Dezbatere: 'Zidul Mortii' din Suceava, periculos sau nu?

Dezbatere: 'Zidul Mortii' din Suceava, periculos sau nu?
  • Lucrarea trebuia terminata in 2012
  • In noiembrie 2012 a mai avut loc un accident cu 3 victime
  • Autoritatile vor sa grabeasca lucrarile si sa aduca semnalizari suplimentare
Trimite unui prieten

Pe centura orasului Suceava este in lucru o constructie foarte controversata. Un pilon urias care are rol de suport pentru soseaua supraetajata a facut zilele trecute cea de-a patra victima mortala. Chiar daca nu este clar ca de vina este in totalitate constructia, aceasta a primit porecla de "Zidul Mortii".

Chiar dupa Revelion, pe centura Sucevei a avut loc un accident grav. Un Volkswagen Golf break s-a lovit de pilonul de beton din mijlocul unui sens giratoriu aflat in constructie iar soferul a decedat pe loc. Pe peretele constructiei sunt deja 3 placi comemorative cu alte trei victime care au murit in urma altui accident, in acelasi loc, in 2012. Cele patru victime decedate i-au facut astfel pe soferi sa numeasca aceasta constructie "Zidul Mortii".

Semnalizarea lucrarii sau viteza?

Conform politistilor, tanarul care a murit in urma cu cateva zile avea o viteza mult prea mare pentru conditiile de drum. Se pare ca in acel moment era o ceata densa cu vizibilitate de sub 50 de metri, iar soferul mergea mult prea tare. In plus, carosabilul era acoperit cu polei, ceea ce a ingreunat manevra de franare.

Chiar daca politia a spus ca principala cauza a fost neadaptarea vitezei la conditiile de drum, soferii au dat vina pe constructor. Au aratat cu degetul spre autoritati si au spus ca semnalizarea acelui loc este deficitara si ca din cauza lipsei unor semne clare si a iluminarii se produc accidente. Insa constructorul, care este responsabil pentru acel sector de drum aflat in constructie, s-a aparat si a demonstrat ca semnele sunt suficiente, conform legii.

Zidul MortiiSoferul a rupt parapetul, a trecut de malul de pamant si s-a urcat pe zid. Dovezi ale vitezei mari, nicidecum 30 km/h cat avea impus sectorul de drum.

Semnalizarea acelei zone in care s-a produs accidentul s-a facut cu:

Presemnalizarea punctului de lucru;
Presemnalizarea rutei ocolitoare;
Indicatoare Lucrari + limitare de viteza 70 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
Indicatoare Depasirea interzisa + limitare de viteza 50 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
Indicatoare Lucrari + limitare de viteza 30 km/h montate pe acelasi stalp (dublate si pe stanga drumului);
Balize - 82 bucati si 31 bucati lampi cu lumina intermitenta;
Indicatoare cu chenar galben Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase - 5 bucati.
Depozit de balast in fata rambleului din pamant armat (infrastructura pentru Varianta de Ocolire a municipiului Suceava);
Parapet metalic de protectie.

Asadar, chiar daca in locul in care s-a produs accidentul era o limita impusa prin semne de 30 km/h, soferul nu a vazut acest lucru si a accelerat mai mult decat permiteau conditiile meteo.

Un alt accident pe 17 noiembrie 2012 - moare o familie

Acesta nu este primul accident cu victime produse la Zidul Mortii. Acum mai bine de un an, un camion s-a izbit de acelasi zid, in acelasi loc, iar persoanele din cabina au decedat. E vorba de doi adulti si un copil. Se pare ca la acea vreme semnalizarea era aproape inexistenta. Si, vorbind despre o luna de iarna, conditiile meteo, de vizibilitate si carosabil, erau cel mai probabil nefavorabile.

Ulterior acestui accident, autoritatile au semnalizat locul si au impus restrictii de viteza. Putem spune ca acel accident ar fi putut fi evitat daca la acea vreme ar fi fost semnalizarile de acum.

Zidul Mortii - denumire meritata, sau pe nedrept?

Pilonul de beton sustine o sosea construita recent. Autoritatile vor ca la finalul lucrarilor, pilonul sa fie centrul unui sens giratoriu. Momentan, numai o bretea din acest giratoriu este data in folosinta, autoturismele inghesuindu-se pe un singur sens. Semnalizarea este destul de buna, insa problema este daca are ce sa caute ditamai zidul de beton in mijlocul unei sosele pe care se circula cu 90 km/h legal.

Insa aceasta intersectie nu este singura care este intrerupta de un sens giratoriu. Amintim centura orasului Ploiesti, care, desi este o sosea cu sensurile separate ca o autostrada, cu doua benzi pe sens, este intrerupta de foarte multe sensuri giratorii. In cazul centurii din Suceava, diferenta este ca in loc sa fie un sens giratoriu cu flori in mijloc, este cu o constructie de beton. Aceste doua accidente regretabile ar fi avut loc oricum, si daca in loc de pilon ar fi fost un giratoriu obisnuit, gol, dar poate nu ar fi fost victime decedate.

Sensul giratoriu este o metoda de limitare a vitezei eficienta si un mijloc de fluidizare a traficului foarte bun (vezi orasul Brasov care nu prea are semafoare). Problema se pune daca acest sens din Suceava trebuia sa fie cu un zid in mijloc sau nu. Privind transparent, constructorul va spune la randul lui ca intr-un sens giratoriu oricum trebuie micsorata viteza, indiferent daca are sau nu un perete in mijloc.

Tu ce parere ai despre aceasta constructie din mijlocul soselei. Isi merita denumirea de Zidul Mortii, sau sunt doar doua cazuri izolate in care soferii sunt de vina?

Zidul Mortii

Trimite unui prieten