Cum sunt romanii la volan: 17% isi fac selfie-uri si 18% flirteaza

Cum sunt romanii la volan: 17% isi fac selfie-uri si 18% flirteaza
  • Ce obiceiuri au soferii romani cand conduc
  • 17% isi fac selfie-uri si 18% flirteaza
  • Romanii ocupa locul trei in topul celor mai slabi soferi din Europa
Distribuie pe Facebook

Soferii romani recunosc ca sunt maestri in multi-tasking cand sunt la volan si ca se angajeaza in mai multe activitati atunci cand conduc. Cea mai populara dintre acestea este vorbitul la telefon, insa si selfie-urile sau flirtul se numara printre preocuparile lor preferate.

Ce obiceiuri au soferii romani cand conduc

In cadrul unui studiu realizat de o companie de leasing operational, soferii romani au fost chestionati in legatura cu obiceiurilor pe care le au atunci cand conduc. 71% dintre ei spun ca vorbesc la telefon la volan, un procent mai mic decat media europeana, care se situeaza la 74%, in timp ce media globala este de 69%.

Unul din patru soferi spune ca mananca adesea la volan, iar 19% spun ca obisnuiesc sa trimita SMS-uri sau sa discute pe chat pe retelele de socializare. 14% dintre respondenti spun ca fumeaza cand conduc, iar 18% dintre acestia obisnuiesc sa flirteze cand sunt trafic. Si la nivel global flirtul pare a fi des intalnit la volan, 12% dintre soferii chestionati spunand ca fac asta in mod curent.

In ceea ce priveste flirtul in cazul soferitelor, femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani au afirmat ca nu au facut avansuri si nici nu au raspuns la ele vreodata in trafic. In schimb, femeile mai tinere, cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, au afirmat in proportie de 34% ca au flirtat cel putin o data in timp ce se aflau la volan. In cazul soferilor barbati cu varsta pana in 34 de ani, procentul este similar, de 35%.

In cazul romancelor s-a mai remarcat o particularitate in comportamentul la volan. Doamnele si domnisoarele din Romania afirma ca se machiaza adesea in timp ce stau la stop. Un procent de 4% dintre soferitele de la noi din tara au recunoscut ca au acest obicei, fata de 2% cat este media globala.

Un alt studiu legat de comportamentul romanilor la volan si realizat de Comisia Europeana arata ca un nou obicei devine tot mai popular in trafic: fotografiile de tip "selfie". 17% dintre soferii participanti la studiu au declarat ca isi fac selfie-uri la volan.

Tinerii sunt cei care isi fac cel mai des fotografii de acest tip, un sfert dintre ei avand acest obicei la volan. Romania ocupa locul 4 in Europa cand vine vorba de selfie-uri in trafic, dupa Marea Britanie, Germania si Franta. Aceeasi analiza releva si faptul ca 27% dintre ei isi verifica pagina de Facebook cat timp sunt in masina.

Romanii se numara printre soferii cei mai preocupati de costurile complementare utilizarii unui automobil. Cand au fost intrebati daca ar alege un model eficient pentru a evita plata unor taxe mari, 51% dintre soferii romani au raspuns afirmativ.

Acest procent ne plaseaza pe locul 4 in lume dupa Portugalia (63%), Grecia (61%) si Turcia (59%). Danezii, australienii si soferii din Luxemburg sunt cel mai putin preocupati de plata unor taxe mai mari, inregistrand procente de sub 30% in cazul unor raspunsuri afirmative.

Romanii ocupa locul trei in topul celor mai slabi soferi din Europa

Soferii romani sunt pe locul trei in topul celor mai slabi conducatori auto din Europa. Un studiu realizat cu cateva luni in urma de aceeasi companie de leasing operational arata ca in tara noastra se circula adesea cu o viteza mai mare decat cea legala. La nivel national, aproape 7 milioane de romani detin permis de conducere, mult mai putini decat in state precum Marea Britanie sau Germania.

Topul a fost realizat luandu-se in calcul parerile conducatorilor auto din intreaga Europa. Asadar, majoritatea dintre soferii din UE (13%) i-au indicat pe italieni drept cei mai slabi soferi, 6% dintre ei sunt de parere ca din Franta provin cei mai prosti soferi, in timp ce 5% considera ca romanii sunt cei mai nepriceputi la volan. In top urmeaza grecii si polonezii, cu cate 4%.

De altfel, chiar si in perceptia noastra tot locul trei il ocupam. La intrebarea legata de cei mai slabi soferi, 10% dintre romani i-au indicat pe bulgari, 6% pe italieni si 5% pe romani. Ungurii si grecii completeaza topul in perceptia romanilor. Soferii romanii spun despre ei ca circula cu viteza mai mare doar atunci cand se afla pe drumuri libere, pe autostrada sau cand se grabesc.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 16 Februarie 2016