Evolutie infractionala: Hotii de masini s-au upgradat la nivel smart!

Evolutie infractionala: Hotii de masini s-au upgradat la nivel smart!
S-a dus vremea cand un hot de masini se baza pe carlige de cuier, sarme indoite si alte dispozitive improvizate folosite la spargerea unui autovehicul.
Distribuie pe Facebook

Masinile smart din ziua de astazi au creat si o generatie de hoti smart, din arsenalul carora nu lipsesc dipozitive de bruiaj, laptopuri si programe de generare a codurilor. Asa ca, daca in parcarea de acasa sau din strainatate dai peste un strain cufundat in citirea mesajelor de pe laptop, este mult mai probabil ca acesta sa nu fie un bursier la Microsoft, iesit afara la o gura de aer, ci un hot de autoturisme.

Performanta: pot porni masina fara sa o atinga

Rata spargerilor din capitala Marii Britanii arata ca cel putin o treime din masinile furate din Londra sunt sparte de hackeri dotati cu tehnologii evoluate. Sistemele de bruiaj ale frecventei radio a telecomenzii de la alarma masinii le permit hotilor sa intre in automobil, sa genereze un cod cheie cu ajutorul laptopului, astfel incat sa plece cu masina in mai putin de 10 secunde. Channel 5 si tabloidul britanic Express au realizat inclusiv un documentar cu ajutorul unui hot de masini din Romania care si-a stabilit "cartierul general" in Liverpool.

"Mikki", numele folosit de "calauza" intr-ale hotiei, a explicat pe indelete modul de operare, recunoscand insa ca a preferat sa isi insuseasca doar bunurile de valoare din masini, nu si automobilele.

"Am furat in Germania, Grecia, Franta, dar aici lumea isi lasa mai multe bunuri in masina. Portofele, telefoane mobile, laptopuri, tablete. Este o tara unde faci bani usor din asa ceva", a explicat in documentarul de la Channel 5 hotul din Romania. Acesta sustine ca furturile din autoturisme ii aduc zilnic 600 - 700 de lire in buzunar. Metoda folosita de el se rezuma doar la folosirea unui aparat care bruiaza semnalul telecomenzii auto, restul fiind floare la ureche.

Problema nationala

Numarul furturilor auto din Marea Britanie a inceput sa ii ingrijoreze pana si pe oficiali. Intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul acestei saptamani, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Theresa May, a recunoscut ca furturile de masini prin mijloace moderne reprezinta o problema grava si a cerut sprijinul companiilor producatoare pentru a rezolva aceasta eroare in sistemele de protectie ale autoturismului.

In America se poarta iPhone-ul

Din 2013 incoace, hotii americani prefera iPhone-urile in locul altor dispozitive voluminoase folosite in spargerea autoturismelor. Din aprile 2013 si pana in prezent, mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere au aratat ca hotii de masini folosesc dispozitive de dimensiunile unui iPhone sau ale unei tablete pentru a opera rapid masinile de lux din parcari. Cele mai multe lovituri la care au fost folosite aceste dispozitive au fost date in California, dupa cum au comunicat reprezentantii politiei.

Merg pe laptop, de ce nu si pe smartphone?

Majoritatea analistilor care au studiat imaginile cu hotii aflati in plina operatiune in Long Beach si Oakland California sustin ca tehnologia wireless a telefoanelor mobile este chiar mai eficienta decat cea a laptopurilor folosite la spargeri.

"Laptopurile au reprezentat un varf tehnologic in dotarea spargatorilor in urma cu 7 - 8 ani. Pe atunci, telefoanele smart erau inca in faza incipienta. Din moment ce acum s-a ajuns la performanta ca un smartphone sa ruleze la fel de rapid ca un PC sau un laptop, nu vad de ce nu se poate da o spargere prin intermediul telefonului", a argumentat Robert Vamosi. Acesta este si autorul unei carti despre cum tehnologia moderna se poate dovedi o arma cu doua taisuri, in care face referire la unul dintre hotii celebri de masini ai Cehiei, Radko Soucek.

Geniu infractional

Soucek a fost arestat in 2006 poentru furtul a peste 150 de masini de lux de pe strazile Pragai. De altfel, Cehia inregistreaza o medie de trei ori mai mare de furturi de masini decat media europeana, conform Asociatiei Internationale a Investigatorilor de Furturi Auto. Radko Soucek a fost printre primii hoti de masini care a adoptat tehnologia moderna in bransa.

In ciuda pregatirii limitate la "scoala vietii" de pe strazile din Praga, Soucek a folosit diverse programe de generare si spargere de coduri gasite pe internet si le-a probat, cu succes, pe masinile moderne.

"Iti parchezi masina, o inchizi si te intorci ca sa intri in casa. Exact de atata timp am nevoie ca sa o fur", a declarat in urma cu trei ani Soucek, intr-un interviu din Prague Post.

Distribuie pe Facebook
mai multe