalitățile pentru obținerea unei eventuale despăgubiri. Atunci când se călătorește cu o mașină închiriată, legea cere, de asemenea, autentificarea notarială a confirmării împrumutului auto în bulgară, engleză, germană sau franceză. Poliția cere rar acest lucru, dar este mai bine să mergeți la sigur. Până la urmă, nimeni nu își dorește griji inutile în vacanță.

Trecerea frontierei

A intra în Bulgaria înseamnă a trece controlul de frontieră. Puteți alege o rută prin România sau Serbia. Cozile la toate punctele de trecere nu sunt foarte lungi, dar de obicei timpul de așteptare este de la câteva zeci de minute la două ore. Alegerea unui drum prin România și trecerea frontierei Dunării presupune plata unei taxe de trecere a feribotului sau a podului - Mowa tu o przejściach Giurgiu - Ruse, Vidin - Calafat, Silistra - Călărași, Oryahovo - Becket, Nikopol - Turnu Măgurele oraz Svishtov - Zimnitsa.

Legile de circulație

Regulile de circulație din Bulgaria sunt foarte asemănătoare cu cele din România. Limitele de viteză: pe autostrăzi - 130 km/h, în afara localităților - 90 km/h, în localități - 50 km/h. Merită să țineți cont de acestea, deoarece poliția de abia așteaptă să prindă șoferii neatenți din ascunzătoare, iar radarele abundă.

Circulația cu luminile de întâlnire este obligatorie non-stop doar de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii martie. La fel ca în România, în Bulgaria este obligatorie purtarea centurii de siguranță și acest lucru se aplică tuturor pasagerilor din vehicul.

Totodată, atunci când vorbește la telefon, șoferul mașinii trebuie să folosească un kit hands-free. Limita de alcool permisă pentru șofer este de 0,50 ppm.

Echipamente auto în Bulgaria

Echipamentul auto obligatoriu în Bulgaria este practic același ca în România. Pe lângă triunghiul și stingătorul de incendiu, trebuie să aveți la dumneavoastră și o trusă de prim ajutor.

NU uitați să schimbați uleiul din timp, să verificați toate becurile și să verificați mașina.

Taxe rutiere

Infrastructura rutieră din Bulgaria este bună (800 km de căi ferate). Desigur, este nevoie să achiziționați vinieta. Până de curând, aceasta a fost sub forma unui autocolant care se lipea pe parbriz, dar din ianuarie 2019 s-au introdus vinietele electronice.

Există, de asemenea, distribuitoare de viniete la punctele de trecere a frontierei și la unele benzinării. Taxele nu sunt supraevaluate. În cazul unui autoturism, o vinieta de 7 zile costă aproximativ 16 euro, iar o vinieta lunară costă 23 de euro.Pentru lipsa unei viniete valabile, puteți primi o amendă de 300 leva, adică aproximativ 760 de lei.

În câteva cuvinte

Bulgaria este uimitoare și nu aveți de ce să vă grăbiți să treceți prin acest loc când sunt multe de văzut și de făcut. În plus, țara este sigură și vă puteți bucura de o rețea rutieră extinsă, ajungând rapid dintr-un loc în altul dacă călătoriți cu mașina.

Distribuie pe Facebook
mai multe