Este inceputul unei noi ere. Romania interzice circulatia trotinetelor electrice pe trotuar si introduce placute speciale pentru masinile verzi

Este inceputul unei noi ere. Romania interzice circulatia trotinetelor electrice pe trotuar si introduce placute speciale pentru masinile verzi
  • Romania interzice circulatia trotinetelor electrice pe trotuar si...
  • ... introduce placute speciale pentru masinile verzi
Distribuie pe Facebook

Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006 a fost adoptata luni, 4 octombrie 2021.

"Astazi, 4 octombrie a.c., in sedinta de Guvern a fost adoptata Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006.

Reamintim faptul ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in sensul reglementarii regimului juridic aplicabil circulatiei trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Prin hotararea de astazi se reglementeaza in concret normele de conduita pentru conducatorii de trotinete electrice, similar conducatorilor de biciclete, precum si a conditiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevazute pentru biciclete.

Principalele reguli de circulatie aplicabile conducatorilor de trotinete electrice constau in obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicleta atunci cand aceasta exista, fiind interzisa circulatia acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rand atunci cand circula pe drumurile publice, iar conducatorii de trotinete electrice au obligatia de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este mentionata interdictia conducatorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci cand se afla sub influenta alcoolului ori a substantelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.

Totodata, este interzisa circulatia cu trotineta electrica fara a mentine contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci cand nu sunt respectate conditiile tehnice minime pe care trebuie sa le indeplineasca.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducatorii de biciclete, in cazul trotinetelor electrice, schimbarea directiei de mers se face prin deplasarea conducatorilor pe langa acestea.

In ceea ce priveste conditiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie sa fie dotate cu un sistem adecvat, functional, de directie, respectiv cu un dispozitiv de franare eficace si sa fie dotate cu sistem de avertizare sonora, echipate, pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, cu lumini si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. De asemenea, trotinetele electrice trebuie sa fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care, in miscare, formeaza un cerc continuu.

Totodata, prin aceasta hotarare de Guvern se introduc placutele cu numarul de inmatriculare cu litere si cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizeaza combustibili alternativi si se reglementeaza unele proceduri administrative in domeniul circulatiei rutiere (spre exemplu: procedura privind implementarea punctelor-amenda, procedura de urmat in situatia in care conducatorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de inmatriculare / inregistrare sau permisul de conducere, circuitul proceselor-verbale prin care s-au aplicat numai sanctiuni contraventionale principale etc.)", se arata intr-un comunicat publicat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 6 Octombrie 2021