Guvernul....autostrazi viseaza. Ploiesti - Brasov construita in numai 4 ani si 34 de lei taxa per 100 de kilometri

Guvernul....autostrazi viseaza. Ploiesti - Brasov construita in numai 4 ani si 34 de lei taxa per 100 de kilometri
  • Autostrada Ploiesti - Brasov terminata pana in 2023
  • Lucrarile vor incepe anul viitor
  • Costul total se ridica la 1.3 miliarde de euro
Distribuie pe Facebook

Autoritatile dau mai multe detalii despre autostrada care ar urma sa lege Ploiestiul de Brasov si astfel sa reduca semnificativ traficul de pe Valea Prahovei. Soseaua de mare viteza urmeaza sa fie construita in parteneriat public - privat.

Drumul National 1 este in continuare unul dintre cele mai periculoase drumuri de la noi din tara, iar Valea Prahovei este fara indoiala cea mai aglomerata portiune a acestuia. O stiu cel mai bine soferii care stau cu orele in nelipsitele blocaje care sufoca pur si simplu cele mai populare statiuni din aceasta zona.

Dupa ani de promisiuni, autoritatile au facut in sfarsit primii pasi concreti pentru construirea in parteneriat public - privat a unei autostrazi care sa lege orasele Ploiesti si Brasov. Guvernul a publicat recent un document oficial cu privire la planurile pentru constructia acestei sosele de mare viteza.

Din acesta aflam ca lucrarile vor incepe in 2019 si durata de executie va fi de numai 4 ani, ceea ce inseamna ca autostrada ar urma sa fie finalizata in 2023. Este un termen putin cam optimist, in contextul in care lucrarile de infrastructura inainteaza cu viteza melcului in Romania si mai ales ca aceasta autostrada urmeaza sa traverseze muntii si include numeroase viaducte si poduri.

"Proiectul prevedere [...] importante lucrari de arta, intre care 14 viaducte si 33 poduri cu o lungime totala de aproximativ 3 kilometri, precum si 2,6 kilometri de tuneluri cu galerie dubla, reprezentand una dintre provocarile ingineresti cele mai complexe," se arata in documentul mentionat mai sus.

Costurile totale sunt estimate la 1.3 miliarde de euro si pana acum acum, 5 constructori din Austria, Turcia, Spania si China au depus ofertele pentru constructia autostrazii Ploiesti - Brasov. Autoritatile romane vor contribui cu 25% din aceasta suma, urmand ca restul de 75% sa fie suportat de constructor.

Asta inseamna ca circulatia pe autostrada va fi taxata cu 6.3 euro + TVA pentru fiecare 100 de kilometri parcursi (aproximativ 34 de lei). Numai ca firma de constructii va putea solicita plata acestei taxe inclusiv pentru autostrada Bucuresti - Ploiesti, data deja in folosinta si construita integral cu fonduri de la bugetul local. Paradox? Nu. Traim in Romania.

Asa cum am spus si mai demult, de anul viitor soferii care vor sa circule pe cei 62 de kilometri ai autostrazii Bucuresti - Ploiesti vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de circa 21 de lei. Asta desi platesc rovinieta.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 18 Decembrie 2018