De ce cumpara romanii Dacii second-hand din strainatate?

De ce cumpara romanii Dacii second-hand din strainatate?
  • Motivele pentru care romanii cumpara Dacii rulate in Vest
  • Daciile reinmatriculate in Romania provin din Franta
  • Cele mai vandute marci second-hand sunt cele germane
Distribuie pe Facebook

Dacia este cea mai populara marca auto din tara, reprezentand totodata optiunea preferata a romanilor atunci cand vine vorba de achizitionarea unei masini noi. Surprizele nu se opresc insa aici.

Statisticile Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arata ca, in primele 8 luni ale acestui an, in Romania au fost inmatriculate peste 1.000 de automobile Dacia aduse din strainate.

Cifrele scot la iveala un comportament inedit al soferilor. Dar de ce ai cumpara o masina fabricata la tine in tara, care are oricum un pret mic, la mana a doua dintr-o alta tara?

Motivele pentru care romanii cumpara Dacii rulate in Vest

Unul dintre motivele pentru care exemplarele straine au succes in Romania il reprezinta faptul ca Dacia este o marca de flota, pe care o cumpara in general companiile, care scot apoi la vanzare masinile cu preturi mult mai mici decat ar face-o un proprietar privat.

Un autoturism la mana a doua costa la fel daca e rulat in Romania sau in strainatate, insa uzura este in mod cert diferita, iar asta se datoreaza drumurilor din tarile vestice, mult mai bune decat cele de la noi. Si taxele sunt asemenatoare in ambele cazuri.

Spre deosebire de soferii romani insa, care amana vizitele la service, cei care circula in tarile din vestul Europei sunt obisnuiti sa faca revizii, sa schimbe componentele des si sa intretina masina mai bine, multe dintre masini avand chiar si cartea de service completata.

Totodata, si calitatea combustibilului este superioara la benzinariile din strainatate, fapt ce duce la un grad de uzura mai mic decat in cazul masinilor care au fost folosite la noi in tara.

Toate aceste lucruri fac ca automobilul sa fie intr-o stare foarte buna - spre deosebire de cea a unei masini rulate in Romania, insa pretul este aproximativ egal. Drept urmare, motivele pentru care Daciile second-hand aduse din afara tarii au prins in Romania sunt mai mult decat intemeiate.

Daciile reinmatriculate in Romania provin din Franta

Majoritatea masinilor second hand cumparate de romani sunt aduse din Germania, insa atunci cand vine vorba de Dacii, cele mai multe exemplare vin de pe teritoriul Frantei.

De altfel, aceasta tara este si principala destinatie de export a marcii din Hexagon, care are aici o cota de piata de aproape 5% - fapt ce ii confera locul 5 in topul celor mai vandute marci.

Explicatia pentru succesul inregistrat printre francezi rezida si in faptul ca Dacia este detinuta de Renault, o companie cu o istorie bogata in Hexagon.

A doua destinatie este Germania, acolo unde compania romaneasca are o cota de piata de 1.55%. In Spania, marca de la Mioveni este nevoita sa se multumeasca cu o cota de piata de 4,7%, Sandero fiind cel mai cumparat model.

Si in Marea Britanie Dacia se vinde bine, in mod special datorita pretului sau accesibil.

In ceea ce priveste locul de productie al masinilor cumparate de romani, nu este vorba doar de masini facute la Mioveni, plimbate pana in Occident, apoi cumparate la mana a doua si aduse inapoi acasa, ci si despre exemplare fabricate la alte uzine ale companiei, din Maroc sau India.

Cele mai vandute marci second-hand sunt cele germane

In general, romanii nu cumpara autoturisme Dacia second-hand, preferand masinile germane in detrimentul celor produse la Mioveni. Piata auto este dominata de achizitii la mana a doua; pe primul loc gasim Volkwswagen cu 44.811 de masini inmatriculate in perioada ianuarie - august 2015, urmat de Opel cu 27.041 de unitati si Ford cu 18.206 de unitati.

In total, in intervalul de 8 luni s-au inmatriculat 156.885 de masini rulate, cu 12 procente mai mult fata de cifrele inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior. Prin comparatie, in Romania, in aceste 8 luni s-au cumparat in total de 51.087 de unitati, cu Dacia ocupand primul loc de departe, fiind urmata de Volkswagen si Skoda.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 22 Septembrie 2015